Hoppa till innehåll

Elnätsspecialist – så får du jobb i en eftertraktad bransch

Elnätsbranschen är i stor förändring just nu. Klimatarbetet gör att utvecklingen går mot sol- och vindkraft och mycket av infrastrukturen behöver byggas om. För dig som är intresserad av elteknik finns en utmärkt chans att skapa en roll du trivs med – på en marknad där du är mycket eftertraktad. Med rätt utbildning kan du påbörja ett varierande yrke som påverkar framtiden för oss alla. Så här når du dit.

 

De senaste åren har regeringen tagit en mängd olika beslut kring utvecklingen av elkraft i samhället. Eftersom klimatsmart är målet och förnybar energi fokus ska bland annat hela transportsektorn gå över till eldrivet, både privat och kollektivt. För att kunna förverkliga det måste infrastrukturen utvecklas och förändras – och där finns stort behov av rätt kompetens.

 

Frihet under ansvar

 

Som elnätsspecialist jobbar du mycket självständigt och oavsett roll påverkar du vardagen för många människor, Du är en viktig del av en bransch med stora utvecklingsmöjligheter. Är du proaktiv, tycker om att jobba med elteknik och har ett säkerhetstänk har du alla möjligheter att skapa en vardag som du själv styr.

 

Många möjligheter

 

För elnätsspecialister med kompetens inom reläskydd är möjligheterna många och behovet stort. Du kan utveckla projekt på ett kontor, jobba i ett ställverk eller sköta ett sjukhus nödaggregat, arbeta med inköp, försäljning, produktion eller konsumtion av elkraft, samarbeta med regioner och kommuner – eller kanske välja att helt enkelt vara ute på fältet uppe i en kraftledning. Det finns helt enkelt en mängd olika fält där du behövs.

 

Vägen dit

 

Är du nyfiken på yrket som elnätsspecialist inom reläskydd kan du börja titta på din framtid på längre sikt. Hur vill du att din vardag ska se ut om några år? Gift sedan ihop det med marknadens stora behov av kompetenser – vilka kunskaper behöver du för att kunna möta dem? En 1-årig utbildning på YrkesAkademin ger dig allt du behöver för att jobba i en roll som är mycket eftertraktad idag. På utbildningen, på en yrkeshögskola, får du kunskap som gör dig intressant på arbetsmarknaden genom att fokusera på kunskap, färdighet och kompetens. 

 

Fördelar med YrkesAkademin

 

YrkesAkademins utbildning är en utbildningsform som passar de allra flesta som vill studera, bygga sin karriär eller ändra inriktning. Utbildningen matchar arbetsmarknadens behov och förbereder dig för ditt yrke med en kombination av både teori och praktik. Vissa studerande kommer från gymnasiet, medan andra har jobbat ett par år och vill omskola sig. Klassen brukar bestå av människor av olika kön och i olika åldrar – med det gemensamt att de vill utvecklas och påverka sin egen framtid.

 

Distansutbildning

 

Utbildningen sker på distans, men med fysiska träffar där du får använda de kunskaper du lärt dig i praktiken. För att få ut det mesta av din distansutbildning behöver du leda dig själv och planera din tid. YrkesAkademins utbildningsledare hjälper dig längs vägen och du får ett utmärkt tillfälle att bli bra på just självledarskap – något som du också får stor nytta av när du börjar ditt nya yrke.

 

LIA – praktik som ger kontakter

 

Under utbildningen får du mycket teori, men också praktiska kunskaper via LIA – lärande i arbete. Eftersom YrkesAkadmins ledningsgrupp består av de största branschföreträdarna med arbetsplatser över hela landet hjälper de dig ordna en praktikplats där du får prova på. Du får möjlighet att tillämpa dina teorier och prova på din yrkesroll – interagera och få en vardag inom branschen. Det är också ett bra sätt att få kontakt med potentiella arbetsgivare och leder för vissa studenter till anställning direkt efter avslutad utbildning.

 

Reell kompetens

 

Kanske är du en av dem som har grundläggande behörighet som gymnasiekompetens, men saknar särskild behörighet? På YrkesAkademin får du möjlighet att åberopa reell kompetens för motsvarande kunskaper som du tillägnat dig på annat sätt än genom skola. Du kan då ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Läs mer om reell kompetens under fliken Behörighet här.

 

Stöd under utbildningen

 

YrkesAkademin erbjuder också hjälp med planering eller annan anpassning under skolgången. Specialpedagoger finns på skolan för planering av särskilt stöd för den som behöver det och har du begränsade kunskaper i svenska språket kan du få extra stöd i svenska med yrkesinriktning, där får du koll på de viktigaste termerna och det så kallade bransch-tugget.

 

Nyfiken? Ta första steget

 

Genom att berätta för YrkesAkademins utbildningsansvariga att du vill veta mer och förklara vilken situation du befinner dig i just nu kan du ta det första steget mot ett varierande och utvecklande jobb. Oavsett behörighet kontaktar utbildningsledaren dig för att tillsammans bolla hur du ser på framtiden och ge dig svar på dina frågor. 

 

Själva ansökan till utbildningen Elnätsspecialist inom reläskydd distans är öppen fram till 16 maj – men du har ända till utbildningens start på dig att komplettera och bestämma dig om du vill ta steget.  

 

Så här gör du:

  1. Kika in på Elnätsspecialist inom reläskydd distans här
  2. Fyll i en icke-bindande intresseanmälan
  3. Eller eller kontakta oss direkt på 023-584 00