Hoppa till innehåll

Från rockgitarrist till ytbehandlingsspecialist – därför ville Beata byta riktning i karriären

Från hårdrockare till ytbehandlingsspecialist. 23-åriga Beata Rautio valde att gå en helt ny väg i karriären!

 

– Jag såg en bild på människor som hängde utanför en hög fasad, det kändes spännande, säger Beata Rautio som utbildar sig till Ytbehandlingsspecialist på YrkesAkademin Yrkeshögskola.

 

Egentligen kan det väl inte bli mer “heavy metal” än 23-åriga Beata Rautio, hårdrockaren som tog ett tidigt jobb bland livsfarliga smältdeglar i gjuteriet på Volvo.

 

— Det måste vara lite spännande för att jag ska bli intresserad och man måste ta det på allvar. När jag jobbade på gjuteri insåg jag direkt att det kan orsaka stora skador om man gör fel, då bli man skärpt, säger Beata.

 

Nyligen kom Beata hem från Berlin dit hon drog och pluggade musikproduktion. Men nu har hon ställt om siktet. När hon kom tillbaka till Sverige hade pandemin förändrat arbetsläget och hon behövdes inte längre på Volvos gjuteri.

 

UTBILDA DIG TILL YTBEHANDLINGSSPECIALIST

 

 

Därför lockade en yrkesroll som ytbehandlingsspecialist

 

— Jag kollade in på YrkesAkademin Yrkeshögskolas hemsida och såg bilden av människor som hängde utanpå en hög fasad i rep, det kändes genast spännande. Jag sökte direkt för det kändes som ett bra alternativ, med relativt kort utbildning och ändå få certifikat på alla delmoment. Jag kommer att lära mig inom många områden som funkar inom många delar av industrin. Dessutom är det jäkligt kul, särskilt när vi tränar fallskydd från höga höjder.

 

 

 

Hur är det att hänga och dingla där, blir du inte höjdrädd?

 

— Jo man har ju respekt för höjder, men det var häftigt. Utbildningen är så snyggt gjord. Vi är i en stor lokal med höga master och sånt så man får känna hur det känns att sitta uppe i en mast. Det är coolt att få prova på det och roligt att träffa sina medstuderande. Annars är utbildningen på distans, vilket är flexibelt. Lektionerna finns inspelade och man kan se dem efteråt om man missat. Jag funderade en del på hur det skulle funka med en sådan här praktisk utbildning på distans men det går superbra, vi ses typ var femte vecka i 2-3 dagar varje gång, säger Beata. 

 

 

”Att jobba offshore vore kul, på en oljerigg, det är mycket pengar där.”

 

 

Vad ser du mest fram emot när du har pluggat klart?

 

— Att komma ut och jobba! Det verkar vara ett yrke med mycket problemlösning och varierande arbetsdagar. Det är viktigt för mig. Att jobba offshore vore kul, på en oljerigg eller så, det är också väldigt bra pengar där.

 

Ansök till utbildning Ytbehandlingsspecialist