Hoppa till innehåll

Julio blev anställd direkt efter examen – ”Efterfrågan på betongkunskap är stor!” 

Julio Santarina Holmqvist karriärsresa till betongingenjör har präglats av både personlig och professionell utveckling. Men innan det var dags för examen hos YH Akademin behövde han ta sig an ett par utmaningar.   

En varierad karriärväg 

Efter att ha testat på olika yrkesroller introducerades Julio till byggbranschen under 2015 då han fick jobb som betonglärling. Han fann snabbt ett stort intresse för betongen, och tyckte att det både var roligt och givande att arbeta med. 

Det var inte förens jag började arbeta som betonglärling som jag kände att jag hittat rätt. Två år efter jag tagit mitt yrkesbevis som betongarbetare kände jag att jag ville utmana mig själv och vidareutbilda mig inom branschen. Jag hittade då utbildningen till Betongingenjör hos YH Akademin som lockade mig, framför allt då yrkesrollen öppnar upp för ett brett spann av arbeten efter avslutade studier. Utbildningen innehöll många intressanta kurser och var på distans vilket gav mycket fria händer, säger Julio. 

Efterfrågan för betongkunskap är stor, och i takt med att satsningar görs nationellt för underhåll och utbyggnad av infrastrukturen så fortsätter behovet att växa. YH Akademins distansutbildning är skräddarsydd utifrån den kompetens som saknas i branschen. Bakom utbildningen finns en ledningsgrupp som består av representanter från näringslivet, som varit med och designat innehållet i kurserna.  

Utbildningen leder till en bredd av karriärmöjligheter där du efter studierna kan arbeta som bland annat arbetsledare betong, betongtekniker, provtagningsansvarig, betongspecialist och labbansvarig. 

”Ämnet betong är så mycket mer än vad man tror”

Trots tidigare yrkeserfarenhet som betongare så fanns det flera kurser som Julio beskriver som utmanande. 

Jag la ner väldigt mycket tid på att förstå kurserna som inkluderade matematik och tekniska beräkningar. Det var länge sedan jag studerade och matematik har aldrig varit min starkaste sida, förklarar Julio. 

Utbildningen innehåller LIA-praktik där studerande får vara ute hos en arbetsplats och utveckla sina kunskaper i en verklig miljö och knyta kontakter med branschen. 

Jag gjorde båda LIA-perioderna som arbetsledare hos JM AB. Under min LIA fick jag arbeta med allt från att mängdberäkna betong till de olika delarna på bygget, till leveransplanering, avrop och beställningar. Jag fick även lära mig mer om ekonomi och de olika verksamhetssystemen. 

LIA-praktiken innehöll även en hel del personlig utveckling.

Jag fick öva på att hålla i möten, många gånger med erfarna hantverkare, och med tanke på att jag inledningsvis tyckte att det kändes svårt att prata inför en grupp så upplevde jag detta som utmanande. Idag är det en del av mina dagliga uppgifter, förklarar Julio som beskriver hur utbildningen fick honom att växa som person och hitta sin ledarstil. 

Blev erbjuden anställning direkt efter utbildningen

Direkt efter examen hos YH Akademin fick Julio ett spännande erbjudande.  

Jag blev erbjuden en tjänst direkt efter mina studier och driver idag min egen Stomme på JM. Jag har skapat en veckostruktur där jag börjar dagen med att hålla ett morgonmöte med både tjänstemän och hantverkare. Vi går igenom beredningen och har en plan för vad som ska ske under dagen. Därefter går jag planerad rondering mellan klockan 7:00 – 12:00 där jag följer upp arbeten ute på bygget. Däremellan sitter jag med på olika möten, jobbar med ekonomi och planering, och avslutar dagen med att förbereda inför nästa morgonmöte, förklarar Julio. 

Stor efterfrågan på betongingenjörer

Julio beskriver behovet av betongingenjörer som stor, och att det i hans klass var många som fick anställning direkt efter examen.   

Många i klassen fick jobb efter avslutade studier, vilket visar den stora efterfrågan på betongingenjörer. Jag är så otroligt glad att jag sökte till denna utbildning och känner hur den utvecklat mig både personligt och professionellt. Jag rekommenderar därför andra att söka till utbildningen då den öppnar upp för många karriärsdörrar!