Hoppa till innehåll

”En ögonöppnare” – Den gröna guiden lärde sig hållbarhet på YrkesAkademins yrkeshögskola

Han kallar sig Den gröna guiden, veteranen och upplevelseproffset Stefan Maurbakken.
Men det var efter hållbarhetskursen på YrkesAkademins yrkeshögskola som han verkligen fick upp ögonen för hur vi kan påverka för framtiden.
– Ju fler som har rätta kunskaperna om hållbarhet desto fler är vi som tillsammans kan ställa krav på de stora aktörerna för att få till riktig förändring, säger Stefan.

 

 

Sannolikt var det redan för över ett halvt århundrade sedan som Stefan Maurbakken, 58, förseglade sitt öde då han reste från Västerås för att besöka en kompis i Stockholm.

 

 

– Min bästa vän bodde i Årsta och när jag som 5-åring besökte där tyckte jag det var märkvärdigt att få komma dit även om det inte ens var inne i stan. Då kan man förstå hur magiskt det var när jag sedan fick komma till ställen som Kaknästornet och Katarinahissen och se Stockholm uppifrån. Jag blev helt frälst när de tog med mig in i Gamla Stan och upplevde det romantiska i alla dessa trasiga hus, gränderna, byggnader som inte står regelrätt upp. Min kompis mormor berättade hur det såg ut där förr, med springschasar, tvättare och så vidare. Jag var fångad direkt!

 

 

”Storytelling är viktigt, att förmedla KÄNSLAN som människorna hade”

 

 

Det blev starskottet till en lång och gedigen karriär inom turism och besöksnäringen där Stefan jobbat på Cypern, i Egypten och så framför allt i Italien i 24 år. Men sedan 2017 startade han sin egen verksamhet under namnet VerdeVerde Travel. Sedan dess hunnit etablera sig med aktiviteter och stadsvandringar ibland annat Stockholm, Arboga, Uppsala och Västerås och snabbt blivit väldigt uppskattad. På till exempel omdömessajten reco.se har han nästintill en perfekt score med 4,8 och idel lovord.

 

 

Vad är hemligheten till din popularitet?

 

 

– Jag tror att jag är ödmjuk, och jag involverar besökarna i vandringen och ställer frågor för att interagera. Storytelling är viktigt, att förmedla KÄNSLAN som människorna hade på platserna jag berättar om. Att åskådliggöra deras vardagliga kamp, att kunna nå ut till människorna. Det för inte bara årtal och arkitektur, utan en skön mix av platser som jag vurmar och känner extra sympati för, säger Stefan.

 

 

Stefan Maurbakken blev förtrollad av miljöerna i Gamla Stan redan i unga år. Sedan dess har han guidat många grupper genom dessa historiska gator och gränder.

 

 

Tanken på hållbarhet hade Stefan med sig i bakhuvudet sedan länge (att döpa sitt företag till VerdeVerde och kalla sig ”Den gröna guiden” förpliktar ju en del kan man tänka) men det var först hösten 2020 som han tog en riktig utbildning i ämnet – Sustainability Management Besöksnäring på YrkesAkademins yrkeshögskola.

 

 

 

Utbildningen i hållbarhet blev en ögonöppnare

 

 

 

– Jag blev nyfiken och tänkte att jag redan borde ha kunnat ännu mer om sånt här tidigare. Utbildningen blev en ögonöppnare! Den betyder att jag nu vet vad hållbarhet är i större grad. Inte bara det gröna, alla sociala beslut, sjukvård, jämlikhet, policies och lagar – jag har fått en helt annan insikt. Förr skrev jag bara om de globala målen på min hemsida men nu försöker jag alltid gå steget längre. Jag har fått insikter att tänka vidare på vad som egentligen görs i Stockholms stad för att strida för hållbarhet. Jag skriver till Visit Sweden men får inga svar. Ville veta vad det finns för planer att uppnå målen, eftersom vi ju alla måste jobba tillsammans.

 

 

Den här utbildningen blev en ögonöppnare säger du, kan du ge något exempel?

 

 

– Ja jag märkte att när man tittar på de stora aktörerna så är det mycket som sackar efter. Om man talar om hållbarhet så måste man också leva hållbart, Man skjuter över det på kunden och säger ”Åk tåg till vår destination i stället”, men vill inte hjälpa att boka den biljetten för att det är så krångligt så man säger boka det själv. Många resebyråer förlitar sig ofta på att den lokala agenten har koll på hållbarhet, man tvår sina händer lite. I min mening behövs ett större ansvar för hållbarhetstänkande hela vägen genom sin verksamhet.

 

 

”I stället för att locka folk in till stan kan man ta med grupper till många fina miljöer utanför storstäderna”, säger Stefan Maurbakken.

 

 

Så vilka är de viktigaste grejerna du tar med dig från Sustainability management-utbildningen?

 

 

– Jag skulle helst se att så många som möjligt går den här kursen så att vi tillsammans kan sätta lite krav på de stora aktörerna, att vi all blir bättre på att sikta mot de stora målen. Vi ska inte vara rädda att kräva mer. Det finns massor av saker vi kan bättra, till exempel inte locka in alla turister i stan, det finns i stället många ställen runtom storstäderna man kan utnyttja.

 

 

 

”Kunskap jag kommer använda livet ut”

 

 

Vad var roligast under utbildningen?

 

 

– Det roligaste var att träffa nya människor där vi tillsammans fick diskutera dessa idéer och samspråka. Det var främlingar först men det känns som man är vänner. Det var från resebyråer, konferensverksamhet, hotell osv. Tio veckor gick så fort! Men det var roligt att få lära sig använda olika redskap.

 

 

Vad vill du säga till andra som funderar på att gå den här kursen?

 

 

– Tveka inte en sekund! Det är så lärorikt. Ska jag vara ärlig så var det faktiskt mycket mer jobb än jag tänkt mig men YrkesAkademins lärare var fantastiska och fanns tillgängliga även utanför lektionerna. Man blir bara mer nyfiken ju mer man lär sig och jag fick så mycket kunskap i bagaget som jag kommer använda livet ut.

 

 

 

 

 

Är du eller ditt företag nyfikna på utbildningen
Sustainability Management Besöksnäring?

 

 

MEJLA OSS HÄR

 

 

 

 

 

FLER ARTIKLAR OM UTBILDNINGEN:

 

Från drömjobbet med Volvo Ocean Race vidare in i framtiden

 

Hållbarhetsgurun Jeppe Klockareson:
”Jag imponeras av YrkesAkademins utbildning”