
Svensk livsmedelsindustri 2.0
Svensk livsmedelsindustri 2.0
Kursens innehåll
I denna kurs får de studerande genom möte med ledningsgrupp, studiebesök och gästföreläsningar en gedigen kunskap om hur den svenska livsmedelsindustrin fungerar och utvecklas, både nationellt och internationellt. De får även kunskap om hygien- och säkerhetskrav, branschens syn på innovation och hållbarhet, samt om hur tekniska framsteg, digitalisering och automatisering påverkar produktionen och distributionen av livsmedel. I kursen påbörjas de teoretiska bitarna kring Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP).
Kunskaper:
- Om branschen dess utveckling, yrkesrollerna och karriärvägar
- Om hur den svenska livsmedelsindustrin fungerar och
utvecklas, både på nationell och internationell nivå. - Om livsmedelsindustrin, och dess produktionsprocesser.
- om Svensk och EU-lagstiftning inom livsmedelssäkerhet.
- Om maskiner och utrustning som används i produktionen: funktion, drift och underhåll.
- Om de hygien- och säkerhetsstandarder som gäller inom branschen, inklusive relevanta lagar och förordningar.
- Om branschens syn på klimat och hållbarhet och de aktuella trenderna och utmaningarna inom dessa områden.
- Om hur tekniska framsteg, digitalisering och automatisering påverkar produktionen och distributionen av livsmedel.
- Om Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)
Färdigheter:
- Kunna resonera kring och analysera branschen, dess
utmaningar även i relation till miljö- och klimatpåverkan. - För att presentera förslag på lösningar på övergripande givnabranschutmaningar,
- För att effektivt kommunicera och presentera information och idéer, både muntligt och skriftligt, i professionella sammanhang.
Ansvar och självständighet:
- Självständigt analysera information inom livsmedelssektorn
- Ta ansvar för att informera kring HACCP-frågor på en
arbetsplats,
För att bli antagen och kunna studera på en YH-utbildning måste du ha ett svenskt personnummer/samordningsnummer och vara folkbokförd i Sverige.
Behörighet. Det här behöver du kunna för att gå utbildningen
För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och om du inte har gått klart gymnasiet behöver du fylla 20 år under året. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.
Bakom kulisserna, berättelser att inspireras av

Nyhet
Nytt samarbete för framtidens sjömat – med ostronmjöl från en invasiv art
Från miljöproblem till framtidens mat. I ett nytt samarbete mellan...

Inspiration
Andrés väg till besöksnäringen – från studerande till utbildningsledare
För André Strödin blev utbildningen till Affärsutvecklare inom besöksnäring en vändpunkt. Med lång erfarenhet...

Inspiration
Från prefab till laboratorium – Pontus satsar på en karriär inom betong
Efter flera år i prefabbranschen tog Pontus Rosengren steget till...

Inspiration
Från nattarbete till inspektör – Roys resa inom betong
Efter flera år inom prefabindustrin ville Roy Khajo ta nästa...