Efter ett helt arbetsliv inom detaljhandeln valde Eva Kivirinta att satsa på något nytt, grönt och hållbart. När kroppen sa ifrån och livets omständigheter förändrades, blev det också startskottet för en ny riktning i karriären genom YH Akademins utbildning Arbetsledare inom grönyteförvaltning.
Jag har passerat 50 år och ville inte satsa på en lång och kostsam utbildning. Jag har alltid tyckt om att arbeta med trädgård och växter och jag kan arbetsledarskap så jag började googla efter utbildningar. Bland det första som dök upp var just YH Akademin och Arbetsledare inom hållbar grönyteförvaltning, säger Eva.
Trots osäkerhet kring studier i digital form och ett långt uppehåll från skolbänken, vågade Eva ta steget. Mycket tack vare det – vid denna tid – nyetablerade omställningsstudiestödet, ett studiestöd som riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet.
Trivs du i det gröna och vill kunna vara med och påverka för ett mer hållbart grönt samhälle för framtiden så är det här rätt utbildning för dig.
En utbildning för dig som vill forma framtidens gröna utemiljö
Utbildningen Arbetsledare hållbar grönyteförvaltning öppnar dörren till ett meningsfullt och efterfrågat yrke, där du får jobba med både människor och miljö. Under två år på distans, med tre fysiska träffar och LIA (lärande i arbetslivet) ute i arbetslivet, lär du dig planera, leda och utveckla gröna utemiljöer med hållbarhet i fokus.
Jag gick in i utbildningen med ett öppet sinne vilket jag tror är viktigt om man ska kunna tillgodogöra sig ny kunskap eller dela med sig av sin egen kunskap. Utbildningen har, i mitt tycke, haft en bra struktur med relevanta ämnen. Personligen var det en bra inledning med arbetsledarskap och arbetsmiljö så jag själv fick en mjukstart med ämnen jag är väl insatt i. Alla kurser har haft sin specifika betydelse och gett mig nya kunskaper. Momenten knyts ihop och i slutet inser man att det blir en helhet vilket också bekräftas när man gör sin LIA.
LIA gav mycket praktisk kunskap
Lärande i arbete, LIA, är en kurs i utbildningen som innebär att du praktiserar på en arbetsplats. Under LIA-perioden får du möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter i en verklig miljö, testa på yrkesrollen och knyta kontakter i branschen.
Eva gjorde båda sina två LIA-perioder på Grön Stad Mark och Anläggning i Stockholm – ett företag där hon både fick utmana sig själv och växa in i rollen.
Jag har fått gå dubbelt med både arbetsledare och yrkesarbetare för att lära mig så många moment som möjligt. Det har varit jätteroligt att se yrket från olika sidor, från planering till grovarbetet. Jag har varit med på stora planteringsprojekt, planterat både höst- och vårkrukor, varit delaktig i både höst- och vårstädning, beskurit träd och buskar, klippt gräs, tömt soptunnor, inspekterat lekplatser och förskolor och mycket, mycket mer, förklarar Eva.
Ett projekt hon var särskilt involverad i – från kundmöte till fakturering – satte ett extra stort avtryck:
Jag hade ett eget projekt tillsammans en arbetsledare där vi utförde en större plantering för ett företag i Stockholm under min första LIA. Allt från kundmöte, planering, kalkylering, offerter, beställning, leverans, arbetsledning och fakturering samt uppföljning med kunden var jag med på. När jag kom tillbaka för LIA2 så har jag fått se resultatet av allt arbete med en fantastisk blomning av tulpaner och narcisser där det tidigare bara var gråa betonglådor med ogräs, säger Eva.
Jobberbjudande redan efter första LIA:n
LIA-perioderna blev även biljetten in i en anställning:
Redan efter min första LIA-period så fick jag erbjudande om anställning på min praktikplats. Det kändes oerhört smickrande och till min LIA2 så valde jag kontakta dem igen och även fråga om erbjudandet kvarstod. Så min LIA övergick i en heltidsanställning vilket har känts jättebra och jag stortrivs med både kollegor och företaget, berättar Eva.
Att studera på distans – tre råd från Eva
Att gå en YH-utbildning på distans kräver disciplin och planering för att lyckas. Här är Evas tre bästa tips för att gå i mål:
- Var närvarande på seminarierna, både mentalt och fysiskt. Även om de ofta spelas in så kan du inte ställa frågor live om något är oklart.
- Skjut inte upp att göra uppgifterna utan sätt upp ett mål på när exempelvis en inlämningsuppgift ska vara klar. Det är bättre att vara klar i tid än att sitta sent på nätterna.
- Be dina kurskamrater om hjälp om det är något du inte förstår. Trots att man studerar på distans så är du inte ensam!
För Eva var stödet från klasskamraterna ovärderligt:
Vid den första träffen, vid kursens start, så blev vi indelade i mindre grupper som sedan har hållit ihop under hela kursen. Förutom alla de gemensamma grupparbeten vi gjorde så blev vi nära vänner och kunde prata med varandra om allt mellan himmel och jord, be om hjälp, ge tips och råd, peppat varandra samt delat med oss av våra kunskaper, säger Eva.
Till andra som funderar på att söka till utbildningen Arbetsledare – hållbar grönyteförvaltning säger Eva:
Bara gör det! Utmana dig själv och du kommer inte ångra dig! Man vet aldrig om man kan klara av det om man inte försöker.