Drönarbranschen växer snabbt och skapar nya karriärmöjligheter. Isabelle Nyroth, utbildare på YH Akademins utbildning UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik, har lång internationell bakgrund inom branschen. Här delar hon med sig av insikter om hur du kan ta steget in i denna framtidsbransch!
Ett mångfacetterat arbetsverktyg
Drönarbranschen i Sverige har de senaste årtiondet gått från att vara en nischad teknologi till att bli ett etablerat arbetsverktyg inom flera branscher såsom infrastruktur, fastighet, lantbruk, räddningsinsatser, transporttjänster och energi.
Trots att drönare blir allt vanligare i samhället finns det fortfarande missförstånd om vad de faktiskt kan användas till. Det handlar om så mycket mer än bara flygning och filmning. Med drönare kan du analysera miljödata, inspektera byggnader, effektivisera lantbruk, stödja säkerhetsinsatser, bygga 3D-modeller och analysera trafikflöden. Att vi nu ser en breddning av användningsområdena visar verkligen hur viktig denna teknik är, säger Isabelle.

Isabelles karriär som internationell drönarkonsult
Isabelle fick tidigt en inblick i drönartekniken när hennes pappas arbete inom utvecklingen tog familjen till USA på 90-talet. Idag kan hon se tillbaka på en gedigen internationell erfarenhet inom branschen.
Det har varit fantastiskt att få jobba globalt och se hur drönartekniken vuxit fram och används på olika sätt. I min roll som drönarkonsult hjälper jag andra att komma i gång med tekniken. Det kan vara allt ifrån att informera, hålla olika sorters kurser och hjälpa människor att förstå tekniken. Jag hjälper också till med att välja rätt hård- och mjukvara och ser till att alla delar i ekosystemet för att arbeta med drönare fungerar optimalt för deras behov. I min roll som drönarkonsult har jag fått resa väldigt mycket och fått samarbeta med mycket människor inom olika branscher, säger Isabelle.

Utbildare inom den specifika kategorin
Sedan ett tag tillbaka är Isabelle även en av utbildarna bakom YH Akademins 1-åriga yrkeshögskoleutbildning UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik.
På YH Akademin lär jag ut hur regelverket ser ut för den specifika kategorin. Det kan vara en rätt tung djungel att navigera om du inte är insatt i det. Sedan utbildar jag även i kursen om hårdvara och mjukvara. Till skillnad från den öppna kategorin får du inom den specifika kategorin arbeta bredare, flyga längre och ta dig an mer komplexa uppdrag. Och det är just det branschen allt mer kommer att behöva. Drönarbranschen är väldigt flexibel – du kan välja att arbeta lokalt eller globalt, starta eget eller ha ett traditionellt nio-till-fem-jobb.
Philip Moré studerar på YH Akademin och är en av dem som guidats genom UAS juridiken av Isabelle:
Isabelle är en exceptionell lärare som, med sin erfarenhet och engagemang, gjorde juridiken både förståelig och inspirerande, och höjde kursen till en ny nivå, säger Philip.
LIA-praktik – en viktig del av utbildningen
Utbildningen utmärker sig genom sitt nära samarbete med branschen. En stor fördel är även att den innehåller över 6 veckors LIA-praktik (lärande i arbete).
Att få praktisk erfarenhet är avgörande för att förstå branschen på riktigt. Det är stor skillnad på att läsa om flygteori och olika regelverk och faktiskt tillämpa det i praktiken. Efter avslutad utbildning finns ofta stora möjligheter att fortsätta jobba där du haft din LIA-plats, eller söka dig till andra företag.

Mångfald i drönarbranschen
Drönarbranschen är fortfarande mansdominerad, men det finns initiativ för att få in fler kvinnor.
Det finns jättemånga spännande kvinnor som jobbar i den här branschen som är väldigt inspirerande. Organisationen Women Who Drone har medlemmar både inom Sverige och globalt. Vi har byggt ett starkt community för att stötta fler kvinnor att ta steget in i branschen – och det behövs. Det handlar inte bara om att jämna ut statistiken, utan också om att skapa en bättre arbetsmiljö där fler idéer och perspektiv kan mötas.
En bransch som välkomnar dig med öppna armar
Isabelle vill särskilt lyfta fram att drönarbranschen är öppen för alla – även för dem som tvekar på sin förmåga.
Jag hade en tuff skolgång och gick knappt ut gymnasiet. När alla andra sökte vidare till universitet hade jag inte den möjligheten och trodde aldrig att jag skulle kunna göra karriär. Men tack vare den här branschen och min nyfikenhet har jag skapat en karriär där jag fått jobba globalt med många fascinerande företag. Om du känner att betyg eller akademisk bakgrund håller dig tillbaka vill jag uppmuntra dig att tänka om – detta är en bransch som välkomnar dig med öppna armar! Och jag vill väldigt gärna ha dig som min nya kollega.