Hoppa till innehåll

Socialpedagogen Ben tog snabbspåret mot examen med YH-flex

Yrkesmässigt hade Ben Broomand gedigen erfarenhet av att arbeta inom vård- och socialt arbete, men på pappret saknades formell behörighet och utbildning. Snabbspåret YH-flex hos YH Akademin ledde Ben till en examen som socialpedagog – utan att behöva läsa ett helt program. 

Hade yrkeserfarenhet men saknade examen

Sedan 3 år tillbaka arbetar Ben som samordnare på ett stödboende för personer med bland annat missbruk och samsjuklighet. Bristen på formell examen har dock hindrat Ben från att fullt ut kunna vidareutvecklas i sin yrkesroll. 

Jag behövde en examen som socialpedagog för att kunna vidga mina karriärmöjligheter. Jag var dock inte sugen på att studera ett helt program och kurser som jag redan har erfarenhet av, säger Ben.

Kände stor frustration

Jag har arbetat inom vård- och omsorg sedan 2013, och ofta fått jobb genom rekommendationer från tidigare chefer och kollegor. Dock så har jag alltid saknat en relevant utbildning på mitt CV, och känt att detta hämmat min utveckling i karriären, menar Ben. 

Det var då han hörde talas om YH-flex Socialpedagog. En utbildningsmöjlighet som förkortar vägen till examen genom ett individuellt studieupplägg. 

Tog snabbspår till examen

YH-flex är speciellt framtaget för personer som redan har gedigen yrkeserfarenhet och kunskaper som motsvarar cirka 50 % av innehållet i ett YH-program. Genom att tillgodoräkna erfarenhet skapas en skräddarsydd studieplan mot examen – som går betydligt snabbare än för den som läser hela utbildningen. 

– När jag hörde talas om YH-flex så kände jag att det var precis det jag var ute efter. Det är väldigt bra att du kan hoppa över kurser som du redan har erfarenhet och kunskap av via ditt yrke. Upplägget var väldigt flexibelt. Största utmaningen med utbildningen tycker jag var att komma tillbaka i ett ”student mindset” efter många år i arbetet, säger Ben.

För studerande som läser YH-flex är eget ansvar extra viktigt. 

Eftersom utbildningen baseras på individuella studier kan det upplevas svårare att ta examen, därför är det viktigt att studerande har en hög motivation och ett eget driv för att lyckas, säger Jannike Berglund som är utbildningsledare på YH Akademin. 

Efter att ha fått sin kunskap validerad, och blivit tilldelas en individuell studieplan, tog det inte lång tid innan Ben nådde full yrkeshögskoleexamen som socialpedagog. 

”Med examen kan jag ta mer ansvar och klättra inom företaget”

Ben ser stora möjligheter i karriären efter att ha tagit examen som socialpedagog. 

– Nu med examen kan jag ta extra ansvar och klättra inom företaget. Jag kan dessutom kompetensutveckla mig med andra utbildningar och bygga min kunskap med fler typer av behörigheter, säger Ben. 

Vad gör en socialpedagog? 

Som socialpedagog arbetar du med barn, ungdomar eller vuxna i olika livssituationer, där du tillsammans med den du möter hittar vägar till förändring och förbättring. Efterfrågan på socialpedagoger är stor. Efter examen kan din arbetsplats exempelvis vara på statliga institutioner, kriminalvården, fältverksamhet, kommunal öppenverksamhet, kvinnojourer eller HVB-hem.