Hoppa till innehåll
Student på yrkeshögskola ser över byggprojektet på sin LIA för programmet Byggnadsingenjör eller YH-flex

Fler utbildningar hos YH Akademin ska validera yrkeskunskap – ”Förkortad väg till examen” 

Under våren har YH Akademins utbud av utbildningar som erbjuder YH-flex, en förkortad väg till yrkeshögskoleexamen, breddats. Utbildningskonceptet erbjuds nu inom 15 utbildningar inom turism, restaurang, samhällsbyggnad, IT, hälso- och sjukvård och socialt arbete. 

YH-flex är en utbildningsmöjlighet som förkortar vägen till examen genom ett individuellt studieupplägg. Upplägget passar utmärkt för individer med gedigen yrkeserfarenhet och kompetenser som motsvarar cirka 50% av innehållet i ett YH-program.  

Den studerande får möjlighet verifiera sin kunskap och erfarenhet och kan snabbare nå en yrkeshögskoleexamen. Att börja studierna med en kartläggning av kunskap och erfarenhet för att få ett individuellt studieupplägg mot lärandemålen är en fantastisk möjlighet, säger Josefin Born Nilsson, affärsområdeschef på YH Akademin. 

YH Akademin har sedan tidigare erbjudit YH-flex inom flera inriktningar. 

Vi har bedrivit utbildningar inom ramen för YH-flex tidigare, så det är inget som är nytt för oss. Erfarenheten och återkoppling från de studerande har gjort att vi förfinat och utvecklat vår process för YH-flex. Vi är nu glada att erbjuda möjligheten inom fler branscher och till fler individer, fortsätter Josefin.

Hade yrkeserfarenhet – men saknade examen 

Socialpedagogen Ben Broomand är en av de som tidigare tagit examen genom YH-flex. Ben hade gedigen erfarenhet av att arbeta inom vård- och socialt arbete, men på pappret saknades formell behörighet och utbildning. 

Efter att ha fått sin kunskap validerad, och blivit tilldelas en individuell studieplan, tog det inte lång tid innan Ben nådde full yrkeshögskoleexamen som socialpedagog! 

Mer om YH-flex 

Alla YH-flexplatser på YH Akademin är kostnadsfria. Eventuella kostnader för studielitteratur kan förekomma. Att studera YH-flex ger rätt till studiemedel från CSN.