Hoppa till innehåll
Färdigutbildad ytbehandlingsspecialist från YH Akademin.

“Flera medarbetare har pluggat till Ytbehandlingsspecialist – utan att behöva ta tjänstledigt”

Allt fler väljer att plugga den 1-åriga distansutbildningen till Ytbehandlingsspecialist på YrkesAkademin Yrkeshögskola.  

Utbildningen passar både den som vill ta klivet mot en ny yrkesroll, likväl den som redan jobbar inom branschen och som vill investera i spetskunskap. Flera av våra medarbetare har gått utbildningen samtidigt som de arbetar. Distansupplägget och flexibiliteten gör att de slipper ta tjänstledigt, säger Fredrik Nilsson, VD på ProAccess, som är ett av företagen i YH-utbildningens ledningsgrupp.

Vill du utföra ytskyddsbehandlingar på höga industribyggnader och broar, eller lockas du mer av att utföra systematiska och varierande målningsarbete inne i en verkstad? Oavsett inriktning går du som väljer att utbilda dig till ytbehandlingsspecialist en ljus framtid till mötes.

– Alla personligheter och kompetenser behövs i branschen. Vi behöver både den som är teoretiskt lagd med planering och dokumentation och den som är duktig på själva hantverket, säger Fredrik Nilsson, VD på ProAccess, som erbjuder tjänster, utbildningar och utrustning inom höghöjdsarbeten med repteknik.

Fredrik och ProAccess är bara ett av flera företag som engagerat sig i ledningsgruppen i YrkesAkademins Yrkeshögskolas utbildning till Ytbehandlingsspecialist. En 1-årig yrkeshögskoleutbildning på distans.

SÅ BLIR DU YTBEHANDLINGSSPECIALIST

 

Därför sitter ProAccess med i ledningsgruppen

– Jag sitter med i Auktorisationen för Rostskydd där vi länge arbetade för att få till en yrkesutbildning som möter upp till företagens efterfrågan på kvalificerad personal. Så när denna YH-utbildning sjösattes så var det en självklarhet för oss på ProAccess att fortsätta vara med i ledningsgruppen. Just rostskyddsmålning är ett område som är väldigt stort för oss, och passar bra att göra i rep. Därför är det viktigt för oss att vara med och stödja utbildningen med vilken yrkeskompetens vi ser saknas, och vilka kunskaper vi ser är viktiga att de studerande har med sig vid examen, så att vi täcker de kunskapsluckor som finns i branschen, säger Fredrik.

“Ditt arbete gör skillnad under många år framöver”  

Ett ytskyddande underhåll sparar både tid och pengar, och ger dessutom en konstruktion ökad livslängd. Som ytbehandlingsspecialist är du med och gör en viktig skillnad, som kommer hålla under lång tid framöver.

– Du kommer att vara med och utveckla något gammalt och tråkigt så att det består i 50 till 60 år till. Känslan av att exempelvis måla om en 100 år gammal fyr, och veta att den kommer stå där och se pampig ut under lång tid framöver är väldigt häftig. Variationen av arbetsmiljöer och uppdrag gör att denna yrkesroll passar alla, oavsett om du vill arbeta med stationsmålning, fältmålning eller repmålning. En stor del av tjusningen med yrket är att du får komma ut på många olika industrier och miljöer, och det blir långt ifrån monotont, säger Fredrik.

Hur skulle du beskriva kompetensbehovet inom ytskyddsbranschen, så som det ser ut idag och i framtiden?

– Kompetensbehovet idag är jättestort, både bland medarbetare, beställare och konsulter. Kvalitetstänket är så mycket större idag jämfört med för 20 år sedan. Idag förstår man hur mycket bättre det är att underhålla sina konstruktioner i stället för att byta ut, både utifrån en miljöaspekt och även kostnadsmässigt. Tidigare har det inte funnits något bra sätt för branschen att få denna typ av kompetens, men med YrkesAkademins YH-utbildning så finns det en möjlighet och nu börjar allt fler få upp ögonen för utbildningen och hur kvalificerad den är, säger Fredrik.

”Flera av våra medarbetare har gått utbildningen utan att behöva ta tjänstledigt”

Utbildningen är även en väldigt bra investering för den som redan jobbar inom branschen, eller i något angränsande branscher, där personen får möjlighet att uppgradera dina kunskaper. En av utbildningens framgångsfaktorer är enligt Fredrik distansupplägget och flexibiliteten.

– Vi har själva haft med flera av våra medarbetare på utbildningen, och det är en framgångsfaktor för båda parter att utbildningen går att kombinera med arbetet. Det gör att arbetsgivare kan skicka sina anställda utan att de behöver ta 1 års tjänstledigt.

Detta gör också att de som går utbildningen redan har med sig lite rutin och erfarenhet, vilket funkar väldigt bra då utbildningens innehåll funkar för olika nivåer.

Allt fler kvinnor väljer att arbeta inom ytskyddsbranschen

Antalet kvinnor som deltagit på utbildningen har ökat markant med åren, och i den senaste omgången var det nästan lika många kvinnor som män som startade.

– I utbildningen börjar det bli allt fler kvinnor, vilket är roligt och bra. Branschen behöver fler kvinnor och denna utbildning har under de senaste åren bidragit till det. Så utvecklingen går verkligen framåt, säger Fredrik.

ANSÖK TILL YH-UTBILDNINGEN YTBEHANDLINGSSPECIALIST