Hoppa till innehåll

Systemutvecklarna Anna och Lollo nådde drömjobben efter YH-utbildningen

Egenföretagarna Anna Wilhelm och Lollo Andersson valde att byta bana i karriären och studerade till Systemutvecklare på YH Akademin.
– Jag hade aldrig tidigare skrivit en rad kod. Utbildningen gav allt jag behövde för att starta min karriär, säger Anna som idag arbetar som IT-konsult och systemutvecklare på globala IT/Techbolaget Sogeti.

Under 2020 drev Lollo och Anna egna företag – den ena inom fransförlängning och den andra som designer av möbler och inredning. Valet att ta sig in i IT-branschen lockade av olika anledningar. Bland annat det stora utbudet av jobb, viljan att slå sig in i en mansdominerad bransch, samt på grund av lönen. Båda Anna och Lollo valde att ansöka till den 2-åriga YH-utbildningen Systemutvecklare Java, på YH Akademin.

Nådde drömjobben efter YH-utbildningen

Nu har det gått en tid sedan examen, och både Anna och Lollo har nått sina drömyrken. Anna arbetar idag som IT-konsult och systemutvecklare på det globala IT-/Techföretaget Sogeti. Lollo arbetar som systemutvecklare på Försäkringskassans IT-avdelning, en arbetsplats hon hade siktet inställt på redan under utbildningen, bland annat då Försäkringskassan satsar mycket på att utbilda och kompetensutveckla sin personal.

– Jag trivs jättebra i rollen som systemutvecklare. Jag jobbar tätt tillsammans med teamet för att få arbetet att gå framåt, och jag lär mig ständigt nya tekniker samtidigt som jag får chansen att utveckla mig inom rollen som systemutvecklare. Jag känner att jag ständigt får möjlighet till att lära mig nya saker och arbetsuppgifterna är mer varierande än vad jag först trodde, vilket jag trivs väldigt bra med, säger Lollo.

– Jag älskar yrkesrollen som systemutvecklare då det är ett mycket kreativt och roligt jobb där man hela tiden utvecklas både privat och yrkesmässigt. Det är ett flexibelt yrke där du hela tiden arbetar nära ditt team, förklarar Anna.

YH Akademins utbildning sker på distans, med ett par fysiska träffar under utbildningens gång. Dessa träffar sker i just Sundsvall, men utbildningens studerande bor utspritt i hela Sverige. I ett tidigare samtal med Anna och Lollo berättade de att distansstudierna passade dem perfekt.

–  Man måste försöka ha disciplin och lägga upp sina studier ordentligt. Det kanske är 2-3 föreläsningar i veckan men räkna med 40 timmars arbetsvecka ändå och tappa inte fokus bara för att det är på distans. Vi har haft bra hjälp från utbildarna. Du kan alltid höra av dig till dem, de är väldigt närvarande och lätta att få tag på.

”Jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid”

 
– Jag tycker att utbildningen förberedde en väldigt bra på arbetslivet. Jag gillade att det var så mycket praktiskt arbete och att vi hade så mycket tid på LIA-praktik. Jag känner att jag har lärt mig otroligt mycket på kort tid, det praktiska upplägget var väldigt bra och du fick en väldigt bra grund att stå på, säger Lollo.

Utbildningen består av över 25 % LIA-praktik, där du får vara ute hos en arbetsgivare och testa på yrkesrollen i verkligheten, samtidigt som du knyter kontakter inför framtiden. De praktiska delarna av utbildningen är enligt Anna mycket värdefulla.

– Under utbildningen har du hela tiden en nära kontakt med arbetslivet vilket är mycket givande när man sedan ska ta sig ut i branschen, samtidigt som den praktiska delen ger kompetensen verksamheten önskar, säger Anna.

Rekommenderar YH-utbildningen till andra som vill bli systemutvecklare

 
–  Jag rekommenderar den här YH-utbildningen till alla som funderar på att utbilda sig till systemutvecklare, jag är jättenöjd med YH Akademin som utbildare och kunde inte ha fått en bättre start för att påbörja min nya karriär, berättar Lollo.

– Jag rekommenderar varmt YH-utbildningen Systemutvecklare Java därför att den gav mig, som aldrig tidigare skrivit en rad kod, allt jag behövde för att starta min karriär, säger Anna.