Hoppa till innehåll

YH Akademins årskrönika 2023

Snart har ännu ett lärorikt år passerat. Året på YH Akademin har bestått av spännande, engagerande och inspirerande aktiviteter och insatser – och visst har en hel del lärdomar kommit med det! Innan vi äntrar ett nytt år vill vi ta tillfälle att uppmärksamma 10 höjdpunkter genom en årskrönika:

Rekordmånga studerar hos oss

Under hösten har vi haft rekord i antal inskrivna studerande i våra utbildningar. Hela 3300 stycken. Vi är så glada och stolta över alla de som valt, och väljer, att påbörja sin karriärresa eller att utvecklas i sin befintliga yrkesroll hos oss. Vi ser fram emot att välkomna fler studerande under 2024!

Nära 1 000 studerande har examinerats från våra YH-program

Fastighetsförvaltare, robot- och automationsprogrammerare och hotel supervisors. Det är några av alla de 1 000 personer som under året examinerats från våra YH-program.  

 Återigen önskar vi grattis till examen och ett stort lycka till i nya karriären! 

Resor som gett erfarenheter och minnen för livet

Drömmen om en LIA-plats utomlands har genom Erasmus+ blivit verklig för många av våra studerande. Under året har flera studerande fått möjlighet att upptäcka Europa; bland annat Italien, Grekland, Norge, Azorerna (Portugal), Nederländerna och Spanien. 

Även åtta medarbetare på YH Akademin har fått möjlighet att utbyta erfarenheter med utbildningsverksamheter i Cypern, Italien, Spanien och Norge.  

Trivseln är hög hos våra studerande

Majoriteten av YH Akademins studerande trivs mycket bra, vilket framgår av den senaste terminsutvärderingen som gjordes i oktober. Nyckelfaktorerna bakom detta är våra utbildningsledares och utbildares stora engagemang vilket också framgår tydligt i enkäten. 

1 500 LIA-platser har erbjudits studerande

Lärande i arbete (LIA) är en kombination av teori och praktik som är unik. Det är en möjlighet för att få studerande snabbt ut i verkligheten och testa samt utveckla sina kunskaper i praktiken. Vi är stolta över att ha kunnat möjliggöra för 1 500 LIA-platser runt om i Sverige under 2023. Det visar på vårt nära samarbete med näringslivet där vi gemensamt kan ge de studerande praktisk erfarenhet för framtida karriären.

Visste du att det är fler än hälften som får jobb på sin LIA-plats? Det visar en ny studie gjord av Statistiska Centralbyrån, SCB.

AI-satsning för framtidens lärande

Medarbetare har under höst och vinter kompetensutvecklats inom AI i samarbete med Luleå tekniska universitet. Målet? Att få utrymme att utforska och testa teknikens möjligheter och hitta tillämpbara områden – så som i arbetsmetoder och lärmiljöer. Arbetet fortsätter!

Nytt varumärke – vi har blivit YH Akademin

Sedan mars 2023 heter vi YH Akademin. Namnbytet genomfördes under våren för att tydligare spegla vårt uppdrag, erbjudande och vår position som en av Sveriges ledande yrkeshögskolor på distans.

Lansering av ny webbplats med användaren i centrum

I oktober lanserades vår nya webbplats yh.se – som utvecklats med användaren i centrum. Det ska vara enkelt att hitta, filtrera, inspireras och ansöka till våra utbildningar. Även vårt erbjudande mot företag har fått ett större fokus.

Företag har kompetensutvecklat sina medarbetare

Under hösten har fler kurser än tidigare pågått hos oss, närmare 40 stycken. Kurserna vänder sig till den som redan är yrkesverksam och vill bygga på med kunskap inom sin bransch. Engagerade medarbetare som kompetensutvecklas är viktigt för företagens tillväxt. 

Utbildningar har erbjudits inom fler branscher 

Att YH Akademin har ett brett utbud av YH-utbildningar är inget nytt för i år. Tillsammans med branscherna driver vi utbildningar som efterfrågas – i verkligheten. Exempel på detta är kurserna Förebyggande arbete mot organiserad brottslighet, Arbetsrätt för chefer och ledare och programmen Laborant och UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik

Avslutningsvis vill alla vi medarbetare på YH Akademin önska ett gott nytt år! Vi ses igen 2024!