Hoppa till innehåll

“Pers utbildning till Fastighetsingenjör har berikat oss alla”

Tack vare utbildningen Fastighetsingenjör på YrkesAkademin gick Per, 48, från mindre gruppchef till att leda 30-40 personer, ett rejält hopp i karriären.

Ändå är nog hans chef, som uppmuntrade Per att gå utbildningen, den allra gladaste:

– Ja det var ren egoism från min sida, allt som Per lärt sig sprids vidare till oss andra i företaget.

 

 

 

Millenniet var knappt torrt bakom öronen 2003 då en 30-årig Per Soares-Olson klev in genom dörrarna på fastighetsföretaget Gunnar Karlsen Sverige AB.

 

I ryggen hade han då en gymnasieutbildning inom styr- och reglerteknik och under de snart två decennier som gått sedan dess har det, som han själv beskriver det, varit “mycket learning by doing”.

 

Spolar vi sedan fram bandet till 2019 hade Per med åren blivit en uppskattad medarbetare och chef för en mindre grupp då både han och hans chef insåg en sak:

 

 

 

Det var ändå något som fattades. 

 

 

 

– Jag märkte i flera upphandlingar att det fanns krav på att man skulle ha en viss teoretisk bakgrund och certifikat på ingenjörsgrund för att kunna vara med. Då var det faktiskt min chef Joacim Tydén som hittade YrkesAkademins yrkeshögskoleutbildning Fastighetsingenjör och föreslog att jag skulle gå den, berättar Per Soares-Olson.

 

 

– Ja så är det. En formell utbildning är ändå en viktig del att för att få trovärdighet, särskilt ju högre upp du kommer, och fastighetsbranschen ser också gärna att du har detta, säger Joacim som har varit Pers chef sedan 2013.

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNINGEN FASTIGHETSINGENJÖR OCH SÖK

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

 

Att Joacim fastnade för just YrkesAkademins yrkeshögskoleutbildning var ingen slump.

 

 

”Det var perfekt att Per kunde vara kvar på halvtid och jobba”

 

 

– Vi plockar in rätt mycket folk från sådana här utbildningar redan så jag känner till dem ganska väl sedan tidigare, och för Pers del sökte jag något där han kunde studera och utvecklas samtidigt som han fortsatte att jobba under tiden. Den här utbildningen verkade riktigt bra, den hade alla relevanta moment som vi behövde, och så var den på 50 procent, vilket ju var perfekt för oss eftersom Per då kunde bli kvar och jobba på halvtid medan han studerar, berättar Joacim Tydén.

 

 

– En annan bra sak med utbildningen är bredden, att den mixar teori och tekniska moment med ledarskapsdelen. Det är härligt att se hur Per har utvecklats under studietiden. Nu är han inte bara gruppchef och rådgivande utan har en egen serviceenhet med 30-40 personer under sig vilket passar perfekt i vår strategi.

 

 

 

Just den här mixen är något som även Per hyllar med utbildningen.

 

 

”Under den tyngsta kursen tog utbildaren extra tid och hjälpte oss på kvällar för att vi skulle hänga med”

 

 

– Det har varit roligt att lära sig både juridik, ekonomi och projektledning samtidigt som jag fått en djupare teknikbas, vilket gör mig mer initierad och hjälper mig ställa rätt kontrollfrågor. Men framför allt har jag också fått en starkare grund som ledare. Som person kanske jag inte normalt sett är den som står längst fram med flaggan i frontlinjerna men man kan bygga ledarskap på många olika sätt och med de här kunskaperna kan jag bygga ett ledarskap som passar mig. Min roll är ju att få andra att känna sig trygga i det de ska göra.

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNINGEN FASTIGHETSINGENJÖR OCH SÖK

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

 

 

Hur har det då varit att läsa en distansutbildning på yrkeshögskola och samtidigt jobba? 

 

 

Per, som just nu befinner sig på termin fyra av fem, beskriver en treenighet av viktiga saker som har gjort att han själv lyckats så bra.

 

 

 

– Den första är att planera sin tid noga och verkligen satsa. Man behöver faktiskt de här tjugo timmarna i veckan som kurserna kräver så det gäller verkligen att hitta dem. Involvera familjen så att de är förstående och se till att engagera dig mycket i början av varje kurs så att du är med tidigt och kommer in i ämnet. Tempot kan vara högt emellanåt men har du svårt att hänga med kan du alltid använda handledartid, vilket för mig till nästa del – lärarna. Utbildarna på YrkesAkademin är mycket kompetenta och har har väldigt bra kunskaper. Dessutom är de otroligt engagerade och tillgängliga. Jag minns en kurs i byggteknik som jag tyckte var en av de tyngsta och där tog utbildaren extra tid och hjälpte oss på kvällar och utanför den ordinarie tiden bara för att vi skulle hänga med, och så har det varit flera gånger.

 

 

 

”Allt det Per har läst repeterar han med mig. Det har jag oerhörd nytta av.”

 

 

– Sist men inte minst har jag ju en klar fördel i att det var Joacim som tog initiativet till att jag går den här utbildningen. Det är ju väldigt bra att ens arbetsgivare känner att detta är viktigt, annars har man ju ingen som uppskattar att man behöver gå ifrån mitt i veckorna för att lyssna på seminarier. Det blir så otroligt mycket lättare om ens arbetsgivare är med på tåget och det är ju mina i allra högsta grad, berättar Per.

 

 

– Ja det var ju till viss del ren egoism från mitt håll, säger Joacim.

 

 

– Allt det Per har läst repeterar han ju med mig så han uppdaterar ju även mig hela tiden, oavsett om det är i ledarskapsfrågor eller nya tekniska bitar, det har jag oerhörd nytta av. Pers kunskaper sprider sig också vidare i företaget och ger flera av oss av nytta, redan under utbildningen. Det är ju inte så att någon sitter i skolbänken och tänker “Först när jag har tagit examen ska jag börja använda mina kunskaper” utan det används ju direkt här i företaget löpande, redan medan Per studerar. Det ser vi ju exempel på när Per redan bytt från gruppchef till att leda en hel avdelning.

 

 

 

Vilka råd ger du till andra företagsledare vars personal också vill utbilda sig på det här sättet?

 

 

– Som företag vill man ju ofta dra in pengar timme för timme, men det jag verkligen inser är att de timmar som är föreläsningstid för Per, och säkert timmen före och efter, det är helig tid. Då kan jag inte komma och störa, för så fort det kommer in ett störmoment så tar det jättelång tid att komma tillbaka efter det och det blir inte bra. 

 

 

 

Per, hur gör du för att hantera det?

 

 

– I och med att man sitter med lurarna på sig och många är vana med distansmöten numera så förstår de flesta att jag är upptagen i något möte så de lämnar mig ifred. I värsta fall får jag väl sätta upp en dödskalle på dörren så de fattar att det inte är läge, säger Per med ett skratt.

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNINGEN FASTIGHETSINGENJÖR OCH SÖK

 

 

KLICKA HÄR