Hoppa till innehåll
Lektion på yrkeshögskola som BIM-samordnare där de ser över en ritning på ett hus.

Utbilda dig till BIM-samordnare och få en nyckelroll i framtidens byggande

Du som tar chansen att utbilda dig till BIM-samordnare går en strålande framtid till mötes i byggbranschen – och kan dessutom få en rolig och ledande roll efter examen.
-Den här kompetensen håller redan på att bli central i varje projekt så det kommer behövas folk överallt, berättar Calle Jansson, BIM-strateg på WAADE, som är ett av ledningsgruppsföretagen i YH Akademins utbildning BIM-samordnare.

BIM, eller Building Information Model, är ett samlingsbegrepp för en teknik inom en byggnads hela livscykel, där man samlar alla handlingar – ritningar, drift- och underhållsbeskrivningar med mera – på ett och samma ställe. Detta används som en arbetsmetod, och sätts ofta sedan in i en 3D-modell, som gör det hela visuellt överskådligt – ända från planeringsstadiet till den dag då byggnaden eventuellt ska rivas.

-BIM är den största delen till digitaliseringen i byggbranschen idag och hela grunden till det digitala arbetssätt som kommer att gälla i framtiden. Och det går i raketfart! Om 10-15 år så kommer detta ha utvecklat sig ännu mer och därför är det helt rätt att hoppa på det här tåget redan nu och ha den kunskapen, säger Calle Jansson som är projekteringsledare och BIM-strateg på WAADE.

-Dessutom är det ju häftigt! BIM är fortfarande en wow-faktor i byggprojekten. Kopplat till det här är ju också allt med virtual reality (VR), augmented reality (AR) och så vidare. När jag började plugga sånt här runt 2013 var BIM bara en visualiseringshjälp, men nu kan man gå in i de här 3D-glasögonen med tex AR-glasögon på arbetsplatsen och ändra på saker där, lägga till och ta bort samt beräkna olika delar, fortsätter Calle.

UTBILDA DIG TILL BIM-SAMORDNARE

Varför är yrkeshögskoleutbildning rätt väg för att bli BIM-samordnare?

-Jag tycker det är superbra utbildningsform, framför allt för den här typen av roller. Visst, att bli arkitekt eller anläggningskonstruktör behöver kanske längre högskoleutbildningar men för den här typen av tjänster är yrkeshögskola perfekt. En BIM-samordnare behöver inte vara expert på varje enskild del utan snarare kunna förstå hur allt hänger ihop för att kunna just samordna. Därför är den här komprimerade formen perfekt. Har du sedan jobbat som BIM-samordnare så kan du också växla upp efter kanske ett par år och gå vidare till BIM-strateg. Sedan är ju utbildningen på distans vilket gör det lättare att läsa oavsett var du bor.

Vad betyder det att du och företag som WAADE sitter med i ledningsgruppen för den här utbildningen på YH Akademin?

-Dels engagerar det mig att vi och andra stora företag kan vara med och styra utbildningen efter de behov som vi ser att branschen behöver. Sedan är det också en bra kontaktyta att kunna fånga upp duktiga människor. Bara vi på WAADE har gått från 30 till 50 personer på bara det senaste året. Så det finns jobb i branschen, särskilt på de här mer specialiserade rollerna som BIM,  berättar Calle. 

”BIM-jobbet är väldigt fritt var man jobbar eftersom allt är digitalt. Det skapar en oftast geografiskt obunden situation.”

Vad är det roligaste med det här jobbet?

-Det roligaste är om man har möjlighet till variation. Man kan gå till installationssidan eller beställarsidan bland annat. De här kunskaperna som vi sitter på är än så länge ganska unika. BIM-jobbet är oftast väldigt fritt var man jobbar eftersom allt är digitalt. Det skapar ju en ganska geografiskt obunden situation. Många av de projekt jag sitter i sitter folk från alla möjliga ställen, något som inte hade kunnat lösas fysiskt.

Vilken typ av människa passar bäst till att jobba med BIM tycker du?

-Ja alltså det här yrket lockar allt från arkitekter till tidigare produktionsledare inom bygg. När jag söker folk så tittar jag egentligen bara på drivkraften, vad de vill, jag läser knappt CV. Men kopplat till själva rollen så måste du, förutom en gedigen utbildning såklart, ha ett sinne för ordning och reda, struktur. Du måste kunna ha lite split vision då du ofta sitter med flera projekt parallellt. I grund och botten måste du ha ett intresse för hela processen men samtidigt kan det såklart vara stimulerande om du hittar någon specifik aspekt som du engagera dig i och ”nördar in” dig på, säger Calle. 

Ansök till utbildningen BIM-Samordnare