Hoppa till innehåll

Yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna

Har du ingen gymnasieexamen men vill ändå ha en utbildning som leder direkt till jobb? Då kan Nationell Yrkesutbildning vara något för dig. Dessa utbildningar är utformade för att ge dig praktiska färdigheter och kunskaper som arbetsgivare efterfrågar, och de är ett utmärkt sätt att snabbt komma ut i arbetslivet.

Vem vänder sig utbildningarna till?

Nationell yrkesutbildning (NY) är en ny utbildningsform av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna. Det är ett perfekt alternativ för dig som inte har en gymnasieexamen men vill skaffa dig en yrkesutbildning och öka dina chanser att få jobb.

Nationella yrkesutbildningar hos YH Akademin

Hos YH Akademin kan du inom ramen för Nationell Yrkesutbildning studera till:  

All information om yrkesrollen, upplägg och ansökan hittar du på respektive utbildningssida. 

Hur lång är en nationell yrkesutbildning?

YH Akademins Nationella Yrkesutbildningar är 1 år långa. 

Hur ser behörighetskraven ut?

För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.  

Upplägg och LIA-praktik

Utbildningarna genomförs både i skolans lokaler, via LIA-praktik hos företag, samt genom olika studiebesök och gästföreläsningar. Under LIA-kurserna utbildas du på arbetsplatsen under handledning av arbetsgivaren. Det innebär att du får vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö och lära nytt ute på arbetsplatsen. Redan under utbildningen får du arbetslivserfarenhet och träning i yrkesrollen. Dessutom får du kontakter i arbetslivet som kan leda till jobb direkt efter examen. LIA:n är en kurs som följer en kursplan med särskilda kursmål, kunskapskontroller och betygskriterier. 

Genom denna kombination av undervisningsmetoder, handledning och LIA-praktik kommer du att bli förberedd för din framtida yrkesroll.

Studielån och kostnader

Alla utbildningar inom nationell yrkesutbildning berättigar till studiemedel från CSN och är avgiftsfria. Du måste själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som på en högskoleutbildning. 

Se utbildningar