Hoppa till innehåll
Person som knäböjer i ett labb som bär hi-vis-utrustning, bredvid våt cement på en metallplåt, industriell utrustning i bakgrunden.

Från prefab till laboratorium – Pontus satsar på en karriär inom betong

Efter flera år i prefabbranschen tog Pontus Rosengren steget till att bli betongingenjör via YH Akademin. Nu gör han sin andra LIA som laboratorieingenjör på MAPEI:s nya labb i Stockholm – och har flera jobberbjudanden på gång.

Min resa började i ett litet betongföretag där vi gjöt husgrunder och gjorde markarbete. Jag halkade in via min pappa, men insåg snabbt att det här med betong var något jag ville fortsätta med, berättar Pontus.

Trots att han hade en gymnasieutbildning inom företagsekonomi, valde han att stanna kvar i byggbranschen. Efter några år i prefabindustrin – bland annat på K-prefab – växte behovet av att fördjupa sig.

 Ju mer jag jobbade med betong, desto mer insåg jag hur komplext det faktiskt är. Många tror att det bara är att trycka på en knapp så har du betong, men det är en hel vetenskap. Betong är ett levande material – även om man blandar samma ingredienser kan resultatet skilja sig. Det är just det som fascinerar mig. Jag ville lära mig mer och ta nästa steg.

YH-utbildningen till betongingenjör är 2 år lång (heltidsstudier) och utgår på distans med 2 fysiska träffar. 

Första LIA:n – inifrån prefabindustrin

En av de mest uppskattade delarna av utbildningen är LIA (lärande i arbete), där studerande får möjlighet att praktisera på en arbetsplats och bygga på sitt nätverk och sin kompetens. Pontus första LIA gjorde han på en av K-prefabs största fabriker i Hässleholm.

 Jag ville få större inblick i hur betongproduktionen fungerar i större skala, jämfört med min egen fabrik i Malmö. Det blev en värdefull inblick i både labbmiljö och kontorsarbete – bland annat med att ta fram miljöanpassade betongrecept.

Erfarenheten gav mersmak. När Pontus fick höra att MAPEI precis öppnat ett nytt betonglabb i Stockholm, tog han chansen.

 Jag hade haft kontakt med deras tekniska chef, Niklas Johansson, tidigare via mitt jobb – men även genom utbildningens ledningsgrupp där han sitter med. När jag hörde att de öppnat ett eget labb tänkte jag: varför inte? Jag löste boende i Stockholm – och nu är jag här. Det kändes som en investering i framtiden, förklarar Pontus.

En vardag i labbet

MAPEI har Pontus fått en roll med stort ansvar och många varierande uppgifter. Han arbetar i företagets laboratorium där han dagligen analyserar material, optimerar recept och utför tester för att säkerställa att betonglösningarna uppfyller både interna kvalitetskrav och kundernas specifika behov.

Ofta skickar kunder in material, till exempel ballast, som vi analyserar för att se vad det innehåller och hur det kan användas. Sen tar vi fram blandningar där vi provar olika tillsatsmedel, fiberarmering eller bindemedelskombinationer för att nå rätt konsistens, hållfasthet eller bearbetbarhet. Det är ett noggrant arbete, men också otroligt kreativt och spännande.

Förutom att utveckla och justera betongrecept, arbetar Pontus också med provtagning, siktkurvor, densitetsmätningar och hållfasthetstester – både färska och härdade egenskaper.

Han är även delaktig i att dokumentera och rapportera testresultat, samt följer upp med säljare och kunder kring hur produkterna presterar i verkliga projekt. Att gå från prefab till labb har varit en stor omställning – men utbildningen har gett honom en stabil grund.

Kurserna i betongteknik har verkligen varit relevanta. Jag har kunnat koppla det vi lärt oss till det jag nu får göra i praktiken – och det har gett mig både trygghet och självförtroende i rollen.

Så är Pontus med och påverkar utbildningen

Pontus har också engagerat sig i ledningsgruppen för utbildningen – något han varmt rekommenderar till andra studerande.

 Jag ville kunna påverka och bidra med studerandes perspektiv. Det har varit värdefullt – både för mig och för utbildningen. Att få sitta med och diskutera kursinnehåll med branschen ger en helt annan förståelse för vad som krävs i arbetslivet.

För Pontus har engagemanget i ledningsgruppen också inneburit att han kunnat bygga viktiga kontakter – något som till slut ledde till LIA-platsen på MAPEI.

Du får ett unikt nätverk. Du ser vilka företag som är engagerade i utbildningen och får direktkontakt med personer som har inflytande i branschen. Det var genom ledningsgruppen jag kom närmare Niklas på MAPEI, vilket i slutändan öppnade dörren till min LIA.

Framtiden – och råd till nya studerande

Med bara några månader kvar av utbildningen ser framtiden ljus ut för Pontus. Han har flera jobbmöjligheter framför sig, men riktningen är klar:

Jag vill fortsätta fördjupa mig inom betong och bidra till att möta branschens miljöutmaningar. Just nu skriver jag mitt examensarbete om hur nya cementtyper påverkar klimatavtrycket – och det är något jag brinner för.