Melker Heino har förvandlat sitt stora drönarintresse till en spännande karriär. Efter att ha studerat den 1-åriga yrkeshögskoleutbildningen ”UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik” har han gått direkt vidare till anställning.
Det som tidigare var en hobby för många privatpersoner är nu en viktig del i utvecklingen av samhällets infrastruktur. Den tekniska utvecklingen, ökade miljökrav, ändrade EU-lagförändringar och kostnadseffektiviteten med drönare har gjort att arbetsmarknadens behov av fjärrpiloter med intygad specifik-kompetens ökat drastiskt de senaste åren.
Tankarna om att kunna jobba med drönare har funnits hos mig en längre tid. Jag har flugit drönare sedan 2019 och har länge haft ett stort intresse för det. Efter studenten testade jag att studera på högskola men det var ingenting för mig. Jag fick i stället syn på YH Akademins utbildning ”UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik” och bestämde mig för att ansöka, säger Melker.
Jag valde utbildningen eftersom den var på distans och på så sätt skulle jag spara mycket pendlingstid. Programmet har även stora kopplingar till näringslivet, som både står bakom utbildningen och har varit med och utformat innehållet. Det gör att kurserna håller sig aktuella och innehåller relevant kunskap för arbetslivet, förklarar Melker.
Stor efterfrågan av drönarpiloter
Under utbildningens gång sker det 6 fysiska platsträffar. Dessa innehåller allt från flygträning till studiebesök hos företag och nätverkande.
De fysiska träffarna är en utmärkt möjlighet att knyta kontakter med personer i klassen. Alla kommer med olika bakgrunder och bidrar med mycket kunskap. På de fysiska träffarna har vi även träffat flera personer från branschen som haft föreläsningar. Ett minne jag uppskattar är när vi fick besök av företaget Skymap. De visade upp sin mjukvara och även hur man använder markstöd för att georeferera bilderna från drönaren.
Som utbildad UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik planerar och genomför du uppdrag i och kring befolkade områden, med höga krav på säkerheten i luftrum och marken. Denna yrkesroll behövs inom flera branscher, och efter utbildningen kan du arbeta med allt från inspektion av fastigheter och infrastruktur, till inom lantbruk, skogsbruk, media, mätning och utbildning.
LIA-praktik ledde rakt vidare till anställning
6 veckor av utbildningen består av LIA-praktik (lärande i arbete) där studerande får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.
Jag gjorde min LIA-praktik på Sandvikens kommun. Här fick jag delta i deras arbete med drönare i karteringssyfte. Ett tips till dig som ska söka LIA-plats framöver är att sikta in sig på det du vill lära dig mer om. Jag ville lära mig mer om hur mätteknik tillsammans med drönare fungerar, något som jag nu efter praktiken fått en riktigt bra introduktion till.
Hur kunde en vanlig dag under LIA-praktiken se ut?
Vi startade ofta dagen med att planera vår flygning från kontoret så gott vi kunde, kontrollerade eventuella flygrestriktioner i området och skapade en flygrutt som vi sedan lade in i handkontrollen. Sedan åkte vi ut till vårt område och mätte in våra markstöd. Därefter flög vi den förprogrammerade rutten som vi skapade på kontoret. Oftast är det mer komplicerat när du väl kommer ut på plats. Du kanske inser att växligheten är så tät att VLOS (Visual Line of Sight) inte kan hållas under flygning och att du därför behöver planera om, förklarar Melker.
LIA-praktiken på Sandvikens kommun ledde inte bara till att Melker fick mycket viktig kunskap inför hans fortsatta karriär – den ledde även till anställning!
Efter examen kommer jag jobba vidare på kommunen och delta i deras arbete med drönare i karteringssyfte, för att skapa en mer effektiv samhällsbyggnadsprocess. Utbildningen har gett så mycket mer än vad jag förväntade mig och jag ångrar inte en sekund av tiden jag spenderade under detta år, säger Melker.
”Utbildningen ger en bred grund att stå på”
Tillsammans med näringslivet ser vi att UAS/UAV kommer att bli ett betydande inslag i många verksamheter framöver, och med vår utbildning får du som studerande inte bara en bred grund att stå på utan du kommer också kunna vara med och driva utvecklingen framåt, säger Jonas Wadin som är utbildningsledare för utbildningen.