Hoppa till innehåll
Student som läser till fastighetsingenjör på YH Akademin tittar på ritningar till en byggnad.

7 YH-utbildningar för dig som vill bli ingenjör

Drömmer du om att arbeta som ingenjör? Ingenjörer behövs inom olika branscher, utbildningsnivåer och specialiseringar. Hos YH Akademin kan du plugga till ingenjör på yrkeshögskola och ta examen redan efter 1,5 – 2 år.

Som ingenjör är du med och utvecklar världen. Det är ett varierande, kreativt och lösningsorienterat yrke med mycket möjligheter. Ingenjörer behövs inom olika branscher, utbildningsnivåer och specialiseringar, och efterfrågan på kompetens är stor.

Här är några anledningar till varför du ska överväga att studera till ingenjör på en yrkeshögskola:

Praktiskt fokus

Yrkeshögskoleutbildningar har en stark praktisk inriktning. Till skillnad från traditionella universitetsutbildningar, som ofta är mer teoretiska, får du genom praktikperioder (LIA – Lärande i Arbete) direkt arbetslivserfarenhet. Detta ger dig insikt i arbetslivet och möjligheten att bygga viktiga kontakter i branschen.

Snabb väg till jobb

Många yrkeshögskoleutbildningar har en anställningsgrad på över 90 % efter examen. Detta beror på den starka kopplingen mellan utbildningen och näringslivet. Yrkeshögskolor arbetar nära med företag för att säkerställa att deras utbildningar matchar arbetsmarknadens behov, vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Smidig övergång till arbetslivet

En ingenjörsutbildning på en yrkeshögskola kombinerar teori med praktik, vilket gör dig väl förberedd för arbetslivet. Du kan snabbt anpassa dig och bli produktiv på din framtida arbetsplats, något som många arbetsgivare värdesätter högt.

Här är 7 YH-utbildningar för dig som vill plugga till ingenjör

Ingenjörsutbildningar på yrkeshögskola

Yrkeshögskolor erbjuder en rad ingenjörsutbildningar inom olika områden som exempelvis byggteknik, elektronik, automation och miljöteknik. Dessa utbildningar är utformade för att möta specifika behov i industrin och ger dig den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Bli behörig till en ingenjörsutbildning på yrkeshögskola

Vill du plugga en ingenjörsutbildning hos oss men har i dagsläget inte den behörighet som krävs? Våra YH-utbildningar till ingenjör erbjuder preparandkurser (i exempelvis Matematik 2, Bygg och Anläggning 1 eller Teknik 1). Att gå en preparandkurs är ett utmärkt sätt att bli fullt behörig. Du läser kurser i din egen takt på distans, utan att vara kopplat till en lärare.