Vill du arbeta med 3D-modellering och samordning inom byggbranschen? Som BIM-samordnare blir du nyckeln till framtidens byggprojekt.
BIM står för “building information management”. Som BIM-samordnare arbetar du med att skapa, visualisera och organisera ett byggprojekts olika faser – som idag består av digitala modeller, VR, 3D-skanning, robotar och avancerad teknisk utrustning. BIM-samordnaren ser till att arkitekter, ingenjörer och entreprenörer arbetar gemensamt. Du har en central roll i projekt med många inblandade och ser till att digitala modeller av den framtida byggnaden utvecklas under byggprojektets gång. Denna yrkesroll passar dig som gillar att lösa problem, är duktig på att samarbeta, är kreativ och vill arbeta med mycket teknik!
Att arbeta som BIM-samordnare är ett socialt yrke, där det gäller att vara både kommunikativ, lyhörd och initiativtagande. I yrkesrollen ingår det även att ansvara för informationshantering och kravställningar för BIM-modeller, samt hjälpa till med teknisk support och rådgivning. Du kommer också att arbeta med programvaror inom CAD, konstruktion och visualisering. Som BIM-samordnare har du en nyckelroll i framtidens byggande, där du är med och bidrar till ett hållbart och modernt samhälle!
Jobbmöjligheter efter examen
Resan med BIM har bara börjat, och därför kommer din yrkesroll att utvecklas starkt! BIM-samordnare är en eftertraktad roll och det finns många olika jobbmöjligheter inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter avslutad utbildning kan du jobba som BIM-samordnare på ett arkitektkontor, en konstruktionsfirma eller hos en entreprenör. Du kan också arbeta som BIM-konsult och erbjuda dina tjänster till olika företag och organisationer som behöver hjälp med att implementera och använda BIM-verktyg och programvaror. Ytterligare en möjlighet är att arbeta som utbildare och lära ut om BIM och dess tillämpningar inom byggindustrin.
Det här kan du jobba med
BIM-samordnare
BIM-koordinator
BIM-projektör eller Byggprojektör med inriktning BIM
BIM Alliance Sweden
Vi är medlemmar i den ideella föreningen BIM Alliance Sweden, och studerande på denna utbildning kan delta på webbinarier och fysiska event (ofta utan kostnad) samt ta del av många andra fördelaktiga medlemsförmåner.
Distansutbildning är ett perfekt sätt för dig att utvecklas i din karriär. Med vår expertis inom effektiv kompetensutveckling på distans kan du räkna med resultat - var du än befinner dig. Allt utbildningsmaterial har tagits fram exklusivt i samarbete med näringslivet, och är endast ett knapptryck bort under dina studier.
Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. 100 YH-poäng motsvarar ett halvårs heltidsstudier.
Kursen syftar till att ge den studerande fördjupade kunskaper om samhällsbyggnadsprocessen. Fokus ligger på hur BIM som arbetsmetod implementeras i olika organisationer, i olika skeden samt bland olika aktörer i byggbranschen. Kursen skall även ge den studerande kunskap om hur byggnader uppförs med dagens krav samt vad man kan förvänta sig av framtida regelverk med avseende på energi, klimatsäkring och hållbara material och metoder. Kursen ger den studerande kunskap om hur de byggfysikaliska faktorerna ljud, ljus, brand, fukt och klimat påverkar en byggnad.
Du får lära dig förutsättningarna för byggande ur praktiska och tekniska aspekter samt hållfasthetslärans begrepp och principer. Du får kännedom om konstruktionsmaterialens mekaniska egenskaper samt hållfasthetslära och dimensionering av konstruktionselement i trä, stål och betong, samt matematiska kunskaper relevanta för yrkesrollen.
Du lär dig om projekteringsmetodik och i allmänhet om 2D-projketering. Du kommer att få rita och utforma ett projekt enligt de kunskaper du fått i tidigare kurser och kunna relatera till hur CAD kan användas för att projektera byggnaden med avseende på materialval, energi och en lämplig utformning. Du får lära dig om olika CAD-programvaror och tillägg som är huvudsakligt förekommande i branschen och som också kan ligga till grund för en mer omfattande användning i ett djupgående BIM-sammanhang. Du får också kännedom om användning av CAD i olika nivåer, från 2D till avancerade modeller.
Kursen ger den studerande fördjupade kunskaper i 3D-projektering. Under kursens gång lär sig den studerande att behärska modellering samt ritningsframställning från digitala modeller. Kursen ska ge den studerande en grundläggande kunskap och färdigheter i hur tekniken kan nyttjas inom bygg-och samhällsbyggnadsbranschen.
