Hoppa till innehåll

Framtidens vindkraftstekniker utbildas hos YH Akademin

Behovet av vindkraftstekniker fortsätter att växa. Enligt svensk vindenergi finns totalt ca 5 500 vindkraftverk i Sverige och kompetensbehovet är stort. YH-utbildningen Elnätsspecialist inom vindkraftteknik hos YH Akademin möter efterfrågan på yrkesrollen.

Det ställs alltmer ökade krav på kompetenta medarbetare. En grundlig utbildning inom området kommer att krävas för att möta de ökade kraven. Vi är otroligt tacksamma över att vi fick den här utbildningen och kan få ut medarbetare med den kompetens som krävs, säger David Breisel, Operations Manager på Enercon.

Hög efterfrågan på vindkraftstekniker

Det finns idag betydligt mer efterfrågan på vindkraftstekniker än det finns tillgång och behovet kommer att öka i takt med utbyggnaden av vindkraft. Som vindkraftstekniker sköter du oftast drift- och underhållningsarbetet i en eller flera vindkraftsparker. I snitt sköter man fem vindkraftverk och jobbar vanligtvis i team. Det är ett yrke där du får upptäcka många nya platser från höjden och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Under utbildningen får du kunskaper om bland annat elnätets uppbyggnad, förnybar elproduktion och elnätsautomation. Du får en specialistkompetens som är efterfrågad inom området. Utöver att vara en yrkessektor på uppgång, erbjuder arbeten inom vindkraft en stor variation på arbetsdagarna, möjlighet till utomhusarbete, resande, och arbete utomlands.

YH-utbildning på distans

YH Akademins utbildning är på distans och pågår under 1.5 år. Utbildningen är framtagen tillsammans med företag från branschen, som format och kvalitetssäkrat kursinnehållet.

Utbildningen innehåller även LIA-praktik där studerande får översätta sina teoretiska kunskaper i en verklig miljö. Det är vanligt att LIA-praktiken leder till anställning, säger Rebecka Nordström som är utbildningsledare för utbildningen.

Terry bytte karriär till vindkraftstekniker

Terry Williams har alltid varit fascinerad över vindkraftverk och förnybar energi. Nyligen tog han beslutet att utbilda sig till Elnätsspecialist inom vindkraftteknik hos YH Akademin. Idag arbetar han som vindkraftstekniker hos Vestas.  

Utbildningen till Vindkrafttekniker passade mig perfekt eftersom den var distansbaserad och jag kunde studera hemifrån. Att kunna kombinera mina tekniska färdigheter med att arbeta inom en bransch som är så viktig för mina barns framtid, energisäkerheten och miljön. Ja, det verkade bara meningsfullt, säger Terry.