Hoppa till innehåll
Ny YH-utbildning om UAS-fjärrpiloter och operatörer.

Ny YH-utbildning ska möta efterfrågan av UAS-fjärrpiloter och operatörer

Drönarsektorn växer så att det knakar. För att möta den stora efterfrågan av UAS-tjänster startar nu YH-utbildningen UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik på YH Akademin. Bakom utbildningen står bland annat den auktoriserade drönarskolan (ADS) Haldrones 

Detta är världens chans. Det byggs och utvecklas i hela Sverige och yrkesrollen behövs överallt, säger Hans Johansson, flyglärare och VD på Haldrones. 

Som utbildad UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik planerar och genomför du uppdrag i och kring befolkade områden, med höga krav på säkerheten i luftrum, marken och enligt GDPR.   
 
– Den tekniska utvecklingen, ökade miljökrav, ändrade EU-lagförändringar och kostnadseffektiviteten med drönare har gjort att arbetsmarknadens behov av fjärrpiloter med intygad specifik-kompetens ökat drastiskt de senaste åren. Inom både privat och offentlig sektor. Det som tidigare var en hobby för många privatpersoner är nu en viktig del i utvecklingen av samhällets infrastruktur, säger Hans.  

BLI UAS FJÄRRPILOT OCH OPERATÖR

Från inspektioner till klimatsmarta transporter 

Användningsområdena för UAS-tjänster är många, och kompetensen behövs inom allt från inspektioner, inventering till klimatsmarta transporter. 

-Det handlar om inspektioner inom infrastruktur och lantbruk, exempelvis att titta på vägar, broar, konstruktioner och stora skogsområden. Det vill säga, när det är mycket beräkningsuppgifter för människan. Även transporttjänster har ökat. Ett stort användningsområde för drönare är också inom farliga områden, som exempelvis vid kontroller på hög höjd ex. vattentorn förklarar Hans. 

Distansutbildning 

Den 1-åriga utbildningen på YH Akademin går på distans vilket gör det lättare för studerande från hela landet att delta. Under utbildningens gång sker det 6 fysiska platsträffar. Vid dessa tillfällen kommer studerande att få genomföra flygträning, och även göra studiebesök hos företag från branschen. 

Initiativtagarna bakom utbildningen är Örnsköldsviks Airport, YrkesAkademin YrkeshögskolaHaldrones AB och UAS INTELLIGENCE SWEDEN.

-Örnsköldsviks Airport har för Sverige en unik miljö för flygning av UAV/UAS. De kunskaper, färdigheter och kompetenser som utbildningen ger med Örnsköldsvik som utgångspunkt välkomnas, säger Robert Gyllroth, Flygplatschef, VD, Örnsköldsviks Airport.

Intyg av en auktoriserad drönarskola (ADS)

Sedan våren 2023 är Haldrones en auktoriserad drönarskola. För att en UAS operatör/organisation ska få genomföra flygningar inom den specifika kategorin krävs en fjärrpilot med godkänt intyg från en ADS. 

-Kombinationen av att få kompetensbevis/intyg genom en auktoriserad drönarskola och yrkesinriktad YH-utbildning (där det även ingår LIA-praktik) gör detta till en unik utbildningsform, säger Hans.

Hans har arbetat med flygutbildning i över 25 år och brinner för att förmedla kunskap till andra individer.  

-Som studerande kommer du bland annat att möta mig vid digitala föreläsningar och inom områden som rör meterologi, regelverk, människans begränsningar och historisk utveckling kring drönare. Joachim Stenberg från UAS INTELLIGENCE SWEDEN  kommer framför allt vara den som utbildar kring teknik & praktiska prov. 

”Det är en rolig utveckling att vara en del av”  

Vilka personliga egenskaper skulle du säga är bra att trivas i rollen som UAS fjärrpilot och operatör?  

-Det är viktigt att vara noggrann, stresstålig, ha en ödmjukhet och även vara nyfiken. Sen är det självklart bra att ha ett intresse för teknik. I din roll kommer du med största sannolikhet förmedla kunskap till andra, så därför är det också bra att tycka om att lära ut, säger Hans. 

Varför är yrkeshögskoleutbildning rätt väg att gå för att ta steget in i denna bransch?  

-Det är en väldigt stor förmån att gå denna utbildning. Här ges möjligheten att få en CSN-berättigad utbildning som ger dig möjligheten att stärka din kompetens med en påbyggnad av hjälpmedlet ”Drönare”. Det är ett framtidsinstrument att växa och utvecklas med, berättar Hans.

”Studerande kommer att få en bred grund att stå på” 

Fjärrpiloter kan själva sedan en tid tillbaka gå en utbildning och skriva ett prov på Transportstyrelsens hemsida för grundnivån Öppen kategori. Efter godkänd utbildning hos YH Akademin kommer studerande ha rätt kompetens för att genomföra flyguppdrag inom den Specifika kategorin. 

-Som studerande kommer du att få en väldigt bred grund att stå på. Tillsammans med näringslivet ser vi att UAS/UAV kommer att bli ett betydande inslag i många verksamheter framöver, och med vår utbildning kan du som studerande vara en del av detta och driva utvecklingen, säger Jonas Wadin som är utbildningsledare för utbildningen. 

LÄS MER OM YH-UTBILDNINGEN