Niclas Wikman sanerade radon och monterade ventilation men längtade efter något annat – då följde han drömmen och började plugga till affärsutvecklare inom besöksindustrin.
Precis då slog pandemin till stenhårt mot hela upplevelseindustrin, men Niclas insåg något viktigt och kort därefter kom första uppdraget från Visit Värmland.
– Den här kompetensen kommer vara mer efterfrågad än någonsin nu när pandemin lättar berättar han.
Någon klok sade en gång att om du lyssnar på ditt hjärta så får du frid och ro. Kanske var det detta som Niclas Wikman, 33, från värmländska Hammarö tänkte på när han gick och längtade bort från jobbet som radonsanerare och stället drömde om att få skapa upplevelser för andra människor.
När familjeföretaget började gå knackigt slog han till och sökte till YrkesAkademins yrkeshögskola och utbildningen Affärsutvecklare Besöksnäring – och kom in direkt.
– Jag lockades av att affärsutvecklare även kan innebära andra yrkesroller, som projektledare, marknadsförare eller destinationsutvecklare. Arbetsplatserna kan variera från destinationsbolag och turistanläggningar till kommuner eller regioner. Sedan insåg jag att det är en mycket bredare utbildning än jag först trodde, och det vi lär oss här kan användas också i andra branscher även om de case vi jobbar med är specifika för just besöksnäringen.
Nya vägar att kickstarta besöksnäringen efter pandemin
När Niclas började utbildningen i januari 2020 så blomstrade den svenska besöksnäringen och hade redan pekats ut som en av Sveriges nya basnäringar. När pandemin sedan slog till i mars och stängde ner stora delar av både samhället i allmänhet och besöksnäringen i synnerhet ändrades plötsligt förutsättningarna för yrkesrollen som Niclas valt att utbilda sig för.
Snacka om taskig tajming…eller?
– Nej jag har insett att kriser föder nya möjligheter, och att det är en stor fördel att ha gått den här utbildningen under en pågående pandemi. Vi har fått lära oss vilka förändringar man måste göra för att försöka skapa lönsamhet även under sådana här speciella förutsättningar. Det här har också fått oss alla att fundera över nya vägar för att kickstarta näringen när pandemin väl är över och nu har jag förstått att vår kompetens snarare kommer vara ännu mer efterfrågad när allting blir mer som vanligt igen. Då är det ju helt grymt att ha gått den här utbildningen!
En av sakerna som Niclas Wikman uppskattar mest är att det finns en så tät koppling till besöksbranschen redan under studierna.
– Fördelen med yrkeshögskolan på YrkesAkademin är att man får verktyg som inte bara kommer från en bok utan från yrkesverksamma utbildare med lång erfarenhet från besöksnäringen, superproffs med år av erfarenhet från destinationer som Åre, på Gotland, Höga Kusten och många andra stora resmål.
Den andra faktorn som gör att så många som 8 av 10 brukar få jobb direkt efter examen på yrkeshögskolan är den så kallade LIA:n, eller Lärande I Arbete, där den studerande kommer ut i branschen och får prova yrket. Redan i början av den andra terminen var det dags för den första LIA:n. Niclas valde Visit Värmland som arbetar för besöksnäringen i Värmland, och tillsammans med sina medlemmar; företag, föreningar, organisationer samt kommuner jobbar för att stärka och utveckla en hållbar värmländsk besöksnäring.
Vill få fler att ta ”Värmester”
– Det handlar om att göra Värmland till en plats där fler vill tillbringa sin lediga tid, hitta vad som triggar människor att göra olika val och tänka “Vad kan vi skapa här som gör att man vill åka hit i stället för till exempel en storstad?”.
Det gjorde Niclas så bra att Visit Värmland snart hörde av sig igen och ville anlita honom inför ett investeringsprojekt för att utveckla regionens cykelturism.
Cykling vid Långberget i Värmland. Foto: Øivind Lund / Creative Commons
– Ja, det kändes jäkligt kul! Det är ju ett bevis på att jag gjorde intryck under min LIA. I Värmland har vi flertalet högkvalitativa leder, både för leisure-cykling och mountainbike. För att utveckla det ännu mer behövs en bra infrastruktur, hur kan man transportera sin cykel, samverkan mellan olika cykelintressenter, och hur man väver ihop hela systemet.
Medan Niclas läser klart utbildningen har han under en period haft projektanställning hos Visit Värmland. Därför väljer han såklart att göra sin andra LIA-period även där och håller nu som bäst på att jobba på nya sätt för att fler ska välja att ta ”Värmester” i år.
– Ja, jag gillar ju själv outdoor-turism i alla dess former och det vill jag jobba med i framtiden, helst här hemma i Värmland. Här är jag född och uppvuxen och det är här jag vill verka, för vi är ju ”Världens bästa Värmland”, säger Niclas Wikman.
Vill du läsa mer om Affärsutvecklare Besöksnäring och söka utbildningen?
Ansökan till höstens utbildning 2021. Ansökan stänger 16 maj.