Hoppa till innehåll
En person i skyddsutrustning inspekterar noggrant maskiner med en urklipp, och säkerställer att allt uppfyller livsmedelsindustrins stränga standarder inom tillverkningsanläggningen.

Nya YH-utbildningar ska stärka Sveriges livsmedelsindustri 

YH Akademin erbjuder nu nya utbildningar inom livsmedelsproduktion, som riktar sig till personer som både vill ta nästa steg i karriären och utvecklas i sin befintliga yrkesroll. 

För att svenska livsmedelsföretag ska kunna växa och producera livsmedel med höga krav på hållbar produktion och kvalitet krävs ett omfattande kompetenslyft. En rapport från svenska livsmedelsföretagen visar att industrin fram till 2028 behöver rekrytera nästan 20 000 nya medarbetare. 

YH Akademins nya utbildningar inom livsmedelsindustri inkluderar de längre programmen QHSE-manager och Köttförädlare, och även de två korta kurserna Kvalitetsledning och livsmedelssäkerhet i produktion och Automation i livsmedelsbranschen

Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa efterfrågade yrkeshögskoleutbildningar, som både har fokus på reskill för personer som vill byta yrkesroll och ta nästa steg i karriären, och upskill för yrkesverksamma som vill få spetskompetens. Målet med utbildningarna är att möta det behov av kompetens som branschen behöver, säger Lynn Englund som är utbildningsledare över programmet köttförädlare på YH Akademin.  

Utbildningar framtagna med branschen

Bakom varje program och kurs finns en ledningsgrupp med representanter från branschen, som tillsammans kvalitetssäkrar och formar innehållet. Livsmedelsbolaget Protos är en del av ledningsgrupperna för utbildningarna QHSE-manager och köttförädlare.

Vi och hela branschen har svårt att få tag i personal med rätt kompetens. Därför känns det super att det nu finns YH-utbildningar inom vårt område. Det är väldigt kul att vara med och forma nya utbildningar tillsammans med representanter från hela Sverige, säger Carin Hammerin som är personalchef på Protos.

”Vi behöver ha en stark livsmedelsproduktion” 

I takt med att kraven på livsmedelssäkerhet, kvalitet och hållbarhet ökar, både från certifieringshåll och kundens perspektiv, ser Protos ett stort behov av att anställa medarbetare som redan från början vet hur man ska arbeta med dessa frågor.  

Vår livsmedelsproduktion måste vara hållbar på alla vis och då är det viktigt att vi har personal med kompetens inom flera områden. Vi söker först och främst styckare och slaktare – men många andra roller finns också. I nuläget hyrs bemanning in från övriga Europa, något som vore bra att komma ifrån. Vi behöver ha en stark och stolt egen livsmedelsproduktion. Omvärlden kan förändras snabbt, säger Carin.  

Korta kurser för yrkesverksamma 

YH Akademin erbjuder även kortare upskill-kurser för yrkesverksamma inom livsmedelsindustrin, som vill utvecklas i sin nuvarande yrkesroll. Kurserna inkluderar: 

Kurserna går på distans och har ett flexibelt schema anpassat för yrkesverksamma som vill studera samtidigt som de arbetar.

Genom dessa korta kurser erbjuder vi branschens medarbetare möjligheten att snabbt uppdatera sin kompetens och anpassa sig till de ständigt föränderliga kraven inom livsmedelsproduktion. Kurserna är dessutom kostnadsfria, så företag borde verkligen ta denna möjlighet och kompetensutveckla sin personal, säger Lynn.