Hoppa till innehåll
Ytbehandlingsspecialist.

Ytbehandlingsspecialisten: “Du får direkt ett kvitto på att du har gjort skillnad”

Läs om 1-åriga yrkeshögskoleutbildningen till Ytbehandlingsspecialist som boostar din karriär, hjälper dig växla om till jobbet där du behövs mer än någonsin och som verkar passa alla – oavsett om du är äventyrlig eller gillar tydliga rutiner.

– Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, bonde eller akademiker, Det finns en roll för alla, säger branschproffset Andreas Olsson som är utbildare på YH Akademin.

Det som är tydligast när man pratar med människor som är ytbehandlingsspecialister är att de verkar ha så roligt. Oavsett arbetsplats och uppdrag så är det genomgående intrycket att alla trivs så bra – med sitt jobb och med kollegorna.

“Ett härligt jobb och ofta nära till skratt”

-Ja men det är inte så konstigt, det är ett väldigt härligt jobb! Du har roliga och sköna arbetskamrater, och så är det ofta nära till skratt tycker jag, säger Andreas.

SÅ BLIR DU YTBEHANDLINGSSPECIALIST

-Det här är ju en specialiserad yrkesroll och kräver väldigt gedigna kunskaper som det dessutom finns ett enormt behov av över hela världen, så de som utbildar sig till detta och visar lite framfötter har i princip garanterat jobb direkt efter examen. Det roliga är att yrket verkar locka människor från alla möjliga bakgrunder till vår utbildning. Det spelar liksom ingen roll om du är kille eller tjej, bonde eller akademiker det finns en roll för alla. Det kan vara de som jobbar inom bygg, lackering eller måleri. Andra kanske helt vill byta bransch från sitt butiksjobb, eller har det kanske varit tufft för dig som jobbar inom kultur under pandemiåren? Då kan jag berätta att vi i senaste årskullen hade en rätt känd kvinnlig rockmusiker som numera kombinerar artistlivet med att jobbar som ytbehandlingsspecialist på halvtid och tydligen så är vår utbildning rock ‘n’ roll för vi har haft flera rocktjejer och musiker som har gått utbildningen tidigare som nu jobbar med ytbehandling, berättar Andreas.

Det lockar mest med att bli Ytbehandlingsspecialist

Vad är det som lockar så olika människor till detta jobb då, förutom alla sköna kollegor?

– I min erfarenhet finns det flera olika saker som tilltalar, beroende på vad du gillar. Det finns de som älskar att yrket är så tydligt och systematiskt. Du vet vad du ska göra och du ser resultatet när det är klart. Du får kvitto på att du har gjort skillnad. Som när vi till exempel tar oss an en stor cistern som är 20 meter hög men där färgen börjat vittra eller konstruktionen är rostig och ser tråkig ut. När vi är färdiga och lämnar över den ser den ut som en enorm fin gräddtårta, säger Andreas. 

“En kanoninvestering även för dig som redan jobbar i branschen”

– Andra dras till de mer äventyrliga uppdragen och möjligheten att arbeta med ytbehandling i olika länder med olika kulturer. Ytbehandling har till exempel tagit mig till Mellanöstern, Sydostasien och hela Norden. Det spelar ingen roll var i värden vi befinner oss konstruktioner kommer alltid behövas ytbehandlas – och för oss som gillar att vara ute på fältarbete är ju jobbet väderberoende så där gäller det att vi snabbt kan anpassa arbetsuppgifterna efter klimatet. Därför bli återigen planering en viktig faktor. Varje vår så är vi som kossor på grönbete det är underbart att jobba ute i det fria och verkligen göra skillnad. Gillar du att vara utomhus så är fältarbete riktigt härligt.

– Oavsett vilken inriktning du är intresserad av så växer behovet bara, vilket betyder att du vet att i princip alla som går vår utbildning kan komma ut i jobb direkt efter examen. Även för dig som redan jobbar inom branschen eller något angränsande så kan det vara en kanoninvestering för både dig och din chef att uppgradera dina kunskaper för att till exempel kunna arbetsleda i framtiden, eller bara bli mer kunnig, avslutar Andreas.