Nina Axelsson gjorde ett karriärbyte och utbildade sig till byggnadsingenjör med inriktning på energi och ROT via YH Akademin. Här berättar hon om vad som lockade henne med utbildningen, hur LIA (lärande i arbete) gav värdefulla kunskaper och möjligheterna med distansstudier.
Nina har en bred yrkesbakgrund och har arbetat inom flera olika branscher innan hon bestämde sig för att omskola sig.
Innan jag började studera på YH Akademin har jag arbetat inom flera olika branscher, allt från Apoteas lager till Securitas bevakning. Trots att mina tidigare jobb varit varierande har jag alltid haft ett stort intresse för byggnationer och att förvandla en byggnad till något både vackert och funktionellt.
Att ta nästa steg i karriären
Med en dröm om att arbeta inom byggbranschen och en längtan efter bättre karriärmöjligheter, bestämde sig Nina för att ta steget in i en ny utbildning.
Jag sökte bättre karriärmöjligheter och ville utvecklas inom ett område jag verkligen brinner för. Att arbeta med byggnader, renovering och konstruktion kändes som en naturlig väg för mig.
Nina började först på en högskoleutbildning men upptäckte snabbt att det var svårt att kombinera studierna med familjelivet.
Jag började faktiskt med att läsa till byggingenjör på högskolan, men upplevde att det var svårt att få ihop studier på plats med familjelivet, då jag har tre barn varannan vecka. Att då kunna läsa på distans genom YH Akademin blev en perfekt lösning för mig. Jag såg till att ha tydliga rutiner och struktur i mitt pluggande för att hålla mig i fas med kurserna.
Byggnadsingenjör med inriktning Energi och ROT
ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad – och handlar om att förvandla befintliga byggnader till något bättre i stället för att bara bygga nytt. Som byggnadsingenjör med inriktning på energi och ROT jobbar du med projektering, konstruktion och energieffektiva lösningar för att skapa hållbara byggnader. Ofta samarbetar du med arkitekter, tekniska konsulter och entreprenörer för att hitta smarta sätt att minska energiförbrukning och utveckla framtidens byggnader – utan att slösa på resurser.
För Nina var det självklart att göra denna typ av utbildningsval inom byggbranschen.
Jag ser ROT som ett mer hållbart alternativ än att enbart bygga nytt. Att ta vara på det befintliga och utveckla det till något bättre känns både viktigt och inspirerande, säger Nina.
Värdefull LIA (lärande i arbete)
Utbildningen kombinerar teori med 20 veckors LIA (Lärande i arbete) där de studerande får praktisera på en arbetsplats och skaffa värdefull kunskap inför framtiden.
Jag gjorde min praktik på Finntorpets Bygg och Konsult AB i Sala, där jag arbetade tillsammans med en handledare. Jag fick lära mig att rita i AutoCAD, räkna på kalkyler inför byggprojekt och delta i anbudshantering. Dessutom fick jag praktisk erfarenhet av att skriva rambeskrivningar och rumsbeskrivningar samt upprätta förfrågningsunderlag, miljö- och kvalitetsplaner. Den långa LIA-perioden var väldigt värdefull!
Flera kurser står ut som extra värdefulla för Nina.
Jag uppskattade särskilt kurserna inom byggkonstruktion, hållbart byggande och kalkylering. De gav mig en bra förståelse för hur man planerar och beräknar projekt på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt.
Enligt Nina gav utbildningen henne rätt kompetens för sin yrkesroll. Efter examen har hon dock upplevt en utmanade arbetsmarknad inom byggbranschen.
Gemenskap och samarbete – trots distansstudier
Trots att utbildningen skedde på distans upplevde Nina en stark gemenskap med sina studiekamrater.
Vi hjälpte varandra mycket genom digitala forum och studiegrupper. Lärarna var kunniga och engagerade!
Råd till framtida studenter
För den som är intresserad av byggbranschen har Nina ett tydligt råd:
Om du är intresserad av byggbranschen och vill ha en utbildning där teori och praktik kombineras är detta ett bra val! Distansstudier kräver disciplin, men ger också stor frihet att anpassa studierna efter sitt eget liv.