Hoppa till innehåll
Utbildningsledare för trafiklärare visar en student en princip inom trafiken.

På YH Akademins utbildning för trafiklärare gör alla succé

Vill du plugga till trafiklärare – då ska du söka dig till YH Akademin! Vi pratade med Stefan Vikström utbildningsledare på distansutbildningen med säte i Luleå, där samtliga studerande i första årskursen tog examen och 95 procent får jobb direkt efteråt.

-Det här är ett riktigt drömjobb och branschen skriker efter trafiklärare, berättar Stefan.

Den 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildningen Trafiklärare hos YH Akademin har redan tidigare funnits på flera orter i Sverige men öppnade som senast upp i Luleå. När den klassen nyligen blev klara så kom samtliga av de 20 deltagarna hela vägen till examen och i princip alla blev dessutom erbjudna jobb direkt.

En efterfrågad yrkesroll

Stefan är utbildningsledare på YH Akademin men driver också, tillsammans med sin bror, Roberts Trafikskola, en av många företag knutna till utbildningen.

-Vi har många olika trafikskolor i ledningsgrupperna och som i flera fall hjälper till vid våra utbildningar, erbjuder LIA-platser (Lärande i arbete, alltså praktik) och sedan ofta anställer de som examinerats från YH Akademin, berättar Stefan.

“Jag vet vad trafikskolorna letar efter. De som studerar hos oss har en riktigt bra ryggsäck med verktyg när de kommer ut i yrket.”

Och det är just den täta kopplingen till trafikskolebranschen som är styrkan för YH Akademins utbildning menar Stefan:

-Ja jag vet ju vad trafikskolorna verkligen letar efter och vad de vill att nya trafiklärare ska kunna när de kommer från utbildningarna. De som studerar hos oss har en riktigt bra ryggsäck med alla verktyg som de kan använda när de kommer ut i yrket. Till exempel psykologi och yrkespedagogik, saker som ger en djupare förståelse och tillsammans med de 15 veckor där de jobbar praktiskt ute i bil får de en riktigt gedigen grund när de är klara.

Som på de flesta av YH Akademins utbildningar sker en stor del av utbildningen Trafiklärare på distans via Zoom. Utbildningarna har dock alltid ett fysiskt säte och i skrivande stund finns trafiklärarutbildningarna med säten i Borlänge, Härnösand/Östersund, Norrköping och så just Luleå.

Distansutbildning med fysiska träffar

-Vi har just nu nio fysiska träffar på plats under det ett och ett halvt år som utbildningen pågår. Det brukar vara mycket uppskattat när vi väl ses på plats. Då tränar vi framför allt på själva jobbet i bilen där vi jobbar med tre personer och en lärare i varje bil där man turar om att vara elev eller lärare. Andra gånger tar vi in gymnasieelever som får lektioner av våra trafiklärarstuderande, berättar Stefan.

Stefan Vikström är utbildningsledare på YH Akademin

-Sedan gör ju våra studerande två LIA-perioder (Lärande i arbete) där de gör praktik på en trafikskola, och på den andra LIA:n får de ofta köra ut själva med elever, fast med uppbackning av en handledare. Jag skulle nog säga att det är en stor anledning till vårt goda resultat, att vi har så många bra trafikskolor som tar emot våra studerande. De har ju sedan anställt dem direkt efter examen, säger Stefan.

“Trafiklärare är ett riktigt drömjobb…det är omväxlande och roligt hela tiden.”

Till sist, vad vill du säga till de som läser detta och funderar på att bli trafiklärare?

-Sök till den här utbildningen! Trafiklärare är ett riktigt drömjobb! Många i det här yrket som närmar sig pension vill inte ens sluta eftersom de trivs så bra med det här jobbet och då kan man ju förstå att det är roligt. Om man jämför med ett vanligt läraryrke där du har 20-30 elever i varje klass så får du som trafiklärare ägna din fulla uppmärksamhet åt en i taget. Alla elever kommer ju dit för att de vill ta körkort, så alla är motiverade, intresserade och engagerade. Sedan är ingen elev den andra lik så det är omväxlande roligt hela tiden.