
Köttförädlare
Köttförädlare
Vad gör en köttförädlare?
Vill du få specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, där du är med och säkrar hög djurhälsa och en långsiktig hållbar livsmedelsförsörjning?
I rollen som köttförädlare är du delaktig i hela processen, från att se till att djuret mår bra vid slakt till att säkerställa rätt hygien och säkerhet under styckning. Du ansvarar också för att omvandla det förädlade köttet till produkter som korv, skinka och salami med mera.
I rollen ingår det att samarbeta med veterinärer, övervaka varje steg i produktionen samt utföra kvalitetskontroller och tester för att säkerställa köttets säkerhet inför konsumtion. Som köttförädlare har du även en arbetsledande position där du handleder medarbetare i säkerhets- och hygienrutiner. Att arbeta som köttförädlare är ett hantverksyrke som ställer krav på att du är kvalitetsinriktad, noggrann, har en hög samarbetsförmåga och klarar av ett fysiskt arbete.
I denna utbildning får du specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, förädling och automation. Stort fokus läggs på att öka din kunskap kring hållbar produktion och minimering av svinn. Efter examen har du efterfrågad kompetens i att självständigt arbeta med praktisk framställning av köttprodukter utifrån ett professionellt, etiskt och klimatvänligt förhållningssätt till uppgifterna genom hela processen.
I rollen som köttförädlare är du delaktig i hela processen, från att se till att djuret mår bra vid slakt till att säkerställa rätt hygien och säkerhet under styckning. Du ansvarar också för att omvandla det förädlade köttet till produkter som korv, skinka och salami med mera.
Hur ser karriärmöjligheterna ut?
För att uppnå landets livsmedelsstrategi behöver Sverige värna om inhemsk produktion. För att lyckas med detta krävs utbildad personal med kompetens inom djurvälfärd och hållbar kötthantering. Även den snabba teknikomställning ökar kraven på utbildad personal med kunskap kring automatiseringsprocesser. I dagsläget behöver svenska livsmedelsföretag blicka utomlands för att både hitta och utbilda personal. Anställningsbehovet är därför akut och kommer fortsätta att öka inom de närmsta åren.
YH Akademins yrkeshögskoleutbildning är ensam i sitt slag i Sverige. Ta därför denna unika möjlighet att få kompetens som livsmedelsbranschen efterfrågar!
För att uppnå landets livsmedelsstrategi behöver Sverige värna om inhemsk produktion. För att lyckas med detta krävs utbildad personal med kompetens inom djurvälfärd och hållbar kötthantering. Även den snabba teknikomställning ökar kraven på utbildad personal med kunskap kring automatiseringsprocesser. I dagsläget behöver svenska livsmedelsföretag blicka utomlands för att både hitta och utbilda personal. Anställningsbehovet är därför akut och kommer fortsätta att öka inom de närmsta åren.
Det här kan du jobba med
- Arbetsledare slakt och styckning
- Kvalitetsansvarigt kött
- Kött och charkansvarig
- Köttförädlare
Utbildningens upplägg
Under en stor del av utbildningen varvas de teoretiska studierna med LIA-praktik. Det är därför fördelaktigt om du geografiskt bor nära de orter utbildningen utgår från.
Information om studieort och LIA
I samband med din ansökan väljer du studieort. Vi har 10 platser i Jordbro och 10 platser i Kristianstad. På respektive studieorter har vi de fysiska träffarna. Vi har också många LIA-kontakter i anslutning till studieorterna, men önskar du göra LIA på annan plats än vald studieort hjälper vi till med tips på företag i den mån vi kan. Notera att upplägget för LIA är lite annorlunda jämfört med våra andra utbildningar. Under LIA-perioderna läser du andra kurser parallellt, så tiden kommer fördelas mellan den fysiska LIA-platsen och digitala föreläsningar.
Utbildningen är på distans
Distansutbildning ger dig friheten att studera var du vill och samtidigt ta nästa steg i din karriär! Våra digitala utbildningar är utformade för att ge dig den bästa möjliga lärmiljön, med schemalagda föreläsningar, workshops och seminarier kombinerat med flexibla självstudier. För att lyckas krävs engagemang och planering – en heltidsutbildning på distans motsvarar en vanlig arbetsvecka. Därför är det viktigt att avsätta tillräckligt med tid för studierna och ha rätt förutsättningar för att fokusera fullt ut!
Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen
Ledningsgruppen ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.
Så arbetar ledningsgruppenBehörighet. Det här behöver du kunna för att gå utbildningen
För att kunna söka till utbildningen behöver du uppfylla grundläggande behörighetskrav. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Vissa utbildningar kan också ha särskilda förkunskapskrav.
Vänligen notera: För att bli registrerad som studerande på en YH-utbildning hos Myndigheten för yrkeshögskolan krävs ett giltigt svenskt personnummer eller samordningsnummer. Detta för att säkerställa att vi registrerar korrekta personuppgifter hos myndigheten.
För mer information och vid frågor om person-/samordningsnummer se:
Samordningsnummer | Skatteverket eller besök deras närmaste kontor.
Berättelser bakom kulisserna

Inspiration
Omar studerar till Betongarbetare – blev erbjuden jobb efter en termin
Omar Saleh Mohamed har alltid velat jobba inom byggbranschen, men...

Inspiration
Isabelle Nyroth utbildar framtidens drönarpiloter
Drönarbranschen växer snabbt och skapar nya karriärmöjligheter. Isabelle Nyroth, utbildare...

Inspiration, Nyhet
Byggprofil har tagit plats i platschefsutbildningens ledningsgrupp
Mariam Mohammedamin ingår nu i ledningsgruppen för YH-utbildningen platschef samhällsbyggnad...

Inspiration
Karriärbyte efter 40 – tips och inspiration
Många tror att ett karriärbyte efter 40 är ”för sent”....