Vill du göra verklig skillnad i människors liv och arbeta med utmaningar som formar samhället? Bli behandlingspedagog och förändra liv!
En behandlingspedagog jobbar med vård och behandling av barn, ungdomar och vuxna som har olika typer av svårigheter. Det kan exempelvis vara människor som har missbruk, neuropsykiatriska diagnoser, psykosocial problematik eller trauma. Som behandlingspedagog har du en central roll i människors liv. Arbetsuppgifter kan innefatta att du upprättar genomförandeplaner, planering och utvärdering av behandlingsinsatser.
Det är en arbetsroll som kommer med utmaningar samtidigt som det ger mycket tillbaka i form av utveckling och meningsfullhet. Om du är nyfiken och trygg i dig själv, och vill bidra till andras utveckling, är denna utbildning något för dig.
I utbildningen får du kunskaper och färdigheter i psykologiska, psykiatriska samt sociologiska perspektiv. Du blir utbildad för att kunna möta människor med helt olika bakgrunder, förutsättningar och problematik. Det är en viktig del för att kunna sätta in sig i människors olika problem, utmaningar och situationer.
En stor del av din utbildning kommer innefatta LIA (Lärande i arbete) där du får chansen att jobba praktiskt med dina framtida arbetsuppgifter. Genom att vara på olika arbetsplatser utvecklar du dina kunskaper samtidigt som du knyter viktiga kontakter inför framtida jobb.
Jobbmöjligheter efter examen
Behandlingspedagog är en eftertraktad roll och efterfrågas av kommuner, regioner, statliga institutioner och privata aktörer. Under din LIA får du möjligheten att jobba på olika arbetsplatser och ta reda på vart du vill söka dig efter avslutade studier.
Det här kan du jobba med
Behandlingspedagog
Utbildningen är på distans
Distansutbildning är ett perfekt sätt för dig att utvecklas i din karriär. Med vår expertis inom effektiv kompetensutveckling på distans kan du räkna med resultat - var du än befinner dig. Allt utbildningsmaterial har tagits fram exklusivt i samarbete med näringslivet, och är endast ett knapptryck bort under dina studier.
Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. 100 YH-poäng motsvarar ett halvårs heltidsstudier.
Kursen syftar till att de studerande skall ha en utgångspunkt i psykologiska teorier och begrepp. Den studerande skall öka sin förståelse för egna och andra människors orsak till agerande, reaktioner samt dess interaktion i vardags- och yrkesliv.
Kursens syfte är att ge den studerande insikt i sociologins dominerade idéer och påverkan. Kursen syftar även till att ge kunskaper om sociala problems orsaker, yttringar och konsekvenser för individ, grupp och samhälle samt överblick av det mångkulturella samhällets förutsättningar utifrån det sociokulturella perspektivet. Kursen syftar även till att förklara och förstå människors handlingar och sociala identiteter.
Kursens syfte är att ge specialiserade kunskaper i pedagogisk teoribildning där motivation och inlärning är centrala begrepp. Kursen ska utveckla förmågan att använda sig av socialpedagogiskt arbetssätt, där samarbete intar en central roll.
Studenten ska kunna bidra med fördjupad kunskap i syfte för att förebygga hot och/eller våldsamma situationer i yrkesrollen. Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap kring hot, våld och konflikthantering. Den studerande skall få förståelse för bemötandets betydelse för barn-och vuxna som utsätts för våld i nära relation. Den studerande skall även självständigt kunna uppmärksamma tecken på våld i nära relation hos vuxna.
Syftet med kursen är att ge kunskaper om bruk- och missbruk av olika substanser. Dessutom ges färdigheter om preventionsarbete hur man aktivt kan förhindra att sjukdom uppstår hos en frisk individ och hur man undviker att sjukdomstillståndet förvärras. Skapa förståelse för anhöriga, medberoende, hur man bemöter och identifierar tidiga tecken samt hur man kartlägger.
Kursens syfte är att ge kunskap i olika modeller för hierarkisk styrning och kunskap om gruppdynamiken enligt olika teorier. Den studerande erhåller även färdighet i att kunna identifiera ledarskapets betydelse och framgångsfaktorer, att kunna identifiera olika stilar i ledarskapet samt att kunna identifiera konflikthantering i personalgrupper. Målet med kursen är att ge den studerande kompetensen att inse hur ledarens agerande både bidrar till det gemensamma målet och den process som leder dit.
Syftet med kursen är att den studerande skall ges tillfälle till kunskapsinhämtning via erfarenheter som sedan reflekteras. Den studerande skall inta ett professionellt förhållningssätt och bemötande. Vidare skall kursen ge den studerande en referensram som omger det sociala arbetet, lagstiftning och samverkansprocess med andra yrkesprofessioner.
Kursens innehåll och syfte är att kunna förklara etik och moral utifrån olika perspektiv i olika behandlingssammanhang samt kunna förklara etikens historia utifrån egna värderingar.
Den studerande skall även självständigt kunna genomföra, diskutera, formulera en värdegrund anpassad till en grupps behov och att man lär sig bemötande av människor oavsett kulturell bakgrund och livssyn.
Den studerande skall kunna förklara centrala etiska begrepp. Bibehålla ett professionellt förhållningssätt och ha förståelse till individers olika syn på etik och moral. Den studerande skall självständigt kunna formulera etiska frågeställningar samt ha personliga värderingar i
relation till yrkesrollen och besitta kompetens i att hantera olika etiska dilemman.
Kursens syfte är att ge studenten grunderna och förståelsen i hur KBT fungerar och att självständigt veta hur man genomför beteendeanalys.