På ett, för utbildningen, relevant företag får du under handledning tillgodogöra dig ny kunskap samt öva och utveckla din förmåga att tillämpa de kunskaper du fått under utbildningen. Du får en ökad förståelse för den yrkesroll utbildningen syftar till samt erfarenheter och motivation för fortsatt utbildning. Kursen ska ge variation av problemställningar som företag i branschen arbetar med. Du ges möjlighet att med handledning utföra digitaltekniska arbetsuppgifter som är relevanta i yrkesrollen. Särskilt fokus skall läggas på de arbetsmetoder och tekniker som används och på att tillämpa CAD/BIM och andra digitala verktyg.
I denna kurs får du en förståelse för byggjuridikens grunder, i en för yrkesrollen relevant kontext. Du lär dig om olika avtal, allmänna bestämmelser och kontraktsformulär, samt om hur man hanterar verkliga entreprenadjuridiska problem. Du får också läsa och förstå juridisk text i administrativa föreskrifter och allmänna bestämmelser och kunna hantera dessa texter i det dagliga arbetet som byggprojektör.
Kursens syfte är att den studerande skall få färdigheter i praktisk målstyrning och projektledning samt kompetenser att samordna och leda ett byggprojekts olika intressenter. Kursen ger kunskap om byggprojektets utveckling och dess struktur. Du lär dig även om olika kommunikationsstilar för att på bästa sätt kunna presentera och redogöra för olika projekt, hur man arbetar med grupper, gruppdynamik och konfliktlösning. I kursen diskuteras även rollen som konsult i relation till beställare, kunder och leverantörer. Kursen skall också ge den studerande förutsättningar att tillägna sig färdigheter och kompetens i logistik och att själv kunna upprätta tidsplaner med förmåga att bedöma resursåtgång. Kursen skall också utveckla den studerandes förmågan att genomföra en kalkyl.
Kursen ska ge dig kunskaper inom installationsteknik med fokus på VVS-projektering. Den ska ge färdigheter i att modellera och utföra installationsprojektering med de inom branschen vanligast förekommande BIM-verktygen. Kursen innefattar teoretisk och praktisk genomgång av installationssystem och komponenter i byggnader samt dimensioneringsprinciper och hjälpmedel vid beräkning.
I denna kurs lär du dig om hur marknaden och byggbranschen hanterar digital modellering och olika program och system för projektering. Fokus ligger på att du ska få god kännedom om vilka krav som kan ställas vid upphandling av konsulter, företag och entreprenörer vid upphandling och genomförande av byggprojekt. Du får lära dig om rätt verktyg för samordning och förmåga att skapa rutiner för en säker, konfliktfri och uppdaterad BIM-hantering.
I denna kurs får du lära dig om BIM-projektering bortom traditionell modellering och ritningsframställande. Du kommer att bekanta sig med moderna verktyg, såsom 3D-skanning, drönare, virtual reality och andra aktuella metoder. Du lär dig hur verktygen kan användas vid inventering och framställande av modeller för ROT-åtgärder i känsliga miljöer. Du får en första inblick i hur ny teknik kan användas för att presentera och redovisa byggprojektet under projekterings- och byggfasen i olika sammanhang.
Detta är utbildningens näst sista kurs och ska ytterligare fördjupa de kunskaper du tillgodogjort dig under utbildningen. I kursen ges bredare erfarenhet inom området genom att du får följa och medverka i en eller flera projekt. Du ges möjlighet att mera självständigt hantera och ta ansvar för arbetsuppgifter som är relevanta i rollen som BIM- samordnare. I kursen kommer du utveckla och befästa det du lärt dig under utbildningen och detta ska leda vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen. Efter LIA2 är målet att du ska vara förtrogen med yrkesrollen och dess villkor.
I denna kurs ska du fördjupa dig inom ett, för utbildningen relevant, eget område i nära samverkan med arbetslivet samt att självständigt tillägna dig ytterligare kunskaper med grund i utbildningens delkurser och ta ansvar för det egna lärande. Examensarbetet bygger på de kunskaper som inhämtats från den tvååriga studieperioden och kan med fördel kopplas till din LIA och/ eller annat företag inom relevant sektor.
Behörighet. Det här behöver du kunna för att gå utbildningen
För att kunna söka till utbildningen behöver du uppfylla grundläggande behörighetskrav. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Vissa utbildningar kan också ha särskilda förkunskapskrav.
