Hoppa till innehåll
Två kranar lyfter en stor stålbalk på plats på en byggarbetsplats mot en klarblå himmel.

Malin bytte vården mot brobyggande


Efter flera år inom vården ville Malin Green ha en vardag utan kvälls- och helgpass. Samtidigt växte nyfikenheten på byggbranschen. Efter att ha studerat till Betongingenjör hos YH Akademin arbetar hon idag som entreprenadingenjör på Mark och Energibyggarna, där hon är en nyckelperson i ett stort infrastrukturprojekt i Växjö. Och bara under sitt första år i yrket har Malin varit med och byggt sju broar!

Jag har alltid varit intresserad av byggsektorn, det finns så mycket att göra och att lära, berättar Malin.

Från anläggning till betong 

Malins studier började med en utbildning till anläggningsingenjör. Ganska snart insåg hon att betong spelade en avgörande roll i många moment – och att den kunskapen ofta saknades.

Ska man vara arbetsledare och jobba med betongmoment, då måste man förstå materialet. Därför valde jag att komplettera med utbildningen till betongingenjör hos YH Akademin.

Hon beskriver betong som mycket mer komplext än man tror – med armering, hållfasthetslära, formbyggnad, ställningar och miljöaspekter. Och allt detta sker innan gjutningen ens börjar.

Det är så mycket att räkna på och planera. Det är därför det är så roligt!

LIA-perioderna ledde till anställning

Malins första LIA (lärande i arbete) gjorde hon på en betongstation, vilket visade sig vara en perfekt start för att lära sig om betongens grunder.

Det var där jag verkligen fick förståelse för materialet. Jag blandade betong, följde med i betongbilar, var med på leveranser och ställde massor av frågor. Jag ville inte bara sitta och vänta på instruktioner utan kastade mig in i allt.

Hon menar att det viktigaste under LIA är att visa engagemang, våga ta initiativ och vara nyfiken.

Det handlar om inställning. Man måste våga prova, även om det inte är exakt det man tänkt sig. Det kan bli mycket roligare än man tror, men bara om man är öppen och tar för sig. När det var dags för den andra LIA-perioden kände mig säkrare, visste vad jag ville få ut av praktiken och hur jag skulle ta kontakt. Jag hade sett på LinkedIn att ett stort infrastrukturprojekt skulle starta här i Växjö, så jag tog kontakt med företaget.

Malin berättade om sitt intresse, vad hon kunde bidra med – och att hon gärna ville vara med från start. Det tog inte många dagar innan platsen var hennes. Det visade sig vara ett lyckokast.

Jag visste inte om det skulle funka, men jag tog chansen. Och två dagar innan praktiken var slut frågade de om jag ville börja jobba där.

I dag är hon fastanställd i projektet – och arbetar kvar på samma plats där hennes andra LIA började.

Entreprenadingenjör i praktiken

Under sitt första år har Malin varit med och byggt sju broar. Som entreprenadingenjör har hon en central roll i projektet, med ansvar för både planering och genomförande.

Jag jobbar nära platschefen och arbetsledaren och är med i det mesta som rör produktionen, säger hon.

Hon ansvarar för att beställa armering, formmaterial, verktyg och betong, planera utscheman och boka leveranser. Hon håller kontakt med betongstationen, samordnar med markpersonal och ser till att allt är redo inför gjutning.

Jag går igenom ritningar, kontrollerar att formen är rätt monterad, att armering och el är på plats, och att vi har rätt utrustning för vibrationer och provtagning.

När gjutningen är i gång följer hon upp hållfasthet och temperatur via betongdatorer, planerar rivning och hanterar daglig kontakt med leverantörer, entreprenörer och konsulter.

Det är högt tempo och mycket att samordna, men jag trivs bäst när jag får ha koll på helheten och vara mitt i allt.

Att plugga mitt i livet

Malin kombinerade studierna på distans med småbarn, hushåll och jobb – och lyckades ändå prestera på topp.

Jag gjorde tjugo saker samtidigt: pluggade, vabbade, lagade mat, körde tvätt. Men det gick och jag gick ut med nästan högsta betyg i allt.

Hon betonar hur viktigt det var att ha en studiekamrat att dela studierna med.

Jag och klasskamraten Aurora pluggade nästan allt tillsammans, även om vi bodde i olika städer. Utan henne hade det varit mycket tuffare. Det betyder mycket att ha någon att bolla med.

Från studerande till ledningsgruppsrepresentant

Malins engagemang tog inte slut vid examen. Redan under studietiden satt hon i utbildningens ledningsgrupp som studeranderepresentant – och efter examen fortsatte hon som representant för arbetslivet.

Jag ville påverka utbildningen till det bättre. Vi hade idéer, såg vad som kunde utvecklas, och jag ville bidra. I ledningsgruppen får man verkligen vara med och göra skillnad.

Hon beskriver sammanhanget som positivt, inkluderande och viktigt för både nätverk och kvalitet.

Det är högt i tak, man skämtar och diskuterar, men man vet att det vi säger också leder till förändring.

Att ta plats i en mansdominerad bransch

Som kvinna i byggbranschen har Malin ibland mött motstånd – men hon är tydlig med var hon står.

Det har hänt att någon sagt ”du är tjej, dig lyssnar jag inte på”. Då säger jag ifrån. Jag visar med mitt arbete att jag är minst lika kompetent.

Hon menar att kunskap, engagemang och vilja väger tyngre än kön.

Jag hjälper gärna till ute på plats, även om det inte ”ingår” i min roll. Jag har svårt för att bara stå och titta på. Kan jag hjälpa till, så gör jag det.

Tips för att lyckas med studierna

Malins tips till dig som funderar på att söka till betongingenjör:

1. Ta till vara på LIA-perioderna

Det är då du bygger nätverk och lär dig på riktigt. Våga prova även om platsen inte är exakt vad du drömde om – det kan bli bättre än du tror.

2. Våga vara nyfiken 

Hoppa in överallt du får chansen. Som studerande har du möjligheten att prova – utnyttja det innan du får ett jobb där det inte alltid är möjligt att springa runt mellan avdelningarna.

3. Skaffa en studiekompis

Särskilt på distans är det ovärderligt att ha någon att bolla med, plugga med och stötta varandra.

4. Tänk långsiktigt

Det är bara några intensiva år, men det kan förändra hela ditt liv.

5. Tveka inte att ansöka

Det är en otroligt intressant och bred utbildning med många olika vägar.