Kursens syfte är att ge de studerande specialiserad kunskap om psykiska störningar, psykisk ohälsa och personlighetsavvikelser samt utvecklingsrelaterade kognitiva funktionshinder. Kursen syftar vidare till att ge fördjupad kunskap om aktuell lagstiftning och samhällsinsatser och specialiserade kunskaper om prevention, återhämtning, habilitering och rehabilitering. Kursens innehåll ger kunskap om behandlingsarbete utifrån diagnoser och funktionsstörningar/nedsättningar i relation till medicinering, terapi samt socialpsykiatriska aktiviteter och stödinsatser.
Kursen syftar till socialt vård- och behandlingsarbete specifikt för barn och ungdom. Kursen syftar också till: Begrepp och problem som berör det mångkulturella samhället och värderingsfrågor av relevans. Bedömningar och avvägningar, grundade i det svenska samhällets värdegrund, gällande bestämmelser och regelverk. Vilka åtgärder som krävs för att reducera negativa effekter samt om det omsorgsbehov som uppstår för unga i social utsatthet och marginalisering.
Kursen syftar till att ge kunskap och färdigheter inom socialrätt som är relevant för behandlingsarbetet samt ger kursen stor kunskap om de lagar-och regelverk som finns. Vidare skall den studerande lära sig hur man använder rättsliga begrepp på ett korrekt sätt, hur använder rättskällor som är aktuella och var de återfinns.
Den studerande skall självständigt genomföra moment som ingår i en behandlingsinsats från emottagande av uppdrag till upprättande, genomförande samt dokumentation och uppföljning.
Behörighet. Det här behöver du kunna för att gå utbildningen
För att kunna söka till utbildningen behöver du uppfylla grundläggande behörighetskrav. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. Vissa utbildningar kan också ha särskilda förkunskapskrav.
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Betyg E/G/3 i följande kurser
– Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Inte behörig?
Ingen fara! Det finns olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete.
Sen anmälan betyder att sista ansökningsdag har passerat, men att vi tar emot ansökningar till lediga platser eller reservlistan. Detta sker under en specifik period. Alla behöriga sena ansökningar som inkommer under denna period antas i mån av plats direkt till utbildningen. Finns det inte tillräckligt med tomma platser (för många behöriga) behöver först ett urval att hållas även för de sena ansökningarna.
De sena behöriga sökande som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen och kommer därmed vara de första som erbjuds plats på utbildningen. Resterande behöriga sökande hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats inte svarar i tid, eller väljer att tacka nej till sin plats, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen.
Om en utbildning får in fler behöriga sökande än vad vi har platser till skapas en urvalsordning. Då erbjuds alla behöriga som sökt utbildningen att delta vid ett urvalsprov. De som får högst resultat på urvalsprovet hamnar först i urvalsordningen. Resterande behöriga hamnar på reservlista med chans att erbjudas plats på utbildningen. Om sökande som erbjudits plats väljer att tacka nej, eller inte svarar i tid, erbjuds platsen till nästa person i urvalsordningen.
De som deltagit i urvalsprovet kommer erbjudas plats i första hand. Väljer du att inte göra provet kommer din plats att slumpas automatisk i systemet. Upplägget av urvalsprocessen kan se annorlunda ut mellan utbildningarna, men det är oftast digitalt och baserat på de särskilda förkunskapskraven för utbildningen. Mer information om urvalsprocessen hittar du under fliken urval på yh-antagning.se när du registrerat en ansökan.
Om du saknar behörighet i en specifik kurs (exempelvis i Matematik 2) kan du även läsa en Preparandutbildning. Detta är en webbaserad utbildning som du läser i din egen takt, utan att vara kopplad mot en lärare. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet. Avklarad kurs ger inte platsgaranti eller förtur till utbildningarna, utan den ger dig möjlighet att bli behörig hos YH Akademin.
Behörigheten gäller endast för YH Akademins utbildningar. Om du vill använda behörigheten på andra skolor behöver du kontakta den specifika skolan för att kontrollera att intyget är godkänt att användas. Länk.
Är du osäker på din behörighet till en utbildning? Kontakta vårt antagningsteam.
Ja! Så länge du kan sitta ostört och med stabil internetuppkoppling under seminarier och tentamen så kan du studera varifrån du vill.
Vissa av våra program har några fysiska träffar. Du ser på respektive utbildningssida länk hur många träffar det är och var de är. Varje träff är mellan en till fyra dagar och kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, studiebesök, redovisningar och grupparbeten.
Lärande i arbete, LIA, är en kurs i utbildningsplanen som innebär att du praktiserar på en arbetsplats. Under LIA-perioden får du möjlighet att utveckla dina kunskaper i en verklig miljö, testa på yrkesrollen och knyta kontakter i branschen. Ungefär en fjärdedel av utbildningstiden består av LIA, fördelat på två perioder. Detta är med andra ord även ett perfekt tillfälle att lära känna en potentiell framtida arbetsgivare. Det är vanligt att LIA leder till anställning.
Det vanligaste är att du som studerande söker efter en LIA-plats. Du får själv välja vilket företag du vill göra din LIA på, men vi kan även ge dig stöd i att hitta en plats om du behöver det.
Vi har ett brett nätverk med kontakter och kan ge dig tips om arbetsgivare som tagit emot studerande tidigare. Kontakta din utbildningsledare om du vill ha stöd i att söka LIA-plats.
Har du dina betyg på antagning.se kan du kontakta deras antagningsservice. Då skickar de ut ett komplett registerutdrag som PDF. Har du inte tillgång till dina betygsdokument kan du kontakta den skola du tidigare läst på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.
Våra utbildningar är på distans och är tillgängliga i hela landet, men leds från olika orter. De fysiska träffarna sker på den ort utbildningen utgår från.