Hoppa till innehåll

”Systemutveckling med Java är så roligt att jag glömmer tid och rum”

Lollo Andersson förlängde ögonfransar, Anna Wilhelm var inredningsdesigner – nu kan de båda lösa komplexa programmeringsproblem tack vare YH Akademins utbildning Systemutvecklare Java.

– Det är så kul att hålla på med det här att jag hamnar i trans och glömmer tid och rum, berättar Anna Wilhelm.

Redan under utbildningen har de kommit ut till heta företag som Xlent och TietoEVRY men hetaste arbetsplatsen tycks lite oväntat vara…Försäkringskassan i Sundsvall.

Det brukar vara en av två saker som får folk att flytta till en annan stad: jobb eller kärlek. För Lollo Andersson, 26, var det kärleken – till en häst.

– Ja, jag bodde i Kista utanför Stockholm men ville skaffa häst och det var mycket billigare att ha den i Sundsvall. Så då flyttade jag hit, berättar hon.

Anna Wilhelm, 26, gjorde tvärtom.

– Jag är från Sundsvall men drog ut i världen för att plugga och bodde i Italien, Bangkok och Australien i samband med att jag utbildade mig till inredningsdesigner. Men sedan kom jag hem igen, säger Anna.

Så, 2020 bodde de båda i Sundsvall och drev egna företag – den ena inom fransförlängning och den andra som designer av möbler och inredning. Och även om de inte kände varandra så hittade båda, från varsitt håll, till en kanske lite oväntad utbildning givet deras tidigare karriärer – Systemutvecklare Java, på YH Akademin.

”Jag lockades av att det var så mansdominerat”

– Jag har vänner och familj som jobbar inom it-branschen och så blev jag väl lite tilltalad av lönerna. Men det som verkligen lockade mig var att det här ju är en så mansdominerad bransch. Jag ville nog visa att ”Hallå, vi kvinnor kan också!”, berättar Anna.

– Ja, jag är likadan tror jag. Jag hade även själv kollat in utbildningar för sådana mansdominerade yrken tidigare, som målare och snickare. Det kändes roligt att slå sig in i det eftersom mansyrken ofta har bättre avtal och bättre löner, säger Lollo Andersson.

– Ja, det är också sådant extremt stort utbud av jobb. De skriker efter systemutvecklare i branschen, fyller Anna i.

LÄS MER OCH ANMÄL INTRESSE TILL UTBILDNINGEN SYSTEMUTVECKLARE JAVA

KLICKA HÄR

Systemutvecklare Java är en tvåårig utbildning som egentligen går att läsa från var som helst eftersom den är på distans men den utgår från Sundsvall och som brukligt på sådana här utbildningar brukar de ske ett antal fysiska träffar varje läsår. Men trots att både Lollo och Anna båda bodde i staden och är i samma ålder så hade de aldrig träffats tidigare.

”Man får världens rush”

– Våra utbildare satte alla oss som är från Sundsvall i samma grupp och det har varit en kanongrupp verkligen. Det var där vi fann varandra, berättar Anna.

Men de fann också passionen för ett nytt yrke.

– Vi pratar ofta om att det inte känns som man pluggar. Det är så roligt att tiden bara försvinner när man sitter och löser problem. Jag hade egentligen nästan ingen relation till datorer och programmering innan, säger Lollo.

– Det som har varit mest överraskande är att det verkligen har varit så roligt! Det är sjukt kul. Jag hamnar i trans, kan inte ta mig från datorn ibland och glömmer både tid och rum. Omvärlden bara försvinner och så sitter man med de här problemen och bara måste lösa dem. När man har löst ett problem får man världens rush. Jag är verkligen överraskad över hur extremt roligt det är, säger Anna.

– Ja, jag har svårt att sluta tänka på det bara för att det är så roligt. Till och med när jag planerar mina helger kommer jag på mig själv med att funderar på om jag kanske kan klämma in lite extra plugg för att det är så roligt och svårt att släppa, berättar Lollo.

”Jag skiter i vad andra tänker.

Jag bara kör!”

Varken Lollo Andersson och Anna Wilhelm hade tidigare läst på yrkeshögskola, eller på distans, innan de hittade till YH Akademin men beskriver båda att de har uppskattat studieformen.

– Man måste försöka ha disciplin och lägga upp sina studier ordentligt. Det kanske är 2-3 föreläsningar i veckan men räkna med 40 timmars arbetsvecka ändå och tappa inte fokus bara för att det är på distans. Vi har haft bra hjälp från utbildarna. Du kan alltid höra av dig till dem, de är väldigt närvarande och lätta att få tag på. Men vi har också haft väldigt mycket stöd från vår grupp. Vi sitter uppkopplade mot varandra hela dagarna och snackar medan vi jobbar så det blir ändå som att vi hänger, säger Anna.

LÄS MER OCH ANMÄL INTRESSE TILL UTBILDNINGEN SYSTEMUTVECKLARE JAVA

KLICKA HÄR

– Sedan har det varit otroligt skönt att ha Anna, dels eftersom vi båda är kvinnor, men också för att vi är helt nya på det här. En del andra i klassen kanske hade lite mer vana sedan tidigare så jag tyckte kanske det var lite svårt att våga fråga i början för att man tror att alla andra kan och då vill man inte verka dum. Men Anna är jätteduktig på att strunta i sånt, säger Lollo.

– Ja, jag skiter i vad andra tänker. Jag bara kör! Om jag inte förstår så frågar jag, säger Anna.

– Ja, och det har gjort att jag också vågar fråga mer, berättar Lollo.

”Det är som lilla Silicon Valley här”

Under sin första LIA, eller Lärande i arbete som praktikperioderna kallas inom yrkeshögskolan provade Lollo att jobba på Xlent och Anna har fixade sin LIA på TietoEVRY men vid frågan om drömjobb i framtiden kommer svaret från Lollo lika snabbt som…ja kanske lite oväntat för den oinvigde: Försäkringskassan!

– De har en väldigt bra IT-avdelning. Annars kanske inte just Försäkringskassan är stället där folk listar sitt drömjobb men just inom IT har de bland annat väldigt bra utbildningsprogram där de är duktiga på att vidareutbilda sin personal, berättar Lollo.

– Ja, sedan har det valet nog en del att göra med att vi bor i här Sundsvall som är lite av ett IT-centrum i Sverige, i alla fall sett för myndigheter. Många myndigheters IT-avdelningar ligger ju i Sundsvall. Det är som lilla Silicon Valley här, skrattar Anna och fortsätter.

– Själv har jag inget drömföretag. Kanske snarare en drömarbetsplats. En plats där jag älskar det jag gör, känner att jag bidrar till något och hela tiden utvecklas. Jag är väldigt spontan av mig och älskar att resa, så vem vet vart jag hamnar.

Så, förutom en fin vänskap till varandra, vad tycker ni har varit den största personliga behållningen med att läsa Systemutvecklare Java på YrkesAkademin?

– Det här har gett ett stort självförtroende och en enorm utveckling. Att märka att ”Jag kan det här!” Och så är det extremt roligt, säger Anna Wilhelm.

LÄS MER OCH ANMÄL INTRESSE TILL UTBILDNINGEN SYSTEMUTVECKLARE JAVA

KLICKA HÄR