Hoppa till innehåll
Robot och automationsprogrammerare.

Jonas pluggade till Robot- och Automationsprogrammerare – blev erbjuden jobb under LIA

Jonas Larsson har alltid velat hålla på med programmering. Efter en karriär som innefattat allt från vuxenskolan, till IT och vaktmästeri bestämde sig Jonas för att plugga till Robot- och automationsprogrammerare.

Hej Jonas! Hur kommer det sig att du ville börja plugga?

-Kommunen skulle omorganiseras och jag kände att det var dags för något nytt. Jag har alltid gillat robotar och datorer, och har alltid velat hålla på med programmering. Speciellt komplex programmering.

Utbildningsvalet landade på YH-utbildningen Robot- och Automationsprogrammerare, hur hittade du den utbildningen?

-Jag fick tips av en bekant som arbetar med utbildning att YH Akademin var en bra skola. Utbildningen handlade om det jag tyckte var spännande, dvs robotar och automation. Sen var den på distans också vilket var en fördel.

”Det fanns massvis av stödtid”

Som Robot- och automationsprogrammerare har du övergripande kunskap om olika programmeringsspråk. Yrkesrollen består av problemlösning, innovation och mycket teknik. YH Akademins utbildning går på distans, med 6 fysiska träffar under utbildningens 1,5 år.

JOBBMÖJLIGHETER FÖR ROBOT- OCH AUTOMATIONSPROGRAMMERARE

Vad tyckte du om distansupplägget?

-Det var en fördel för det mesta. Det enda jobbiga var labbtiden som blev lite kort då vi bara hade 2 dagar på oss per grupp, dock så fixade läraren extratid för de som ville. Att ha alla föreläsningar inspelade var mycket bra och underlättade en hel del. Att plugga på distans kräver att du är organiserad, då är det inte problem. Jag har nyligen fått veta att jag har ADHD så vid tillfällen hade jag svårt att organisera upp arbetet, men läraren var väldigt frikostig med sin tid och det fanns massvis av stödtid.

Stora möjligheter till jobb efter YH-utbildningen

Allt fler processer automatiseras och tekniken utvecklas med stormsteg. Jobbmöjligheterna efter examen är därför hög, och behövs inom all sorts tillverkningsindustri – ifrån fordon till läkemedel, inom bemanning eller som konsult.  

Efter YH-utbildningen till Robot- och automationsprogrammerare kan du även ha dessa yrkesroller:

  • PLC-programmerare
  • Automationstekniker
  • Automationsingenjör

Du gjorde din LIA-praktik på SCANIA, hur sammanfattar du den?

-Den var enormt lärorik. Jag fick delta i massvis av olika projekt och testa på det mesta. Efter 6 veckor på LIA:n blev jag erbjuden jobb. Idag arbetar jag som konsult inom automationsprogrammering på SCANIA.

Vad vill du säga till andra som vill göra samma karriärval?

-Jag rekommenderar att lyssna på läraren, ha roligt och kolla Youtube. Jag gick även in och övade programmering vid sidan av studierna, i exempelvis Python.