Hoppa till innehåll
Kvinna i gul tröja studerar vid en dator

Vill du vidareutvecklas i karriären? Med hjälp av snabbspåret YH-flex tar du en förkortad och smidig väg mot din yrkeshögskoleexamen – genom att validera de kurser du redan har kunskap inom!

Vad är YH-flex?

YH-flex är speciellt framtaget för dig som redan har gedigen yrkeserfarenhet och kunskaper som motsvarar cirka 50 % av innehållet i ett YH-program. Med YH-flex har du möjlighet att tillgodoräkna dig tidigare kunskaper och validera de kurser du redan kan, men ändå nå full examen.

Vem kan söka YH-flex?

Du som har tidigare yrkeserfarenhet eller studier som motsvarar en betydande del av utbildningen du har sökt.

Så genomförs YH-flex

 1. Validering för tillgodoräknande 
  Kompetenskartläggningen inleds genom att du fyller i ett kartläggningsformulär med uppgifter om tidigare utbildning, yrkeserfarenhet, arbetsuppgifter etc.
 2.  Komplettering med ett individuellt upplägg
  Därefter får du ett besked om vilka kurser du kan tillgodoräkna dig och vilka kurser du behöver läsa för att få en examen. Du får en individuell studieplan med kompletterande kurser, och beroende på hur många kompletterande kurser som behövs samt hur dessa kan läggas upp, så kan du få din examen betydligt snabbare än om du hade läst hela utbildningen.

Så ansöker du till en YH-flex hos YH Akademin

 1. Öppna kompetenskartläggningen på en dator. Fyll i de erfarenheter som du anser kunna motsvara delar av utbildningen
 2. Spara filen och döp till YH-FLEX ANSOKAN*
 3. Klicka på Ansök nu på utbildningssidan. Du hamnar nu på ordinarie utbildnings ansökningsportal.
 4. Registrera eller logga in på ditt konto och fyll i dina personuppgifter
 5. Ladda upp de dokument som efterfrågas (exempelvis betyg)
 6. Ladda slutligen upp den ifyllda kompetenskartläggningen
 7. Skicka in din ansökan

 

* Obs! Kom ihåg att döpa kompetenskartläggningen till ”YH-FLEX ANSOKAN”

Öppna kompetenskartläggningen

Vad händer sen?

Om du är aktuell för en YH-flex plats kontaktar utbildningsledaren dig i samband med att antagningsbeskedet skickats ut.  

Kostnader och CSN?

Alla YH-flexplatser på YH Akademin är kostnadsfria. Eventuella kostnader för studielitteratur kan förekomma. Att studera YH-flex ger rätt till studiemedel från CSN.

Studieupplägg YH-flex

För varje individ skapas ett individuellt studieupplägg för att snabbare nå en examen.   Kompetenskartläggningen är den första delen av din validering. Den andra delen är kompetensbedömning och den görs mot i förväg uppställda krav, i detta fall läranderesultaten (kursmålen) inom din yrkeshögskoleutbildning.

Kompetenskartläggningsarbetet kan bestå av olika former av prov och muntliga intervjuer. Kompetenskartläggningen syftar till att tydliggöra vilka kurser som behöver genomföras och vilka kurser som kan tillgodoräknas där du redan har kunskaper.

Som studerande vid en YH-flex plats har du tillgång till alla föreläsningar digitalt via en läroplattform. Detta betyder att du studerar när du har tid och möjlighet under veckans alla dagar genom att ta del av förinspelade lektioner precis på samma sätt som våra ordinarie studerande. Du erbjuds en fast tid varje vecka där du träffar din utbildare och får handledning men resterande tid planerar du själv. Samtliga kunskapskontroller genomförs digitalt.

Hittar du en YH-flex för dig? Utforska dina möjligheter här!