Hoppa till innehåll
Utbildade Hotel Supervisorn Peter Nyström tar hand om gäst i reception

Peter blev anställd direkt efter examen – ”Att studera till Hotel Supervisor är ett av de bästa beslut jag tagit!”

Karriärbytet från restaurang till hotellbranschen och Hotel Supervisor blev en fullträff för Peter Nyström. Idag arbetar han som Shift Leader på Gekåsbyn – Camping & stugby.

– Jag hade jobbat som kock i många år, men så öppnade restaurangen där jag arbetade även ett hotell. Det var en mindre verksamhet och jag började då även att ta hand om gäster i receptionen. Till slut tyckte jag att det var roligare att ta hand om gästerna än att laga mat. Så då fick jag upp ögonen för denna YH-utbildning, berättar Peter.

Peter hade då trillat över YH-utbildningen till Hotel Supervisor på YH Akademin. En 1-årig utbildning på distans.

– Det som lockade med att byta karriär var att få arbeta ännu mer med service och direkt med gästerna. Detta var i slutet av ansökningsperioden, så jag skickade in en sen ansökan och kom in via en reservplats.

Möjligheten till distansstudier spelade stor roll

Eftersom Peter bor en bit ute på landet så var det en stor fördel att YH-utbildningen till Hotel Supervisor var på distans.

– Eftersom jag har långt till det mesta så var det skönt att kunna studera hemifrån. Vi träffades 1-3 gånger i veckan för grupparbeten, föreläsningar och seminarier. Utöver det la du själv upp dina studier och tider. Så det var väldigt flexibelt och bra. Det var förvånansvärt lätt att lära känna andra i klassen, trots distansen och att vi alla hade olika bakgrunder, menar Peter.

6 fördelar med att studera på distans

Gjorde sin LIA på Gekås olika boendeanläggningar

En stor del av en YH-utbildningen till Hotel Supervisor består av LIA-praktik (Lärande i arbete), som är en kurs där du praktiserar på en arbetsplats. Syftet med LIA är att du som studerar ska få möjlighet att utveckla dina kunskaper och kompetenser i en verklig miljö, knyta kontakter med personer i branschen och prova på yrkesrollen. Det är väldigt vanligt att studerande på YH Akademin blir erbjuden anställning efter sin praktikperiod.  

Peter hade tidigt bestämt sig för att söka sig till Gekås under sin LIA.

– Under min LIA var jag runt på flera av Gekås olika boendeavdelningar. Pandemin hade vid detta tillfälle precis börjat släppa och högsäsongen hade förskjutits till september, så LIA:n blev en hektiskt period med mycket att göra. Bland annat fick jag arbeta med bokningar, stå i olika receptioner samt vara ute och hjälpa gäster på plats. Jag fick lära mig mycket om kommunikationen mellan avdelningarna, vilket verkligen hjälpte mig att få en stor förståelse för min framtida yrkesroll.

Se jobbmöjligheter som Hotel Supervisor

 Fick anställning direkt efter examen

Peter gick från LIA till examen och direkt ut i anställning. Idag arbetar han som Shift Leader på Gekåsbyn Camping & Stugby, en roll som han trivs otroligt bra med. 

– Jag trivs jättebra! Som Shift Leader är jag en länk mellan receptionschef och receptionist. I min roll ingår det att ha hand om bokningar, se till så att schema hålls och täcks och att det dagliga arbetat fungerar. Jag har också mycket kontakt med gäster. Under högsäsong har vi över 400 – 600 ankomster dagligen. En gäst bor i genomsnitt 1-2 nätter. Så under denna period är det oerhört hektiskt – och väldigt roligt!

Vilka egenskaper skulle du säga är viktiga för att trivas att jobba som Hotel Supervisor?

– Det är viktigt att tycka om att prata med människor och ha mycket kundkontakt, och att vara tillmötesgående. Ditt mål ska alltid vara att hjälpa gästen på bästa sätt, och tycka om att göra det. Därför är det viktigt att vara väldigt serviceinriktad och brinna för den delen, menar Peter.

Vad vill du säga till andra studerande som vill gå till utbildningen?

– Att plugga till Hotel Supervisor på YH Akademin är ett de bästa beslut jag tagit! Jag har lärt känna oerhört mycket människor, som jag fortfarande har kontakt med, och samlade på mig så mycket erfarenhet och kunskap genom de olika kurserna. Så till dig som vill arbeta i hotellbranschen säger jag – SÖK!

Läs mer om YH-utbildningen hotel supervisor