En utbildning, en ny riktning och en flytt norrut. Julias beslut att utvecklas inom besöksnäringen öppnade dörren till både en ny karriär och ett liv i Jämtland.
Efter 20 år i resebranschen stod Julia Carlberg inför ett vägskäl när arbetsmarknaden plötsligt förändrades som en effekt av pandemin. Frågan hon ställde sig var: ska jag byta bana helt eller börja studera?
Resor och turism har alltid varit min passion, så det kändes svårt att tänka sig ett yrkesliv helt utan det. Jag ville fortsätta inom besöksnäringen, men behövde hitta en ny väg framåt, berättar hon.
Julia började söka efter utbildningar och hittade yrkeshögskoleutbildningen Affärsutvecklare inom besöksnäringen på YH Akademin.
Att kunna få bygga vidare på mina tidigare kunskaper och använda dem i ett nytt sammanhang kändes väldigt lockande. Utbildningen hade en perfekt kombination av teori och praktik. Jag hade någorlunda koll på yrkeshögskola sedan tidigare och visste att det innebar att jag skulle få komma ut på långa praktikperioder och inte bara sitta i skolbänken i två år. Så jag kände att en YH-utbildning passade mig mycket bättre än högskola, förklarar Julia som till en början tyckte att beslutet att börja studera igen kändes både nervöst och pirrigt.
Utbildningen, som är till största del på distans, leds från olika orter dit de studerande åker för totalt 8 fysiska träffar under den totala studietiden. Julia valde att söka till programmet som utgår från Åre – ett val som skulle resultera i en stor förändring för henne och familjen.
”Vi lever bara en gång”
Under det första året på utbildningen började tankarna på en flytt norrut ta form – närmare bestämt till den lilla orten Klövsjö mellan Jämtland och Härjedalen. Beslutet var inspirerat av en av utbildningens representanter från ledningsgruppen.
Jag tyckte att det var så häftigt att se honom sitta i sitt gårdshus i Klövsjö med skidor i bakgrunden. Det såg idylliskt ut. Tankarna hade redan börjat gro under det första året när jag varit uppe på de fysiska träffarna i Åre där jag flera gånger känt ”det är ju så här man ska bo”, förklarar Julia.
Ett besök under sportlovet räckte för att övertyga Julia och hennes familj om att Klövsjö var rätt plats för dem.
Vi älskar snö och skidåkning och barnen var i en bra ålder för en flytt. Direkt när vi såg vyerna och miljön så kände vi att ”vi lever bara en gång och det ju så här vi vill leva, med skidor och naturen runt husknuten”, säger Julia som efter två år i Klövsjö trivs fantastiskt bra.
Fick praktisk erfarenhet via LIA-praktik
Trots att beslutet om flytt kom mitt i utbildningen påverkades studierna inte negativt. I stället gav det Julia möjligheten att få praktisk erfarenhet från två olika verksamheter.
Min första LIA-praktik gjorde jag på Tranås United där jag fick arbeta med näringslivsfrågor och utveckla turistkartan. Under min andra LIA på marknadsföringsbyrån Fjällbyrån i Klövsjö fick jag bland annat vara med och utveckla besöksnäringen runt Storsjön och jobba med marknadsföringsprojekt. De erfarenheterna har jag haft stor nytta av i min nuvarande roll, säger Julia.
Från examen till en ny karriär som näringslivsutvecklare
Efter examen tog Julia direkt steget in i rollen som näringslivsutvecklare i Bergs kommun.
Jag tog examen på en fredag och började jobba redan på måndagen. I min roll som näringslivsutvecklare arbetar jag med att stötta företag inom besöksnäringen så att de kan växa och utvecklas. Jag ansvarar även för två turistbyråer och infopoints där jag ser till att de har allt material inför de olika säsongerna. Det bästa med jobbet är att få vara med och bidra till att platsen utvecklas och lockar fler besökare, säger Julia.
Enligt Julia är det en stor fördel att arbeta inom besöksnäringen i en mindre kommun.
Det är kortare beslutsvägar här och jag känner många av företagarna. Det skapar en fin samhörighet, vilket gör att man kan samarbeta på ett mer effektivt sätt.
Julia beskriver sin arbetsvardag som väldigt varierande och fylld av möten med människor.
Det är verkligen ett dynamiskt jobb. Ena dagen kan jag vara ute och träffa besöksnäringsföretag för att diskutera utvecklingsmöjligheter, och nästa dag håller jag workshops eller planerar en mässa för att marknadsföra kommunen. Jag älskar variationen och kontakten med olika typer av människor. Det är ett väldigt socialt yrke, säger hon.
I sin roll har Julia också ett flexibelt arbetsliv där hon kan arbeta på distans.
Jag brukar mixa mellan att sitta i kommunhuset eller hos coworkingen Kollektivet, beroende på vad som passar mig bäst för dagen, säger Julia.
Ett lyckat karriärbyte
Beslutet att ta nästa steg i karriären och börja studera igen efter många år i arbetslivet är ett val Julia är glad att hon gjorde. Flera kurser från utbildningen har varit värdefulla i hennes nuvarande roll.
Utbildningen gav en stor mix av kunskap i sin helhet. Kurserna i affärsutveckling, projektledning och marknadsföring har varit särskilt nyttiga, berättar hon.
Julia uppmuntrar alla som går i tankar på ett karriärbyte att våga ta steget och testa något nytt.
Utbildningen öppnar dörrar och skapar möjligheter som du kanske inte trodde fanns. Det har fört mig till en plats och ett jobb jag verkligen trivs med, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla besöksnäringen här.
För Julia har utbildningen inneburit mer än bara en ny karriär – det har också gett henne och hennes familj ett helt nytt sätt att leva.