Hoppa till innehåll

5 fördelar med att göra ett karriärbyte

Står du inför ett vägskäl där du vill göra ett karriärbyte, men tycker att det känns läskigt? Att byta karriär mitt i livet är en rolig utmaning och ger dig en chans att utvecklas – både yrkesmässigt och privat. Här är 5 anledningar till att byta bana mitt i livet:  

Du slipper söndagsångest 

Kanske sitter du idag på ett jobb som känns tryggt och säkert, men känner ändå att det börjar bli enformigt? Brer veckan ut sig som en oändlig öken och du längtar redan till nästa helg – då är det tydliga tecken på att det är dags att göra något åt situationen. Hur vill du att vardagarna ska se ut istället? Vad vill du känna och vilken kompetens behöver du för att nå dit? Med ett inspirerande jobb där du känner dig behövd och uppskattad kommer du istället att längta efter måndagarna igen.  

Du har fortfarande lång tid kvar i arbetslivet 

De senaste trendrapporterna visar att vi kommer behöva byta bana flera gånger under vårt arbetsliv. Dels för att många jobb försvinner i och med digitalisering och AI, men också för att det sker generationsskiften och att vi inte alltid vill sitta kvar på samma plats livet igenom.  

Vid 30 har du minst 35 år kvar i arbetslivet, vid 40 fortfarande hela 25. Det finns alltså gott om tid att bli bra på något nytt och skaffa erfarenhet som berikar livet ytterligare. Här står du vid ett vägskäl – över hälften av alla 40-55-åringar funderar på att byta jobb, men bara 13% tar chansen. Vilken statistik vill du tillhöra? 

Du har möjlighet att göra ett karriärbyte och leva din dröm 

Visste du att en av de saker vi ångrar mest när vi blir gamla är att vi inte hade modet att leva det liv vi egentligen ville? Men för dig som följer din passion och vågar vara ditt sanna jag finns chansen att se tillbaka på livet utan ånger. Istället för att ägna största delen av din tid åt något du inte tycker om eller stanna på en plats där du känner dig fast, kan du vara en av dem som faktiskt tar chansen att skapa det liv du drömmer om istället. Även om det inte blir exakt som du tänkt, så har du i alla fall provat. 

Du kan använda tidigare erfarenheter 

När du gör ett karriärbyte kan du ta med dig de färdigheter och kompetenser som du redan har och använda dem i din nya roll. Det ger dig stora fördelar på arbetsplatsen och gör dig attraktiv för arbetsgivare. Kanske har du varit fotbollstränare och är van vid teambuilding och att peppa kollegor? Eller så har du tidigare stått i receptionen och är van att projektleda små och stora projekt. Även om du inte är behörig för ditt framtida yrke kan du ofta använda din erfarenhet som reell kompetens eller ta en förberedande utbildning.

Du behövs! 

Vore det inte skönt att känna att du har ett yrke där du verkligen är behövd? Många yrken har stor kompetensbrist just nu – och väljer du en yrkeshögskoleutbildning blir du är en eftertraktad del av en ny framtid. Statistik visar att hela 9 av 10 som går ut från yrkeshögskolan får jobb inom sitt utbildningsområde kort efter examen, och mer än hälften får arbete på sin LIA-plats. Oavsett ger din nya utbildning dig en väg framåt till större anställningsbarhet, personlig utveckling och självkänsla.