Köttförädlare
Köttförädlare
Vad gör en köttförädlare?
Vill du få specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, där du är med och säkrar hög djurhälsa och en långsiktig hållbar livsmedelsförsörjning?
I rollen som köttförädlare är du delaktig i hela processen, från att se till att djuret mår bra vid slakt till att säkerställa rätt hygien och säkerhet under styckning. Du ansvarar också för att omvandla det förädlade köttet till produkter som korv, skinka och salami med mera.
I rollen ingår det att samarbeta med veterinärer, övervaka varje steg i produktionen samt utföra kvalitetskontroller och tester för att säkerställa köttets säkerhet inför konsumtion. Som köttförädlare har du även en arbetsledande position där du handleder medarbetare i säkerhets- och hygienrutiner. Att arbeta som köttförädlare är ett hantverksyrke som ställer krav på att du är kvalitetsinriktad, noggrann, har en hög samarbetsförmåga och klarar av ett fysiskt arbete.
I denna utbildning får du specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, förädling och automation. Stort fokus läggs på att öka din kunskap kring hållbar produktion och minimering av svinn. Efter examen har du efterfrågad kompetens i att självständigt arbeta med praktisk framställning av köttprodukter utifrån ett professionellt, etiskt och klimatvänligt förhållningssätt till uppgifterna genom hela processen.
Hur ser karriärmöjligheterna ut?
För att uppnå landets livsmedelsstrategi behöver Sverige värna om inhemsk produktion. För att lyckas med detta krävs utbildad personal med kompetens inom djurvälfärd och hållbar kötthantering. Även den snabba teknikomställning ökar kraven på utbildad personal med kunskap kring automatiseringsprocesser. I dagsläget behöver svenska livsmedelsföretag blicka utomlands för att både hitta och utbilda personal. Anställningsbehovet är därför akut och kommer fortsätta att öka inom de närmsta åren.
YH Akademins yrkeshögskoleutbildning är ensam i sitt slag i Sverige. Ta därför denna unika möjlighet att få kompetens som livsmedelsbranschen efterfrågar!
Det här kan du jobba med
- Arbetsledare slakt och styckning
- Kvalitetsansvarigt kött
- Kött och charkansvarig
- Köttförädlare
Utbildningens upplägg
Under en stor del av utbildningen varvas de teoretiska studierna med LIA-praktik. Det är därför fördelaktigt om du geografiskt bor nära de orter utbildningen utgår från.
Information om studieort och LIA
I samband med din ansökan väljer du studieort. Vi har 10 platser i Jordbro och 10 platser i Kristianstad. På respektive studieorter har vi de fysiska träffarna. Vi har också många LIA-kontakter i anslutning till studieorterna, men önskar du göra LIA på annan plats än vald studieort hjälper vi till med tips på företag i den mån vi kan. Notera att upplägget för LIA är lite annorlunda jämfört med våra andra utbildningar. Under LIA-perioderna läser du andra kurser parallellt, så tiden kommer fördelas mellan den fysiska LIA-platsen och digitala föreläsningar.
Utbildningen är på distans
Distansutbildning är ett effektivt sätt att utvecklas i din karriär, oavsett var du befinner dig! Våra utbildningar erbjuder en strukturerad digital lärmiljö där du förväntas delta aktivt på schemalagda föreläsningar, workshops och seminarier. Resten av tiden ägnas åt självstudier. Med material framtaget i samarbete med näringslivet, har du allt du behöver bara ett klick bort!
Så fungerar distansstudierUtbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen
Ledningsgruppen ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.
Protos, Gårdssällskapet, Hygns Vilt, Danish Crown
Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen
Ledningsgruppen ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.
Behörighet. Det här behöver du kunna för att gå utbildningen
För att kunna söka till utbildningen behöver du uppfylla grundläggande behörighetskrav. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Vissa utbildningar kan också ha särskilda förkunskapskrav.
Vänligen notera: För att bli registrerad som studerande på en YH-utbildning hos Myndigheten för yrkeshögskolan krävs ett giltigt svenskt personnummer eller samordningsnummer. Detta för att säkerställa att vi registrerar korrekta personuppgifter hos myndigheten.
För mer information och vid frågor om person-/samordningsnummer se:
Samordningsnummer | Skatteverket eller besök deras närmaste kontor.
Inte behörig?
Ingen fara! Det finns olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Bakom kulisserna, berättelser att inspireras av
7 anledningar att läsa en YH-kurs under 2025
Vill du utvecklas i din yrkesroll under 2025? Då är våra korta YH-kurser precis vad du behöver! Att investera i...
Ytbehandlingsspecialisten: “Du får direkt ett kvitto på att du har gjort skillnad”
Att utbilda sig till ytbehandlingsspecialist är ett smart karriärval för dig som vill ha ett stabilt jobb med goda framtidsutsikter. Den 1-åriga...
Martin blev tung mekaniker i Aitik-gruvan – ”Kändes helt overkligt”
Martin Wilk arbetade med att köra hjullastare med en del enklare reparationer när han blev intresserad av YH-utbildningen Tekniker tunga maskiner...
Ny YH-utbildning formar framtidens processoperatör
YH Akademins nya utbildning Processoperatör för hållbar produktion ska möta de växande kompetensbehoven inom industrin. Om du vill ha en efterfrågad...
Trafiklärare – ett pedagogiskt yrke med goda karriärmöjligheter
Vill du bli trafiklärare och hjälpa andra att bli säkra förare? YH Akademins trafiklärarutbildning ger dig den kunskap och de...
Jonas utbildade sig till Robot- och Automationsprogrammerare – blev anställd direkt
Jonas Larsson har alltid haft en passion för teknik, datorer och programmering. Efter att ha provat på flera olika yrken,...
Nya YH-utbildningar ska stärka Sveriges livsmedelsindustri
YH Akademin erbjuder nu nya utbildningar inom livsmedelsproduktion, som riktar sig till personer som både vill ta nästa steg i...
Körtest – ditt första steg mot att bli trafiklärare
För att bli behörig till vår yrkeshögskoleutbildning till Trafiklärare behöver du genomföra ett körtest. Körtestet är en viktig del av...