Hoppa till innehåll
Två studenter vid YH Akademin diskuterar projekt framför dator, symboliserar yrkesutbildning och LIA.

10 YH-utbildningar på distans – där du tar examen inom 1 – 2 år!

Vill du utvecklas i karriären och göra ett karriärbyte, utan att behöva spendera mer än 1 – 2 år i skolbänken? Är du på jakt efter flexibla yh-utbildningar på distans, som du kan studera utan att behöva välja bort andra viktiga saker i ditt liv? Då har du kommit helt rätt!

Vad är en YH-utbildning?

En YH-utbildning, eller yrkeshögskoleutbildning, är en form av eftergymnasial utbildning som erbjuder praktisk kompetens och teoretisk kunskap inom specifika yrkesområden. Dessa utbildningar är skapade för att dig som studerar de färdigheter och kunskaper som krävs till efterfrågade yrkesroller på arbetsmarknaden.

Vad som särskiljer YH-utbildningar mot högskola är den starka koppling till arbetslivet. En YH-utbildning hos YH Akademin utvecklas i samarbete med arbetsgivare och branschen för att säkerställa att de är relevanta och uppfyller de aktuella kraven på arbetsmarknaden. För att bredda dina jobbmöjligheter är det viktigt att i ett tidigt skede börja knyta kontakter i arbetslivet. Därför erbjuder vi möjligheten till LIA i kombination med den teoretiska utbildningen.

YH-utbildningar längd

På YH Akademin har vi ett brett utbud av utbildningar inom olika branscher, som till exempel IT, vård, teknik, besöksnäring och turism, samhällsbyggnad och industri.

Flera av våra YH-utbildningar är mellan ett till två år långa. Längden på utbildningen anges alltid i YH-poäng och fungerar annorlunda från poängsystemet på högskole/universitetsutbildningar. Ett år på en yrkeshögskola ger 200 yh-poäng medan samma längd på ett universitet ger 30 högskolepoäng. Du måste ha läst minst 200 poäng för att få en examen inom Yrkeshögskolan.

10 YH-utbildningar där du tar examen inom 1-2 år

1. BI-Analyst med AI-kompetens

Förvandla data till insikter och strategier. Bli BI-analytiker, en eftertraktad roll i den datadrivna världen. 

2. BIM-samordnare

Vill du arbeta med 3D-modellering och samordning inom byggbranschen? Som BIM-samordnare blir du nyckeln till framtidens byggprojekt.

3. Drift- och underhållsingenjör Infrastruktur

Vill du vara delaktig i att forma framtidens infrastruktur? Bli Drift- och underhållsingenjör – där teknik möter hållbar utveckling!

4. Elnätsspecialist inom ställverk- och transformationsteknik

Sverige står inför stora förändringar inom energi och elförsörjning, vi kommer ställa om till ett helt förnybart elsystem år 2040. Nya tekniska lösningar kräver ny kompetens. Här kan du bli en viktig del av den gröna energirevolutionen!

5. Hotel supervisor

Vill du arbeta med service och ledarskap och vara med att skapa oförglömliga upplevelser för hotellgäster? Bli en Hotel Supervisor!

6. Mobilitetstekniker – hållbara drivmedel

Vill du vara en nyckelspelare i framtidens hållbara transportlösningar? Utbilda dig till mobilitetstekniker och bli expert på elektrifierade fordon och maskiner!

7. Robot- och automationsprogrammerare

Vill du arbeta med teknik och innovation? Få efterfrågad kompetens och var med och skapa framtidens industri som robot- och automationsprogrammerare!

8. Miljöutredare – Förorenade områden

Vill du ha ett omväxlande arbete där du bidrar till att skydda vår natur och miljö? Utbilda dig till miljöutredare med inriktning förorenade områden!

9. TRAC Turism- och Resekonsult

Brinner du för resor och service? Vill du vara en del av framtidens hållbara turism? Bli turism- och resekonsult med TRAC-utbildningen!

10. Arbetsledare hållbar grönyteförvaltning

Vill du vara med och forma framtidens gröna utemiljö? Är du intresserad av människor? Utbilda dig till arbetsledare inom hållbar grönyteförvaltning!