Hoppa till innehåll
Turism och resekonsult.

Elin utbildade sig till turism- och resekonsult – ”Oändliga möjligheter”

Elin Landgren älskar att upptäcka världen. Efter examen från YH-utbildningen TRAC Turism- och Resekonsult på YH Akademin arbetar Elin idag i en spännande roll inom resebranschen.  

– Jag har alltid haft ett intresse av att resa och upptäcka världen. Jag bodde bland annat i Bryssel och Seattle, samt läste en utbildning där jag spenderade 10 veckor i Östafrika och Sydafrika under åren 2015–2018. Förutom resor har jag, den största delen av mitt liv, hållit på med amatörteater både som skådespelerska och regissör.

TRAC Turism- och Resekonsult är en 2-årig yrkeshögskoleutbildning på distans, där det ingår ett par fysiska träffar under utbildningens gång. De fysiska träffarna kan antingen ske i Uppsala, Helsingborg, Jönköping eller Umeå. Den lokala anknytningen tillsammans med distansupplägget var något som fångade Elins intresse för utbildningen.

Varför ville du utbilda dig till Turism- och Resekonsult?

– I en tidigare utbildning fick jag upp ögonen för resebranschen och alla dess inriktningar. Samtidigt som jag arbetade som maskinoperatör hittade jag TRAC-utbildningen online. Jag tyckte den lät intressant och jag gillade konceptet med att plugga på distans, förklarar Elin.

”Att plugga på distans gav en frihet i vardagen”

Vilken del av utbildningen var mest värdefull?

  • Jag tycker att våra LIA-perioder (Lärande i arbete) var väldigt värdefulla. Jag hade turen att hamna på en bra arbetsplats där jag lärde mig mycket och fick ta mycket ansvar. Utbildningens lärare var fantastiskt erfarna och engagerade, vilket gjorde det lätt att ta till sig ny kunskap samtidigt som utbildningen var väldigt rolig.

Enligt Elin gillade hon utbildningens distansupplägg extra mycket:

  • Det gav en frihet i vardagslivet, säger hon.

”Engagerade utbildare med stor erfarenhet från branschen”

Turismteamet på YH Akademin har många års erfarenhet från branschen, något som enligt Elin märktes och uppskattades.

-De visade ett stort engagemang för oss studerande vilket gjorde att du kände dig sedd och att du utvecklades. Alla kurser och material var relaterade till resebranschen vilket gjorde att ingenting kändes överflödigt.

Efter examen fick Elin arbete hos en researrangör i Helsingborg som säljer både privat- och gruppresor till Oceanien, Söderhavet och Indiska Oceanen.

– Jag har ansvar för våra produkter i Australien, Nya Zeeland och Söderhavets öar men jag producerar även gruppresor till samma länder.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?

– Arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Jag har mycket kontakt med våra leverantörer runt om i världen, anordnar produktutbildningar, skapar manualer till våra säljare, skapar content till sociala medier, räknar på kalkyler, pratar med kunder och hittar lösningar hur vi kan förbättra en gruppresa, förklarar Elin.

En bransch med oändliga möjligheter

Vad gillar du bäst med att arbeta i rese- och turismbranschen?

– Jag gillar processen att skapa något nytt från början till att det blir en färdig produkt. Ett stort plus är även när jag får åka till Australien och Nya Zeeland och delta på stora turistmässor, träffa leverantörer, knyta kontakter och samtidigt upptäcka dessa fantastiska länder!

Har du något karriärtips du vill dela med dig av till andra som vill plugga till Turism- och Resekonsult?

– Var öppen med vad och var du kan tänka dig att arbeta med. Det finns många inriktningar inom resebranschen så möjligheterna är oändliga. Ta chansen under LIA-perioderna, undersök företag som du tycker låter intressant och sök!