Hoppa till innehåll
Student läser till trafiklärare på yrkeshögskola.

Norska Sofie läste till trafiklärare i Sverige – tog examen redan efter 1,5 år

Den svenska yrkeshögskoleutbildningen till trafiklärare blev en fullträff för Sofie Krukhaug Linde. Efter 1.5 års distansstudier på YH Akademin – som hon utförde på uppdrag av sin arbetsgivare – arbetar hon nu med sitt drömyrke.

22-åriga Sofie är uppvuxen i Heidal i Norge. Tidigare har hon arbetat både som väktare och inom tandvården, innan hon bestämde sig för att ta steget mot sitt drömjobb – nämligen trafiklärare.  

– Jag har alltid tyckt om bilkörning och dagen jag fick mitt körkort var den största i mitt liv. Det kändes därför naturligt att hjälpa andra med att ta sitt körkort. Jag brinner för trafiksäkerhet och nollvisionen, och möjligheten att få arbeta med detta i min vardag lockade väldigt mycket, säger Sofie.

Utbildade sig på uppdrag av norsk trafikskola

Då började uppgiften med att hitta vägen till målet. Efter att ha googlat på trafiklärarutbildningar hittade Sofie att man kunde utbilda sig i Sverige. Hon trillade då in på YH Akademins 1.5 åriga trafiklärarutbildning på distans, en så kallad uppdragsutbildning.

Läs mer om uppdragsutbildningen

– Uppdragsutbildningen innebär att du är i utbildning på uppdrag för en trafikskola. Jag tog kontakt med Lena & Centrum trafikkskole här i Norge, där en av lärarna själv hade gått sin utbildning i Sverige. Trafikskolan ville hjälpa mig mot att jag ville jobba där efter utbildningens slut. Och då hade vi en deal.

Kortare utbildning än i Norge

Den svenska yrkeshögskoleutbildningen till trafiklärare har länge varit populär hos norrmän. Detta då utbildningen har andra behörighetskrav, men även då studerande tar examen redan efter 1.5 års studier och på så sätt snabbare kan komma ut i arbetslivet.

YH Akademins trafiklärarutbildning sker dessutom på distans, med 9 fysiska träffar i Borlänge, vilket även är något som lockar studerande från grannlandet.

En av dem som lockades av distansupplägget var Sofie.

– För mig var det perfekt att plugga på distans. Jag gillar inte att vara hemifrån för mycket. Är du motiverad och klarar av att arbeta självständigt så är det ett väldigt bra alternativ för norrmän som vill göra sin utbildning i Sverige, säger Sofie.

Vad tyckte du om utbildningens upplägg generellt?

-Den har ett effektivt upplägg med många bra uppgifter som ger utrymme för reflektion och bra läranderesultat. På de fysiska träffarna får du testa flera moment av att sitta i bilen med eleverna. Ibland tänkte jag att min lärare överdrev när hon låtsades spela elev, men senare har jag insett att hon spelade rollen nästan exakt så som det kan vara i verkligheten, beskriver Sofie.

Utbildningen innehåller även cirka 15 veckor av LIA-praktik, där studerande får testa på sin yrkesroll i en verklig miljö.

-Under LIA-praktiken hände det mycket! Man gick från att känna sig helt grön till att kunna knyta ihop säcken på hela utbildningen och känna sig redo att börja jobba. Under LIA:n fick jag mycket mängdträning vilket skapade en större förståelse för de moment som vi gått igenom under utbildningens fysiska träffar. Här fick jag chansen att utveckla min kompetens som trafiklärare med och utan handledare i baksätet, förklarar Sofie.

Sofie tog examen till trafiklärare under våren 2023 och gör nu sin prövotid på Lena & Centrum trafikkskole. Valet att plugga till sitt drömyrke är något som hon är väldigt glad över.   

– Att få påverka människor på ett sätt som gör skillnad på trafiksäkerheten är fantastiskt! Tack YH Akademin för en fantastisk utbildning som gett mig stora möjligheter i mitt drömyrke, säger Sofie.

Ny uppdragsutbildning till norska trafikskolor

December 2023 startar YH Akademin ytterligare en uppdragsutbildning, som vänder sig till trafikskolor i Norge som vill utbilda sin personal till trafiklärare.

-Ansökan är öppen och ännu finns det några platser kvar, så passa på att spana in denna yrkeshögskoleutbildning och knip er plats, säger Madelene Landin som är utbildare på YH Akademins trafiklärarutbildning.

Knip en plats till uppdragsutbildningen här

Vill ni veta mer?

Vi svarar gärna på era frågor om uppdragsutbildningen och vad som krävs för att delta. Kontakta trafiklarare@ya.se så hjälper vi er!