Hoppa till innehåll

Diana får internationell branscherfarenhet med LIA-praktik i Rumänien

Hon drömmer om att skapa minnesvärda upplevelser och utveckla besöksnäringsbranschen. För att få rätt kompetens studerar Diana Giurgi den populära distansutbildningen Affärsutvecklare besöksnäring hos YH Akademin. Här berättar hon om yrkesvalet, framtidsplanerna och hur hon samlat på sig internationell erfarenhet genom sin LIA-praktik i Rumänien! 

Varför landade utbildningsvalet på YH Akademins program Affärsutvecklare besöksnäring? 

– Jag valde denna utbildning eftersom jag alltid varit passionerad för turism- och besöksnäringsbranschen. YH Akademin erbjuder ett superbra program med en bra balans mellan teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Som person är jag väldigt social. Jag är alltid redo att börja jobba med en ny produkt, lära mig nya saker eller få mer kunskap om andra kulturer. 

Distansutbildningen är 2 år lång och utgår (bland annat) från Norrbotten, där det sker ett par fysiska träffar under de totalt 4 terminerna. Likt alla av YH Akademins program så består en stor del av utbildningen av LIA-praktik (lärande i arbete). Under LIA-praktiken får studerande testa på yrkesrollen i en verklig miljö. 

”Jag ville få en bredare insikt i hur besöksnäringen fungerar i ett annat land”

Diana har valt att göra sin LIA-praktik utomlands, rättare sagt på ett hotell i Rumänien. Att göra sin LIA-praktik utomlands är en möjlighet som erbjuds till YH Akademins studerande med hjälp av finansiellt stöd från EU-projektet Erasmus+.

Hur kommer det sig att du ville göra din LIA-praktik utomlands?

– Jag ville utmana mig själv genom att genomföra min LIA-praktik i en internationell miljö och Rumänien verkade som en spännande destination. Jag var också väldigt intresserad av att få en bredare insikt i hur besöksnäringen fungerar i ett annat land. 

Vad har du fått göra under din LIA-praktik? 

– Under min praktik har jag arbetat med att implementera och lansera nya produkter, nämligen båtresor i olika paket. Vi har också implementerat en fiskebåt med alla tillbehör för gäster som vill ha en unik och minnesvärd upplevelse. 

Vilka är lärdomarna av att göra LIA-praktik utomlands? Har det funnits några utmaningar? 

– Lärdomarna har varit många! Att göra min LIA-praktik utomlands har gett mig ovärderlig internationell arbetslivserfarenhet och ökad kulturell förståelse. Det har varit utmanande att anpassa mig till en ny arbetskultur och kommunicera effektivt på ett annat språk.

”Jag vill vara en del av branschens fortsatta tillväxt”

Hur har distansstudierna fungerat för dig i övrigt? 

– Jag tycker att det krävts en hel del självdisciplin. Distansupplägget har gett mig möjlighet att anpassa mina studier och det har varit väldigt flexibelt. Under utbildningen har lärarna varit tillgängliga att svara på alla frågor eller erbjuda extrahjälp om det behövts, de har varit väldigt stöttande och satt upp tydliga riktlinjer. 

Vad ser framtidsplanerna ut efter examen? 

– Efter utbildningen hoppas jag få ett jobb i en ledande befattning inom besöksnäringen, kanske inom produktutveckling eller marknadsföring. Jag drömmer om att vara involverad i att skapa unika och minnesvärda upplevelser för gäster, och att vara en del av branschens fortsätta tillväxt.