Hoppa till innehåll

Från elektriker till mjukvaruutvecklare inom inbyggda system

Oliver Joisten valde att göra ett karriärbyte och studera till Advanced software developer embedded systems hos YH Akademin. LIA-praktiken hos NxTech i Norge, som Oliver utförde med finansiellt stöd från Erasmus+, ledde raka vägen till anställning!

Efter 10 år som elektriker kände Oliver att det var dags att följa sin passion och vidareutveckla sig i karriären. 

Jag har alltid haft ett starkt intresse för programmering och datorkunskap. Därför bestämde jag mig för att följa min passion och vidareutbilda mig till mjukvaruutvecklare med inriktning på inbyggda system. Mitt intresse för elektronik och mina förkunskaper gjorde att YH Akademins utbildning var ett perfekt utbildningsval för mig, säger Oliver.

En karriär inom teknikens framkant

Som mjukvaruutvecklare inom inbyggda system är du med och utvecklar den senaste tekniken i samhället, där du blir specialiserad på att skapa programvara för enheter som är integrerade i andra system. Det kan röra sig om fordon till hemelektronik, medicinska apparater och industriell automation.

YH Akademins utbildning är 2 år och utgår från Trollhättan där studerande träffas för fysiska lektioner cirka 2 dagar i veckan. I övrigt sker studierna digitalt. 

Min utbildning har gett mig allt som jag behöver för att lyckas på arbetsmarknaden. Lärarna har varit väldigt duktiga, berättar Oliver. 

Stor efterfrågan på duktiga programmerare

Behovet av mjukvarutvecklare inom inbyggda system växer snabbt i takt med att enheter blir uppkopplade och smarta. Duktiga programmerare behövs för att dessa system ska fungera säkert och effektivt, och efterfrågan på kompetens är stor inom många olika branscher. Förutom att programmera i C/C++ och scriptspråket Python så innefattar yrkesrollen utveckling, felsökning, testning och säkerhet av inbyggda system.

Utbildningen är skapad för att möta efterfrågan på duktiga mjukvaruutvecklare inom inbyggda system. Programmet är framtaget tillsammans med en ledningsgrupp av representanter från näringslivet, som varit med och utformat innehållet utifrån den kompetens som behövs, säger utbildningsledare Ulla Emanuelsson. 

Utvecklat avancerad smart boj i Norge 

En fjärdedel av utbildningen består av LIA-praktik (lärande i arbete) där studerande får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Oliver valde att göra sin LIA-praktik hos NxTech i Norge med hjälp av finansiell stöttning av EU-programmet Erasmus+

Eftersom norska gränsen inte ligger så långt bort från där jag bor så bestämde jag mig för att ansöka till NxTech. Ett par dagar senare blev jag inbjuden till ett Teams-möte för att berätta om min utbildning och erfarenhet, och några veckor senare fick jag besked om att företaget ville ta in mig som praktikant. Eftersom kostnaderna i Norge är ganska höga och CSN-bidraget inte skulle räcka, så tänkte jag att Erasmus+ kunde vara en lösning, berättar han. 

Olivers upplevelse i Norge skulle visa sig bli väldigt lärorik och få en stor påverkan på hans framtida karriär. 

Jag fick programmera en så kallad smart boj, som ska stödja fiskeindustrin genom att möjliggöra exakt spårning av utrustning som gått förlorad under fiskeoperationer. Bojen består av ett omfattande system som integrerar avancerade spårnings- och övervakningsfunktioner inom en robust flytboj. 

Under LIA-praktiken fick Oliver ta ansvar för projektet, vilket gav mycket värdefull erfarenhet. 

Projektet gav mig erfarenhet inom projektledning och jag lärde mig om komponentbaserad utveckling, simulerad funktionsprovning och implementering av kommunikationsprotokoll. Jag fick också mycket praktisk erfarenhet inom utveckling av inbyggda system, optimering av strömförbrukning och integrering av sensorer, säger Oliver. 

LIA-praktik ledde till anställning

Att efterfrågan på programmerare är stor råder det ingen tvekan om! Efter examen blev Oliver erbjuden anställning på företaget där han gjorde sin LIA-praktik.

Jag ser mycket fram emot att börja där. I framtiden vill jag fortsätta utvecklas inom mjukvaruutveckling och inbyggda system. Jag hoppas kunna ta på mig mer ansvar och vara delaktig i intressanta och utmanande projekt. Mitt mål är att bli en expert inom mitt område där jag kan ta på mig ledande roller inom projektledning och teknisk utveckling. Jag vill också fortsätta hålla mig uppdaterad genom kurser och certifieringar, säger Oliver. 

Hans mål är även att vara med och bidra till branschens utveckling. 

Min vision är att vara en del av den teknologiska utvecklingen inom branschen. Jag ser fram emot att arbeta i en dynamisk miljö där jag kan växa både personligt och professionellt, och där mina idéer och färdigheter kan göra skillnad. 

Älskar du också ny teknik och vill vara med och utveckla kommunikationen mellan oss och våra smarta prylar? Vill du studera en utbildning som leder till jobb? Läs mer om utbildningen här!