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från t.ex. arbetslivet:
– Bygg och anläggning 1
eller
– Konstruktion 1
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Du behöver en dator med följande kapacitet för att kunna använda de olika program som kurserna kräver:
– Operativsystem: 64bit Microsoft, Windows 10
– RAM-minne: minst 8 GB (rekommenderat 16 GB)
– Videominne: minst 4 GB
Fritt lagringsutrymme: minst 30 GB.
Program som används är bla Revit, ArchiCAD, Tekla, MagiCAD samt Solibri och behövet alltså en dator som är kompatibel med dessa program.
Inte behörig?
Ingen fara! Det finns olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Uppnå de särskilda förkunskapskraven genom en preparandkurs. Läs på distans och i din egen takt, utan att vara kopplad mot en lärare. Godkänd kurs ger dig full behörighet i ämnet!
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete.
Sen anmälan betyder att sista ansökningsdag har passerat, men att vi tar emot ansökningar till lediga platser eller reservlistan. Detta sker under en specifik period. Alla behöriga sena ansökningar som inkommer under denna period antas i mån av plats direkt till utbildningen. Finns det inte tillräckligt med tomma platser (för många behöriga) behöver först ett urval att hållas även för de sena ansökningarna.
De sena behöriga sökande som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen och kommer därmed vara de första som erbjuds plats på utbildningen. Resterande behöriga sökande hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats inte svarar i tid, eller väljer att tacka nej till sin plats, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen.
Om en utbildning får in fler behöriga sökande än vad vi har platser till skapas en urvalsordning. Då erbjuds alla behöriga som sökt utbildningen att delta vid ett urvalsprov. De som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen. Resterande behöriga hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats väljer att tacka nej, eller inte svarar i tid, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen.
De som deltagit i urvalsprovet kommer erbjudas plats i första hand. Väljer du att inte göra provet kommer din plats att slumpas automatisk i systemet. Upplägget av urvalsprocessen kan se annorlunda ut mellan utbildningarna, men det är oftast digitalt och baserat på de särskilda förkunskapskraven för utbildningen. Mer information om urvalsprocessen hittar du under fliken urval på yh-antagning.se när du registrerat en ansökan.
Om du saknar behörighet i en specifik kurs (exempelvis i Matematik 2) kan du även läsa en Preparandutbildning. Detta är en webbaserad utbildning som du läser i din egen takt, utan att vara kopplad mot en lärare. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet. Avklarad kurs ger inte platsgaranti eller förtur till utbildningarna, utan den ger dig möjlighet att bli behörig hos YH Akademin.
Behörigheten gäller endast för YH Akademins utbildningar. Om du vill använda behörigheten på andra skolor behöver du kontakta den specifika skolan för att kontrollera att intyget är godkänt att användas. Länk.
Är du osäker på din behörighet till en utbildning? Kontakta vårt antagningsteam.
Ja! Så länge du kan sitta ostört och med stabil internetuppkoppling under seminarier och tentamen så kan du studera varifrån du vill.
Vissa av våra program har några fysiska träffar. Du ser på respektive utbildningssida länk hur många träffar det är och var de är. Varje träff är mellan en till fyra dagar och kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, studiebesök, redovisningar och grupparbeten.
Lärande i arbete, LIA, är en kurs i utbildningsplanen som innebär att du praktiserar på en arbetsplats. Under LIA-perioden får du möjlighet att utveckla dina kunskaper i en verklig miljö, testa på yrkesrollen och knyta kontakter i branschen. Ungefär en fjärdedel av utbildningstiden består av LIA, fördelat på två perioder. Detta är med andra ord även ett perfekt tillfälle att lära känna en potentiell framtida arbetsgivare. Det är vanligt att LIA leder till anställning.
Det vanligaste är att du som studerande söker efter en LIA-plats. Du får själv välja vilket företag du vill göra din LIA på, men vi kan även ge dig stöd i att hitta en plats om du behöver det.
Vi har ett brett nätverk med kontakter och kan ge dig tips om arbetsgivare som tagit emot studerande tidigare. Kontakta din utbildningsledare om du vill ha stöd i att söka LIA-plats.
Har du dina betyg på antagning.se kan du kontakta deras antagningsservice. Då skickar de ut ett komplett registerutdrag som PDF. Har du inte tillgång till dina betygsdokument kan du kontakta den skola du tidigare läst på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.
Våra utbildningar är på distans och är tillgängliga i hela landet, men leds från olika orter. De fysiska träffarna sker på den ort utbildningen utgår från.