Hoppa till innehåll
En man i gul jacka står och ler på en kullerstensgata kantad av färgglada byggnader och tar en paus från sin tjänstledighet för studier.

Tjänstledigt för studier – hur fungerar studieledighet?

Har du planer på att söka in till en utbildning men är idag anställd? Istället för att säga upp dig från ditt nuvarande jobb, kan tjänstledighet under studieperioden vara ett alternativ. Här går vi igenom vad som egentligen gäller för tjänstledighet vid studier och vilka rättigheter respektive skyldigheter du som anställd har.

Vad är tjänstledighet?

Tjänstledighet innebär kortfattat att du som arbetstagare är ledig från ditt jobb under en viss period utan att få betalt av din arbetsgivare. Ansökan om tjänstledighet grundar sig allt som oftast i en särskild orsak som exempelvis studier, vård av anhörig, militärtjänstgöring eller politiska uppdrag. 

Tjänstledighet gör det alltså möjligt för dig som anställd att under en tidsperiod ha en annan tillfällig huvudsyssla utan att behöva säga upp dig från ditt jobb. Därmed har du efter ledighetens slut möjlighet att återgå till din tjänst. 

Bestämmelserna kring vad som gäller för tjänstledigheten kan skilja sig åt beroende på vad just anledningen bakom din ledighetsansökan är. I den här texten kommer vi fokusera på vad som gäller vid tjänstledighet just i samband med studier.

Har man rätt till tjänstledighet för studier?

Det korta svaret är att du kan ha rätt att ta tjänstledigt för studier. Detta beror helt och hållet på omständigheterna kring din anställning. 

Bestämmelserna för tjänstledighet i samband med studier regleras i den så kallade studieledighetslagen eller “Lag om arbetstagarens rätt till ledighet för utbildning”. Det kan även finnas överenskommelser om tjänstledighet mellan dig och din arbetsgivare fastställt i ditt anställningsavtal.

Studieledighet – vilka krav och villkor finns?

För att få din tjänstledighet beviljad i samband med studier, finns alltså det ett antal parametrar som du som anställd behöver uppnå:

  • Du behöver ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste 6 månaderna eller 12 månader under de senaste två åren  
  • Utbildningen måste innehålla en fastställd studieplan 
  • Du kan inte byta utbildning under tjänstledighetens gång
  • Du behöver ansöka om ledigheten i god tid

Uppfyller du som anställd dessa krav har din arbetsgivare i regel inte rätt att neka din tjänstledighetsansökan. Däremot finns det ett undantag gällande kravet kring hur länge du behöver ha varit anställd för att få din tjänstledighet beviljad. Om utbildningen huvudsakligen innehåller fackliga frågor behöver du inte ha varit anställd lika länge.

Hur långt innan behöver man ansöka om tjänstledighet?

Det finns inget särskild lag som konkret svarar på hur långt i förväg du som anställd behöver ansöka om tjänstledighet i samband med studier. I teorin har du som arbetstagare alltså möjlighet att ansöka om tjänstledigt dagen innan utbildningen börjar, även om det inte är särskilt realistiskt att ledigheten i detta fall blir beviljad. Arbetsgivaren har rätt att skjuta på din ledighet i upp till 6 månader, vilket gör det fördelaktigt att ansöka om ledigheten så tidigt som möjligt.  

Hur ansöker jag om tjänstledighet?

På de flesta arbetsplatser brukar det räcka med att skicka in din ledighetsansökan till din arbetsgivare digitalt eller i skriftlig form. Det är även vanligt att företag har färdiga blanketter som du som anställd kan fylla i och skicka in.

För att kunna ansöka om tjänstledigt behöver du alltså först och främst uppnå de krav som är listade ovan samt gå igenom ditt anställningsavtal. Nedan går vi steg för steg igenom hur du går tillväga för att söka tjänstledigt:

  1. 1. Uppfyll kraven kring anställning och val av utbildning 
  2. 2. Se över ditt anställningsavtal och vad som har att göra med 
  3. 3. Skicka in din ansökan i god tid digitalt eller skriftligt
  4. 4. Följ upp din ledighetsansökan 

CSN under tjänstledigheten – vad gäller?

Många som funderar på att vidareutbilda sig eller byta karriär undrar om de kan få studiemedel från CSN under tjänstledighet. Svaret är ja – du kan få CSN även när du är tjänstledig från ditt arbete, så länge du uppfyller vissa krav.

För att få rätt till studiemedel från CSN krävs det att du studerar på en godkänd utbildning, att studietakten är minst 50 %, och att du uppvisar tillräckliga studieresultat från tidigare studier om du har sådana. Studiemedlen kan bestå av både bidrag och lån, beroende på vad du ansöker om.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan tjänstledighet för studier vara ett utmärkt alternativ för dig som vill utveckla dina kunskaper utan att behöva säga upp dig från din nuvarande anställning. Genom att uppfylla de krav som finns gällande anställningstid och utbildningens studieplan, samt att skicka in din ansökan i god tid, har du i regel rätt att få din tjänstledighetsansökan beviljad. Det är viktigt att vara medveten om både dina rättigheter som arbetstagare och arbetsgivarens skyldigheter.


Källa: 

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1974981-om-arbetstagares-ratt-till-ledighet_sfs-1974-981