YH-utbildningen Gastronomiledare – framtidens mat & protein riktar sig till personal inom både den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Genom utbildningen ska deltagarna lära sig mer om sjömat (även benämnd som blå mat) och grön mat/protein. Då utbildningen ligger på en högre nivå inkluderas även ledarskap, arbetsmiljö, ekonomi, hållbar utveckling samt kök i utveckling.
En YH-utbildning som adderar nya perspektiv
Vi har arbetat tillsammans med branschen för att ta fram utbildningen som inte bara reproducerar det branschen redan kan utan adderar nya perspektiv, ny kunskap och kompetens, säger Matilda Runeson utbildningsledare på YH Akademin.
Restaurangbranschen har fått leda den hållbara omställningen baserat på krav från samhället. Nu finns chans att kompetensutveckla sig vidare inom området. För att utbildningen ska vara relevant har aktörer från hela landet tillsammans med YH Akademin tagit fram en påbyggnadsutbildning, även kallad upskill, och riktar sig till personal som arbetar som ledare redan idag. Den riktar sig även till de som vill bli ledare både inom den privata restaurangnäringen och den offentliga måltiden.
Utbildningen är på distans med en fysisk träff på Gotland eller i Strängnäs. Ledningsgruppen representerar en bred kompetens från branschen.
I ledningsgruppen ingår:
- Matilda Runeson, utbildningsledare, YH Akademin
- Ulrika Brydling, Brydling (Stockholm/Gotland/Lappland)
- Hanna Normark, delägare och övergripande kökschef, K-märkt AB (Stockholm)
- Lotta Eckerud, HR-chef, Mässrestauranger AB (Stockholm)
- Lisa Lönner, vd, ägare och entreprenör, Husmor Lisa AB (Vaxholm)
- Jessica Ahlberg, F&B Manager, Kneippbyn Resort Visby (Visby)
- David Scimone, Service Team Manager, Scandic Uplandia (Uppsala)
- Fredrik Åström, ägare och vd, Svenska Kulturpärlor (Katrineholm/Gnesta/Södertuna/Strängnäs)
- Michel Prising, vd och delägare, Feskarn i Uppsala AB (Uppsala)
- Caroline Swahn, Förstelärare & programansvarig, Kungsmadskolan, Växjö Kommun (Växjö)
- Gunilla Martinsson, projektledare på RISE & SkolmatsAkademin, Måltid Sverige (Uddevalla)
- Martin Hultman, delägare Prima Gård (Bunge/Fårösund, Gotland)
- Bri Stundon, CEO, Åre Gastronomy (Åre)