Hoppa till innehåll

Terry bytte karriär till vindkrafttekniker – ”miljön mina barn ska växa upp i är viktig för mig” 

Terry Williams har alltid varit fascinerad över vindkraftverk och förnybar energi. Nyligen tog han beslutet att utbilda sig till Elnätsspecialist inom vindkraftteknik hos YH Akademin. Idag arbetar han som vindkrafttekniker hos Vestas.  

Terry är 46 år, ursprungligen från Storbritannien och flyttade till Sverige under 2016. Fritiden spenderar han helst med familjen eller att köra motorcykel.  

Miljön och världen där mina barn ska växa upp är mycket viktig för mig. Jag har alltid varit intresserad av den förnybara energisektorn och särskilt vindkraftssektorn. Jag minns en semester i Skottland när jag var yngre, och under resan stannade vi vid en vindturbin. Det var första gången jag hade sett en på riktigt och jag tyckte att den såg väldigt häftig ut, säger Terry.  

Ville kombinera sina tekniska färdigheter med en meningsfull bransch 

I Storbritannien arbetade Terry som gasmontör, men då Sverige inte använder gas på samma sätt trillade Terryin i byggsektorn när han flyttade hit.  

Jag saknade de tekniska aspekterna av min tidigare yrkesroll. Exempelvis utmaningen som kommer med att söka och reparera fel. När jag reste i arbetet la jag ofta märke till vindkraftparkerna i mitt område och det fick mig att undersöka möjligheten att arbeta med det, förklarar Terry.  

Det var då Terry hittade YH Akademins utbildning till Vindkrafttekniker. En 1.5 årig yrkeshögskoleutbildning på distans.  

Utbildningen till Vindkrafttekniker passade mig perfekt eftersom den var distansbaserad och jag kunde studera hemifrån. Att kunna kombinera mina tekniska färdigheter med att arbeta inom en bransch som är så viktig för mina barns framtid, energisäkerheten och miljön. Ja, det verkade bara meningsfullt, säger Terry.  

LIA-praktiken ledde till anställning 

Vindkraftsbranschen är i stort behov av utbildad arbetskraft, och en YH-utbildning på området leder ofta direkt till en anställning skriver Svensk Vindenergi. Förutom att vara en yrkessektor på uppgång erbjuder en karriärinom vindkraft dessutom en stor variation på arbetsdagar och utvecklingsmöjligheter – för att inte tala om fina utsikter.  

En stor del av YH Akademins utbildning till vindkrafttekniker innehåller LIA-praktik. För Terry ledde LIA-praktiken på Vestas till anställning! 

LIA-praktiken var väldigt spännande och helt klart bland det bästa med utbildningen! Innan utbildningen började gjorde jag mycket research om de företag som drev och servade de lokala vindparkerna i mitt område. Jag bestämde mig tidigt för att ta kontakt med Vestas. Under min LIA-praktik fick jag uppleva många delar av arbetet som tekniker, som exempelvis byte av växellåda, byte av generator, utföra service på flera vindkraftverk och även vara med från felsökning till byte av delar. Jag erbjöds sedan en tjänst innan min LIA-period avslutades, säger Terry.  

”Ett spännande yrke med massor av möjligheter till utveckling”  

Idag arbetar Terry som oplanerad servicetekniker, vilket innebär att han söker fel, reparerar trasiga turbiner och utför uppgraderingar.  

En typisk dag kan vara att hämta eller returnera defekta delar på lagret innan du ger dig ut till vindparken. Vissa dagar kan du vara i en turbin hela dagen eller besöka 2 till 3 turbiner. Vi arbetar i team om 2 vilket gör att du bygger upp en bra relation med din teamkollega, vilket är jätteviktigt med tanke på att säkerheten är högsta prioritet, säger Terry.  

Att göra ett karriärbyte och studera till vindkrafttekniker är enligt Terry ett väldigt bra beslut i livet.

Det är ett väldigt spännande yrke med massor av möjligheter till kompetensutveckling. Känslan av att veta att du spelar en avgörande roll i övergången till en grönare energimiljö känns väldigt bra, och utsikterna är inte dåliga de heller! Jag arbetar med tekniker i olika åldrar – det är med andra ord aldrig för sent att göra en karriärförändring!