Hoppa till innehåll
En skäggig man med rakat huvud bär en svart pikétröja som står mot en vanlig vit bakgrund.

Från nattarbete till inspektör – Roys resa inom betong

Efter flera år inom prefabindustrin ville Roy Khajo ta nästa steg. Han utbildade sig till betongingenjör på YH Akademin – ett yrkesval som öppnade nya karriärvägar som inspektör!

Roy Khajo, 30 år från Trollhättan, hade under flera år arbetat inom prefabindustrin. Han började från grunden och byggde steg för steg upp sin kompetens inom allt från armering och gjutning till ritningsläsning, lastning, kvalitetskontroller och avformning. Med tiden blev han teamledare på nattskiftet – men någonstans kände han att det inte räckte.

 Jag visste att jag kunde mer. Jag hade redan jobbat upp mig till teamledare, men kände att jag stod still. Skulle jag vänta i 40 år på att kanske bli chef? Nej. Jag ville mer – så jag sökte utbildningen till betongingenjör hos YH Akademin, berättar Roy.

En målmedveten satsning

Intresset för betong väcktes redan på gymnasiet, där Roy valde inriktningen betong inom bygg- och anläggningsprogrammet. Redan då insåg han att materialet var något utöver det vanliga.

Det är inte bara att hälla upp betong i en form. Du måste förstå materialet, planera, tänka på hållfasthet, armering, miljöpåverkan. Det är en hel vetenskap och det var just det som gjorde att jag fastnade, förklarar Roy.

När han många år senare bestämde sig för att söka utbildningen till betongingenjör hos YH Akademin, var det ett medvetet steg för att ta nästa kliv i karriären. Han fortsatte jobba heltid på natten under studierna, något som krävde både disciplin och vilja.

2-årig distansutbildning 

YH-utbildningen till betongingenjör är 2 år lång (heltidsstudier) och utgår på distans med 2 fysiska träffar. Den är framtagen i nära samarbete med företag och representanter från branschen, vilket gör att innehållet är direkt kopplat till arbetslivets behov. 

En av de mest uppskattade delarna av utbildningen är LIA (lärande i arbete), där studerande får möjlighet att praktisera på en arbetsplats och bygga på sitt nätverk och sin kompetens.

LIA blev nyckeln till jobbet

Roy hade tidigt siktet inställt på inspektionsarbete. Han kontaktade företag, skickade mejl, ringde – och fick sin plats på AFRY

 Jag visade engagemang, ställde frågor och bad att få testa. Redan under den andra LIA:n blev jag erbjuden jobb. Jag såg inte LIA som en ”praktik”, utan som en möjlighet att visa vad jag gick för. Jag var ute i tid, gjorde min research och visade att jag ville – det gör skillnad. Det gäller att vara nyfiken, att våga fråga och våga göra fel. Jag var tydlig med att jag ville vara kvar efter utbildningen, säger Roy.

Under sin LIA visade han inte bara driv – han tog också initiativ till att få vara med på olika typer av uppdrag, ställa frågor om utrustning, rapportering och klassificering, och uttryckte önskemål om att få lära sig mer.

 Jag bad om att få testa uppgifter själv och visade att jag tog det på allvar. Och när jag inte visste något – då frågade jag. Det gav resultat. Jag tänkte hela tiden: ”Tänk om det här blir mitt framtida jobb”. Då är det klart att man gör sitt bästa varje dag, säger Roy. 

Från LIA till examensarbete – och jobb

Samtidigt kopplade Roy sitt examensarbete till inspektionsarbetet – vilket gav både fördjupning och praktisk nytta.

 Jag började samla material redan första veckan. Jag frågade, observerade, tog bilder, kontaktade leverantörer – allt för att bygga ett riktigt bra examensarbete.

När utbildningen var klar gick han direkt in i sin nya yrkesroll.

 Jag jobbar som inspektör nu och trivs jättebra, men siktar på att bli huvudinspektör. Jag har redan gått vidareutbildning för det.

En bred roll med ansvar

I rollen som inspektör på AFRY använder Roy både sin praktiska erfarenhet och den teoretiska kunskap han fick under utbildningen.

 Vi inspekterar konstruktioner som broar, kajer, tunnlar och betongplattor. Vi identifierar och klassificerar skador, föreslår åtgärder och sammanställer rapporter till beställaren.

Arbetet är mångsidigt och omfattar både fält- och kontorsarbete. I fält gör Roy bland annat bomknackning, fuktmätningar, provtagning, samt tar bilder och dokumenterar skador. Dessa bedöms enligt ett klassificeringssystem beroende på allvarlighetsgrad.

Det är ett varierat jobb – ena dagen står jag på en bro, nästa dag sitter jag vid skrivbordet och registrerar skador. Vi jobbar alltid i team, och ibland tar vi även in konstruktörer för att diskutera mer komplexa fall, förklarar Roy.

“Du är inte begränsad till en roll – du skapar din väg”

Roy ser utbildningen som en språngbräda in i många möjliga roller.

 Du kan jobba som inspektör, besiktningsman, arbetsledare, projektör, underhållsingenjör – det är du själv som sätter gränsen. Jag har tagit drönarkort, fått CAD-erfarenhet, gjort projekteringsuppgifter och fått vara med dykinspektörer. Det finns så många vägar om man är nyfiken.

Roys råd till nya studerande

  • Se LIA:n som en chans att visa vem du är. Läs på, visa att du vill – arbetsgivare märker om du brinner för det.
  • Våga fråga. Det finns inga dumma frågor, bara förlorade möjligheter om du låter bli.
  • Tänk långsiktigt. Studierna är en investering. Det är tufft, men det lönar sig.