Hoppa till innehåll
En platschef i en knallgul jacka står självsäkert bredvid entreprenadmaskiner och håller skickligt i en kabel utomhus.

Zanna läser till platschef på distans 

Zanna Persson ville ta nästa steg i karriären. Nu läser hon till Platschef inom samhällsbyggnad – en distansutbildning hos YH Akademin som ger rätt kompetens för byggbranschen! 

Jag gick frisörutbildningen på gymnasiet, men efter att ha avslutat den, hamnade jag inom markentreprenörsbranschen. Sedan 2018 har jag arbetat som projektadministratör på ett mindre markentreprenörsföretag, vilket har gett mig en bred erfarenhet inom projektledning och entreprenadfrågor, säger Zanna.

Därför valde Zanna att vidareutbilda sig till platschef

Platschefen leder det dagliga arbetet på byggarbetsplatsen och ansvarar för att projektet följer tidplan, budget och kvalitetskrav. Det är en nyckelroll med stort ansvar – och ett naturligt nästa steg för dig som har erfarenhet från branschen och vill växa in i en ledande roll. Efterfrågan på platschefer är hög i hela landet.

Jag kände att min praktiska erfarenhet behövde kompletteras med en formell utbildning för att stärka min kompetens och ge mig större trygghet i framtida karriärval. Med en gedigen utbildning i ryggen blir det också enklare att ta sig an större ansvar och nya utmaningar i yrkeslivet, berättar Zanna. 

Valet föll på YH Akademins utbildning Platschef inom samhällsbyggnad. 

YH Akademins utbildning har ett väldigt gott rykte inom branschen och flera personer jag talat med rekommenderade den starkt. Det, i kombination med att den verkade vara både relevant och branschanpassad, gjorde att jag valde att söka dit. 

En distansutbildning anpassad efter branschens behov

Utbildningen är 1,5 år lång (fördelat på 3 terminer) och har en 75 % studietakt. Den är framtagen i nära samarbete med byggbranschen, vilket gör att innehållet är direkt kopplat till arbetslivets krav.  

Genom det flexibla upplägget kan de studerande ta med sig sina nya färdigheter direkt ut i sina jobb. Utbildningen är anpassad för yrkesverksamma genom att vara helt på distans med seminarier som hålls under sen eftermiddag, säger Anna Munters som är utbildningsledare på YH Akademin. 

Zanna befinner sig just nu mitt i utbildningen och tycker att den har uppfyllt hennes förväntningar väl.  

Den är både utmanande och givande. Det krävs att man har en del arbetslivserfarenhet sedan tidigare för att kunna tillgodogöra sig allt material på bästa sätt. Jag har funnit alla kurser givande på olika sätt, men de kurser som varit enklast att applicera i praktiska arbetslivssituationer har varit de mest intressanta för mig. Att kunna koppla teorin till den verkliga arbetsmiljön gör att man lär sig snabbare och mer effektivt, säger Zanna. 

Praktik som öppnar dörrar

En av de mest uppskattade delarna av utbildningen ärLIA (lärande i arbete), där studerande får möjlighet att praktisera på en arbetsplats och bygga på sitt nätverk och sin kompetens. 

Jag ser fram emot LIA-praktiken med stor entusiasm! Det känns spännande att få möjlighet att praktisera på ett större företag än där jag arbetar idag och få insikt i hur andra organisationer arbetar och hanterar projekt, förklarar Zanna.

Vad har du för mål efter examen?

Efter examen ser jag möjligheter att fortsätta utvecklas inom projektledning och att ta mig an rollen som platschef. Jag tror att utbildningen och den erfarenhet jag får med mig kommer att öppna dörrar till nya karriärmöjligheter inom byggbranschen!

Distansstudier med gemenskap 

Att studera på distans kräver planering och självdisciplin – men det finns också en tydlig gemenskap mellan studerande.

Utbildningen har ett välstrukturerat upplägg som ger god flexibilitet. Men det kräver att man är disciplinerad och kan organisera sitt arbete på egen hand, särskilt när man studerar på distans. För mig är rutiner väldigt viktiga. Jag planerar alltid mina studier i början av veckan och försöker hålla mig till den strukturen. 

Trots distansstudier upplever Zanna en gemenskap till de andra studerande.  

Vi har en gemensam grupp där vi diskuterar och delar med oss av tankar och idéer. Ibland loggar vi också in i klassrumsmiljön och studerar tillsammans, vilket skapar en känsla av samhörighet trots att vi studerar på distans, förklarar Zanna.

Vill du också bli platschef inom samhällsbyggnad?

Har du yrkeserfarenhet av byggbranschen och likt Zanna vill ta nästa steg i karriären?  

Läs mer om utbildningen och skicka in din ansökan här!