När Evelina Liedman bestämde sig för att läsa till Gastronomiledare – framtidens mat och protein hos YH Akademin var det ett naturligt steg i hennes karriär. ”Utbildning är inget du kan få för mycket av!”, säger hon.
Jag valde att utbilda mig vidare till gastronomisk ledare inom framtidens mat och proteiner då jag själv varit vegetarian i närmre 15 år, och känner därför en personlig koppling till att man ska kunna erbjuda vällagad och genomtänkt vegetarisk mat lika lätt som vanlig animalisk kost, säger Evelina.
Gastronomiledare – framtidens mat och protein är en 1-årig yrkeshögskoleutbildning på heltid. Påbyggnadsutbildningen riktar sig till yrkesverksamma som vill utveckla sitt gastronomiska ledarskap med kompetens inom bland annat nya tidens protein, grön mat, sjömat och hållbar utveckling i kök och restaurang.
Stöttades av sin arbetsgivare
Evelina bor i Ljungby och har jobbat som kock på Gästgivaregården i snart fyra år. När hon hittade utbildningen kände hon direkt att det här var något hon ville satsa på – och hennes arbetsgivare stod bakom henne från första stund.
Min arbetsgivare har verkligen stöttat mig i mitt val att studera och jag har inkluderat dem genom hela resan, från det att jag hittade utbildningen till det att jag behövde ändra mitt schema. Det var deras förslag att gå ner i tid, för att jag skulle kunna ge studierna den tid som krävdes.
Men stödet stannade inte där. När det var dags att planera för LIA (lärande i arbete), en kurs i utbildningen där den studerande praktiserar på en arbetsplats, föreslog hennes chef att hon skulle göra praktiken på en annan restaurang än Gästgivaregården – för att maximera lärandet.
Jag hade från början tänkt göra min LIA på min vanliga arbetsplats, för jag tänkte att det skulle underlätta för alla andra. Men efter ett möte med min chef så kom de med förslaget att faktiskt passa på att utnyttja den här tiden på en restaurang som kanske passar utbildningen bättre, förklarar Evelina.
Distansstudier – ovant men givande
YH Akademins utbildning innehåller 3 fysiska träffar men går i övrigt helt på distans. Att börja studera på distans var en stor kontrast till kökslivet, men Evelina anpassade sig snabbt till det nya formatet.
Det var lite konstigt att plugga på distans i början. Det kändes lite som ett projekt man hittat på, när man inte träffar sin kursare eller lärare på riktigt. Men jag vande mig snabbt, och över lag har det varit väldigt skönt!
Läs också: 5 smarta tips för distansstudier
Även om distansformatet fungerar bra, lyfter hon hur värdefulla de fysiska platsträffarna varit.
Utbildningens platsträffar har varit toppen, verkligen! Jag deltog på alla och hade velat ha fler. Det var verkligen jätteroligt att få träffa sina härliga kurskompisar. När vi var i Stockholm och fick laga mat ihop i två dagar – det är något jag kommer bära med mig länge. Kockyrket är ett praktiskt och socialt yrke. Så att få samarbeta, byta erfarenheter, tips och trix med varandra är så värdefullt, säger Evelina.
En annan del av utbildningen som satt spår är råvaruträffen på Gotland, där deltagarna fick med sig råvaror hem att experimentera med.
I det paketet har jag hittat en ny basvara i mitt skafferi – kornriset! Det är min nya kärlek i livet, det och hampahjärtan! Och helt ärligt så trodde jag inte att jag skulle vara en person som älskar kornris, men det är jag alltså! Vi är mitt i en klimatkris, som en del kanske kan blunda för, men det gynnar oss alla om man kan göra gott i krisen. Få upp ögonen och våga testa lite!
Ett examensarbete med lokal smak och global tanke
Evelinas examensarbete är ett tydligt exempel på hennes engagemang för hållbar mat. Hon håller just nu på att skapa en hållbar avsmakningsmeny på Gästgivaregården, med fokus på säsongens och närområdets råvaror.
Min tanke är att folk som inte är insatta i ämnet lätt kan tro att hållbar svensk mat är tråkig mat, och jag vill då bevisa att det kan vara hur kul och gott som helst! Och att konceptet även kan fungera i en mindre industristad som Ljungby. Vi valde att lägga det på försommaren så vi har mycket härliga primörer att jobba med – man får ju göra det lite lättare för sig själv om man kan!
”Utbildningen har gett mig det jag ville ha!”
Utöver kunskap och inspiration, lyfter Evelina också det personliga värdet av YH Akademins utbildning.
Framför allt så har utbildningen gett mig det jag ville ha – lite mer stabila ben att stå på i ett yrke som jag ändå är relativt ny i. Jag känner mig tryggare i min kunskap nu än vad jag gjorde tidigare. Jag tycker denna tid har varit jätteviktig för att faktiskt få ägna sig åt självutveckling. Även alla kontakter man har skapat – några för livet tror jag – och alla upplevelser!
Avslutningsvis skickar Evelina med en uppmaning till andra i branschen som vill kompetensutvecklas:
I kockyrket finns det så mycket utveckling och inspiration att ta del av. Utbildning är inget man kan få för mycket av!