Hoppa till innehåll
YH Akademin student deltar i distansutbildningar hemifrån med laptop och anteckningsblock.

Att studera på distans innebär att du kan välja varifrån du vill studera. Distansstudier har blivit en alltmer populär studieform under de senaste åren då det ger den studerande mer flexibilitet i vardagen. För studenter som vill styra över sin egen tid erbjuder vi majoriteten av våra YH-utbildningar på distans. Upptäck våra distansutbildningar och ta ditt första steg mot din nya karriär tillsammans med oss!

Distansutbildningar på yrkeshögskola

Majoriteten av de YH-utbildningar som YH Akademin tillhandahåller går att plugga på distans. De är knutna till en ort dit du behöver ta dig en eller ett par gånger per termin för fysiska träffar. Däremellan kan du välja om du vill plugga från soffan, lantstället eller kanske utomlands.

Uppläggen på våra distansutbildningar ser olika ut – några ges på helfart och några på halvfart. Halvfart kan vara ett bra alternativ för dig som redan har en sysselsättning i form av jobb eller andra studier. Längden på våra distansutbildningar skiljer sig också från utbildning till utbildning. Vissa av utbildningarna är lite längre och kan sträcka sig upp till två år medan andra är kortare endast varar några veckor.

Ett urval av våra distansutbildningar

Hur fungerar distansstudier?

Många yrkeshögskoleutbildningar ges på distans vilket skapar möjligheter för dig som inte vill eller kan flytta för att studera. Att studera på distans är en friare läroform men kräver också disciplin och struktur.

Kursstarterna är precis som vid studier som kräver fysisk närvaro förlagda till vår- eller hösttermin. På de allra flesta utbildningar ingår några fysiska träffar under terminens gång och då kan man behöva vara bort ett par dagar. Kommunikation med lärare och övriga kursdeltagare sker online så en dator med stabil internetuppkoppling är bra att ha.

Det ställs samma krav på studenter vid distansutbildningar som vid utbildningar som kräver fysisk närvaro. Examensnivån är densamma – en yrkesutbildning på distans väger lika tungt som en yrkeshögskoleutbildning som genomförts på plats.

Tips kring att plugga på distans

Att plugga på distans innebär frihet under ansvar. Du kan vara flexibel och lägga upp dina dagar efter vad som passar dig men det är också viktigt att kunna planera sin tid för att slippa stress. Distansstudier passar dig som gillar flexibilitet och frihet under ansvar. Då de flesta av dina kurskamrater kommer vara utspridda på olika platser sker merparten av er kommunikation på nätet.

För att fullfölja en utbildning på distans krävs att du har god självdisciplin. Att planera sin tid är viktigt för att kunna möta deadlines och få en jämn arbetsbelastning under kursens olika moment.

Ett tips för att hålla motivationen uppe är att omge sig med likasinnade – kanske har du en kompis som också pluggar så att ni kan sitta tillsammans på café? Att byta sin vanliga studiemiljö och ibland ta sig utanför hemmets väggar kan göra under för motivationen! Många bibliotek erbjuder tysta salar där du kan sitta och plugga utan kostnad.

Plugga en YH-utbildning på distans

Genom att plugga en distansutbildning på Yrkeshögskola kan du vidareutveckla dig i karriären på ett flexibelt och snabbt sätt. Vi erbjuder endast distansutbildningar som har ett tydligt behov av utbildad arbetskraft. Utbildningarna är oftast mellan ett till två år långa men de kan också vara kortare än så.

Längden på utbildningen anges alltid i YH-poäng och fungerar annorlunda från poängsystemet på högskole- och universitetsutbildningar. Ett år på en yrkeshögskola ger 200 YH-poäng medan samma längd på ett universitet ger 60 högskolepoäng. Du måste ha läst minst 200 poäng för att få en examen inom Yrkeshögskolan.

För att bredda dina jobbmöjligheter är det viktigt att i ett tidigt skede börja knyta kontakter i arbetslivet. Därför erbjuder vi möjligheten till LIA i kombination med den teoretiska utbildningen. Det gör att du får chansen att testa på det teoretiska i skarpt läge hos din praktikplats. Praktiken gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden eftersom du redan innan examen kommer ha erfarenhet av arbetslivet.

Yrkeshögskoleutbildningar hos YH Akademin

Här kan du läsa mer om våra distansutbildningar och hur det är att studera på yrkeshögskola.

5 fördelar med att göra ett karriärbyte

Står du inför ett vägskäl där du vill byta bana och testa något nytt i karriären, men tycker att det...

Läs mer
Robot och automationsprogrammerare.

Jonas pluggade till Robot- och Automationsprogrammerare – blev erbjuden jobb under LIA

Jonas Larsson har alltid velat hålla på med programmering. Efter en karriär som innefattat allt från vuxenskolan, till IT och...

Läs mer
Turism och resekonsult.

Elin utbildade sig till turism- och resekonsult – ”Oändliga möjligheter”

Elin Landgren älskar att upptäcka världen. Efter examen från YH-utbildningen TRAC Turism- och Resekonsult på YH Akademin arbetar Elin idag...

Läs mer
Hotel supervisor.

Operasångerskan Katerina har upptäckt en ny värld som Hotel Supervisor

Katerina Roussou är operasångerskan som tog klivet in i hotellbranschen via YH-utbildningen Hotel Supervisor. Idag är Katerina med och skapar...

Läs mer
Färdigutbildad ytbehandlingsspecialist från YH Akademin.

“Flera medarbetare har pluggat till Ytbehandlingsspecialist – utan att behöva ta tjänstledigt”

Allt fler väljer att plugga den 1-åriga distansutbildningen till Ytbehandlingsspecialist på YrkesAkademin Yrkeshögskola.   – Utbildningen passar både den som vill ta...

Läs mer

Från civilekonom till marketing automation specialist

Den digitala marknadsföringen är under konstant förändring. Detta fick civilekonomen Eva Malmros att vilja ta nästa kliv i karriären, och...

Läs mer
Kvinna studerar på distans.

6 viktiga fördelar med att studera på distans

Funderar du på att börja studera på distans? Det kan vara ett fantastiskt sätt att tillgodogöra dig kunskap, utan att...

Läs mer

“Pers utbildning till Fastighetsingenjör har berikat oss alla”

Tack vare utbildningen Fastighetsingenjör på YrkesAkademin gick Per, 48, från mindre gruppchef till att leda 30-40 personer, ett rejält hopp...

Läs mer

Vanliga frågor och svar